EU-domstolen har i en dom onsdag annulleret EU’s illegale handelsaftaler med Marokko, fordi de omfatter Vestsahara.
Vestsahara er besat af Marokko.
EU-domstolen kendte, at EU’s handelsaftaler, som de er nu, skal skrottes og fremover ikke må omfatte det besatte Vestshara. Domstolen mente ikke, at EU-kommissionen have fået eller forsøgt at få et “eksplicit samtykke” fra Vestsaharas folk, sahrawierne. EU havde kun rådført sig med repræsentanter fra besættelsesmagten.
Domstolen har allerede tidligere afgjort, at handels- og fiskeriaftaler fra 2016 og 2018 ikke må omfatte Vestsahara. Men ved dagens afgørelse går domstolen et skridt videre og vil annullere aftalerne, fremgår det af Reuters.
Nu er tiden inde til, at EU’s institutioner respekterer sin egen domstol.
Morten Nielsen, Global Aktion
Domstolens argument er, at Vestsahara er et separat område, som Marokko ikke har hverken overhøjhed eller administrativt mandat over. Derfor kan aftaler mellem EU og Marokko kun omfatte Vestsahara, hvis der er eksplicit samtykke fra Vestsaharas folk – på samme måde som spørgsmålet om deres ret til selvbestemmelse.

I stedet for at søge dette samtykke har EU’s institutioner forhandlet med Marokko om at snige sig uden om dette spørgsmål, så aftalernes geografisk også omfattede Vestsahara. Denne konsultation omfattede kun marokkanske interessenter, mens den blev holdt hemmelig for sahrawierne, der derfor ikke så anden mulighed end at anlægge en ny sag, mener Morten Nielsen, der er sekretariatsleder i ngo’en Global Aktion.
EU’s påståede “snyd” er tidligere blevet dokumenteret i en tidligere rapport af ngo’en Western Sahara Resource Watch.
EU har i årevis tilladt, at europæiske fiskere ulovligt har kunnet fiske i Atlanterhavet ud for Vestsaharas kyst og har tilsidesat kravet om, at sahrawierne skal give tilladelse til at udnytte ressourcerne i deres land, siger Morten Nielsen.
“Dette er stort”
Global Aktion er kendt for at lave research og kampagner om udenlandske økonomiske interesser i Vestsahara.
– Afgørelsen fra EU-domstolen er en monumental sejr for Vestsaharas befolkning. Nu er tiden inde til, at EU’s institutioner respekterer sin egen domstol, siger Morten Nielsen i en pressemeddelelse.
Han er samtidig bestyrelsesmedlem af WSRW (Western Sahara Resource Watch), der holder et vågent øje med situationen.
Han stiller krav til EU-kommissionen, der er blokkens højeste myndighed.
– Institutionerne må indføre en klar politik, så man differentierer i Vestsahara-spørgsmålet og kommer i overensstemmelse med domstolens afgørelser. Det vil også skabe en længe ventet klarhed for både befolkningen i Vestsahara, EU’s operatører – samt Marokko. Og den danske regerings støtte til ulovlige aftaler må stoppe, siger han.
Marokko er vred
Afgørelsen kommer, mens der er spændinger mellem Marokko og adskillige EU-medlemsstater.
Spanien er blevet udsat for hårdt pres på grund af tusindvis af illegale flygtninge, der forsøger at komme ind i landet – hvilket EU-parlamentet stærkt har fordømt, og Marokko har anklaget Tyskland for at have en “destruktiv holdning til spørgsmålet om Marokkansk Sahara” og for at føre en “antagonistisk aktivisme”.
Som svar på tidligere afgørelser fra domstolen har Marokko reageret ved at afbryde samarbejdet med EU om fælles sikkerhed og migrationsprogrammer.

EU-domstolen har gentagne gange siden 2012 behandlet spørgsmålet om Vestsaharas ressourcer i forbindelse med handels- og fiskeriaftaler mellem EU og Marokko. Senest i en opsigtsvækkende dom fra 21. december 2016, der sagde, at varer fra Vestsahara ikke er omfattet af aftalen, da Vestsahara ikke er en del af Marokko.
Dengang anvendte EU-domstolen det helt grundlæggende princip, at aftaler indgået mellem to parter ikke gælder for tredjepart. Aftalen mellem EU og Marokko gælder således ikke for Vestsahara. Alligevel har EU gennem de efterfølgende år tilsidesat sin egen domstols afgørelse, mener Morten Nielsen.
Hvis ressourcer fra et besat land som Vestsahara alligevel skal udnyttes, kræver det ifølge folkeretten, at det kommer sahrawierne til gode, og det er ikke tilfældet, tilføjer han.
Dansk minister får spørgsmål
Enhedslistens Vestsahara-ordfører Christian Juhl siger, at afgørelsen ved EU-domstolen onsdag er principiel.
– Den danske regering har støttet de ulovlige aftaler. Det må nu være slut. Jeg har derfor kaldt udenrigsministeren i samråd i Folketingets Udenrigsudvalg, så vi kan få slået fast, at den danske regering skal følge EU-domstolens afgørelse, siger han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.