“Udeladelse – ikke fake – er det største problem”, skrev fredsforsker Jan Øberg i går i en kommentar på hans blog, som handlede om en droppet interviewaftale med TV 2 News.
Jan Øberg skulle have medvirket i et indslag om dansk våbensalg til De Forenede Arabiske Emiraters militær, der fører krig i Yemen. I den aktuelle sag er det store aarhusianske firma Systematic anklaget for at levere militært udstyr til Emiraterne via sit datterselskab i Storbritannien, på trods af et dansk eksportforbud.
Men ikke nok med det – en række eksperter anklager Danmark for ikke at føre nok kontrol med danske virksomheders våbensalg. Og i den sammenhæng har Jan Øberg en vigtig pointe, nemlig at våbenindustrien her i landet er vokset i takt med Danmarks mere aggressive udenrigspolitik.
Jan Øberg har ret. Mediernes udeladelse af alternative synspunkter er et langt større problem end fake news.
En meget interessant og vigtig pointe, som Jan Øberg desværre ikke fik lejlighed til at fremføre. Med kort varsel blev hans medvirken aflyst. Og som han selv skriver:
“Det er den hér slags manipulation og tilrettelæggelse, mediekonsumenter ikke ser – ikke kan se. TV 2’s seere kan ikke vide, at man bevidst valgte i sidste øjeblik at droppe min vinkel og ekspertise, og at de forholdes information om sammenhængene: At (ulovlig) våbeneksport hænger sammen med et dansk militær-industrielt kompleks, der igen hænger sammen med Danmarks rolle, siden 1999, som bombenation langt borte fra Danmark og under USA’s ledelse”.
Eksemplet er ikke enestående. De virkelige kritikere kommer aldrig til orde i mainstreammediernes dækning af konflikter. Derfor bliver konflikter nemlig blot konflikter – enestående og løsrevne. Som læsere og seere forarges vi – hvordan kan det da ske – mens vigtige informationer og sammenhænge ikke kommer frem.
Samme tendens kunne vi se, da alles øje for en måned siden var rettet mod Afghanistan, hvor Taleban tog magten, og danske soldater og ambassadefolk over hals og hoved forlod landet.
“Hvorfor gik det galt for Vestens indsats i Afghanistan”, spurgte DR og inviterede til stor debat om emnet. Men svar var det eneste, vi ikke fik i DR, hvor der blev givet længst taletid til tidligere og nuværende politikere som Per Stig Møller, Lars Løkke Rasmussen og Jeppe Kofod. Og meget sigende deltog ingen af dem, som fra starten tog afstand fra invasionen i Afghanistan og fik ret i deres analyse af forløbet. Ingen Carsten Jensen, ingen Jan Øberg, ingen fra fredsbevægelsen…
På samme måde er det, når mainstreammedier behandler udviklingen i Kina og Rusland. Her bakkes entydigt op om USA’s kolde krig, som også er blevet en del af den danske udenrigspolitik, og der bringes udelukkende negative historier om de to lande.
De danske mainstreammediers dækning af udviklingen i verden bevæger sig udelukkende indenfor den officielle danske politik. Der er opbakning til krig, til militærproduktion, til NATO, til EU. Kapitalisme er verdens bedste system – og alle andre systemer latterliggøres. Og eksperter eller ngo’er, som mener noget andet – for slet ikke at tale om kommunister – kommer aldrig til orde.
Jan Øberg har ret. Mediernes udeladelse af alternative synspunkter er et langt større problem end fake news.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.