Den 25. september er Rådhuspladsen i København vidne til en samling af klima- og naturbevægelser fra hele landet, der er rejst til hovedstaden for at deltage i protesten “KVÆK KVÆK: Demo for natur og klima i Danmark”.
Protesten er arrangeret af hele 18 organisationer inklusive NOAH, Amager Fælleds Venner, Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen og Extinction Rebellion. På Facebook skriver arrangørerne:
“Vi vil have en udvikling af samfundet, hvor klima og natur har en første prioritet, og hvor menneskers trivsel prioriteres og ikke køres over af økonomiske hensyn. Vi har brug for en ny dagsorden”.
“Sager landet over viser, at mange politikere ikke har forstået alvoren i den udvikling, klima og natur gennemgår i disse årtier. Det vrimler med byggeprojekter og infrastrukturplaner, der træder på natur og ikke tager klimaet alvorligt. Vi vil fortælle, at vi skal gå en anden vej”, fortsætter de.
Fem krav til Christiansborg
Omkring 1000 mennesker er mødt op klokken 13 foran rådhuset. En bus fyldt med aktivister fra Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen er ankommet fra Nordjylland, og de mange bannere viser, at flere lokale bevægelser har mobiliseret til dagens protest.
“Nej til Egholmmotorvejen”, “Stop Kattegatbroen”, “Nej til motorvej på Samsø”, “Stop Lynetteholm” og “Red klimaet, ikke kapitalismen” er blandt de budskaber, som demonstranter hejser i vejret.
Selv om alle aldersgrupper, fra børn til bedsteforældre, er mødt op, virker demonstranternes gennemsnitsalder højere end en typisk klima- og naturdemonstration. Det skyldes formentlig, at tusindvis af elever skolestrejkede for klimaet dagen før.

Foto: Aage Christensen
Som en del af dagens demonstrationen har de 18 klima- og naturorganisationer fremlagt fem konkrete krav, som de alle står sammen om:
- Sæt motorveje på pause NU.
- Byg ikke i natur.
- 1/3 Danmark med beskyttet natur.
- Grøn mobilitet – ikke motorveje.
- Styrk borgerne i demokratiet.
En samlet klima- og naturfront
Fællessang og kampråb på Rådhuspladsen fortsætter, som demonstrationen bevæger sig gennem Strøget mod Christiansborg.
Mellem modegiganternes butikker ser de handlende en samlet klima- og naturfront, der fortæller dem, at Danmark har brug for en ny politisk dagsorden. Flere tilslutter sig marchen, mens andre knytter næven og jubler fra sidelinjen.
Da demonstranterne når frem til Christiansborg Slotsplads, opstår en halvmåne af store bannere rundt om pladsens yderkant, så både trafikanter på gaden og politikere på Borgen kan se demonstrationens budskaber.

Foto: Aage Christensen
Der er opsat en scene, hvorfra Klagekoret Naturens Stemmer byder demonstranterne velkommen med naturvenlig fællessang, mens en person klædt ud som stor vandsalamander ligger flat og spiller død. Kostumet skaber opmærksom for, hvad byggeri på Amager Fælled vil betyde for arten stor vandsalamander.
Ring om Christiansborg
Mens fællessangen slår over i kanon, begynder demonstranterne at danne ring om Christiansborg. Hånd i hånd omringer de snart hele Folketinget i forsøget på at få opmærksomhed fra landets politikere.
“Nu når vores ring hele vejen rundt”, bliver der råbt fra scenen, hvorefter demonstranterne klapper af deres fælles indsats.
Demonstrationen byder nu på et tætpakket program af over 20 indslag fra oplægsholdere og forskellige bands, der på skift indtager scenen.

Foto: Aage Christensen
Jens Peter Hansen fra Cyklistforbundet kritiserer, at regeringen investerer i at gøre det lettere for bilister at begå sig i byerne, mens det samtidig er svært at bruge andre former for transportmidler end biler på landet.
Bedsteforældrenes Klimaaktion understreger behovet for en hurtig og effektiv grøn omstilling, Den Grønne Studenterbevægelse opfordrer studerende til at tilslutte sig kampen for en grøn og retfærdig fremtid, og Extinction Rebellion kræver, at borgere på demokratisk vis bliver inddraget i politiske beslutninger for at redde klimaet.
Selv om flere oplægsholdere understreger, at det er dystre omstændigheder, der i dag bringer demonstranterne sammen, så er der bred enighed om, hvor opmuntrende det er at se en landsdækkende klima- og naturbevægelse stå sammen for en ny politisk dagsorden.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.