I løbet af juli og august blev soldater fra det lille afrikanske land Rwanda indsat i det nordlige Mozambique, angiveligt for at bekæmpe den islamistiske milits al-Shabaab.
Den 8. august erobrede 1000 rwandiske tropper havnebyen Mocímboa da Praia, hvor det franske energiselskab TotalEnergies SE og det amerikanske energiselskab ExxonMobil har vundet retten til at udvinde naturgas fra havbunden, meddelte den portugisiske nyhedsportal noticiasaominuto.com.
De islamistiske grupper fra al-Shabaab trak sig tilbage til nabolandet Tanzania. Gasfelterne blev generobret.
Dét får den indiske historiker, journalist og redaktør for forlaget LeftWord Book, Vijay Prashad, til at stille spørgsmålet, om invasionen var “bestilt” for at varetage Frankrigs og USA’s interesser.
Takket være invasionen kan energiselskaberne atter begynde at inddrive profit fra deres investeringer.
Vijay Prashad, redaktør og forfatter
Det er velkendt, at ro i området gavner franske og amerikanske energigiganter, der er ude efter at udnytte de enorme naturgasressourcer, skriver han i en artikel på det internationale nyhedswebsted globetrotter.media.
Tropperne fra Rwanda og sikkerhedsstyrker fra Mozambique drev ikke bare al-Shabaab ud af havnebyen Mocímboa da Praia, men ud af hele den nordlige provins, Cabo Delgado.
Allerede i marts-april i år ankom et mindre kontingent amerikanske specialtropper for at træne Mozambiques militær.
“Katten-efter-musen”
Al-Shabaab optrådte første gang i Cabo Delgado i oktober 2017. I tre år legede gruppen “katten-efter-musen” med Mozambiques hær, før den overtog kontrollen over Mocímboa da Praia i august 2020.
USA’s udenrigsministerium plejer at kalde netop al-Shabaab for Islamisk Stat i Mozambique, og kalder dem en stor fare for “stabiliteten i Mellemøsten og andre steder”.
Da den sidste al-Shabaab-kriger var ude af Cabo Delgado, meddelte præsidenten for den Afrikanske Udviklingsbank, M. Akinwumi Adesina, i sidste måned, at TotalEnergies SE vil genstarte Cabo Delgado-projektet inden udgangen af 2022.
Direktørerne i energiselskaberne kan drage et lettelsens suk og snart begynde at inddrive profit fra deres investeringer. Det sker hovedsagelig takket være den rwandiske militære intervention, skriver Vijay Prashad, hvis artikel også er offentliggjort på det indiske netsted peoplesdispatch.org.
Vijay Prashad er leder af tænketanken Tricontinental Institute for Social Research og har skrevet mere end 20 bøger, herunder The Darker Nations og The Poorer Nations om imperialismen.
Han har blandt andet kontaktet flere anonyme kilder blandt højtstående embedsmænd i Mozambiques hovedstad Maputo samt andre lokale kilder i landet for at undersøge, om Rwanda greb ind for hovedsageligt at forsvare de to store energiselskaber.
Og hans svar er: Ja, tilsyneladende.
Al-shabaab i Mozambique
Historien tager sin begyndelse i 2017, hvor al-Shabaab bliver kendt i Cabo Delgado.
Mozambiques regeringshær forsøger uden held at fordrive al-Shabaab og give TotalEnergies SE og ExxonMobil mulighed for at genstarte operationer i Rovuma-bassinet i det nordlige Mozambique, hvor et massivt naturgasfelt blev opdaget i februar 2010.
Mozambiques indenrigsministerium havde ellers ansat en række lejesoldater som Dyck Advisory Group fra Sydafrika, Frontier Services Group fra Hong Kong og Wagner Group fra Rusland.
Men det var ikke tilstrækkeligt, skriver Vijay Prashad.
I slutningen af august 2020 underskrev TotalEnergies SE og Mozambiques regering en aftale om at oprette en fælles sikkerhedsstyrke for at “forsvare” virksomhedens investeringer mod al-Shabaab.
Denne styrke havde heller ingen succes.
Diskuterer invasion
På dette tidspunkt bad Mozambiques præsident, Filipe Nyusi, TotalEnergies SE om selv at kontakte Frankrigs regering med et forslag om at indsætte franske soldater for at sikre området.
Den 18. januar i år diskuterede den franske forsvarsminister, Florence Parly, og den portugisiske kollega, João Gomes Cravinho, i en telefonsamtale muligheden for en vestlig intervention i Cabo Delgado, skriver nyhedsportalen ouest-france.fr.
Samtidig mødte TotalEnergies SE’s administrerende direktør Patrick Pouyanné med præsident Nyusi og landets forsvars- og indenrigsministre Jaime Bessa Neto og Amade Miquidade for at tale om en fælles “handlingsplan for at styrke sikkerheden i området.”
Det kom der ikke noget ud af. Frankrigs regering var tilsyneladende ikke interesseret i en direkte intervention.
Så kom Rwanda ind i billedet, og det var selveste den franske præsident Emmanuel Macron, der skulle have foreslået, at soldater fra Rwanda – snarere end franske – blev indsat for at sikre Cabo Delgado, skriver Vijay Prashad.
Det fortæller en højtstående embedsmand i Mozambiques hovedstad Maputo til Vijay Prashad, der ofte skriver artikler til den indiske nyhedsportal peoplesdispatch.org.
På denne måde kunne de vestlige lande handle straffrit uden om international lov. Eksemplerne er gentaget i interventionerne, der blev udført i Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, hvor Rwanda deltog, skriver Vijay Prashad.
Rwanda ind i Mozambique
Paul Kagame har regeret Rwanda siden 1994, først som vicepræsident og forsvarsminister og siden 2000 som præsident.
Den 28. april 2021 besøgte Mozambique præsident Nyusi Kagame i Rwanda. Til medier i Mozambique kunne Nyusi meddele, at han ville lære om Rwandas interventioner i Den Centralafrikanske Republik og sikre sig, at Rwanda havde vilje til at hjælpe Mozambique i Cabo Delgado.
Den 18. maj var den franske præsident Macron vært for et topmøde i Paris “for at øge finansieringen i Afrika midt i covid-19-pandemien”.
Flere regeringschefer deltog, herunder Kagame og Nyusi, præsidenten for Den Afrikanske Union Moussa Faki Mahamat, præsidenten for den afrikanske udviklingsbank Akinwumi Adesina, præsidenten for den vestafrikanske udviklingsbank Serge Ekué samt administrerende direktør for Den Internationale Valutafond Kristalina Georgieva.
Hovedemnet var “Et stop for økonomisk kvælning”, men på private møder i kulisserne blev der snakket rwandisk intervention i Mozambique, skriver Vijay Prashad og henviser til en artikel i det franske onlinemagasin jeuneafrique.com.
Den 26.-27. maj var Macron på besøg i Rwanda. Han brugte tid på at tale privat med Kagame.
Sydafrikanske styrker med
Den 28. maj var Macron i Sydafrika og mødte præsident Cyril Ramaphosa. De diskuterede Mozambique, og Macron sagde, at Frankrig var parat til at “deltage i operationer på den maritime side”. Han nævnte ikke specifikt Rwanda.
Styrker fra Rwanda invaderede Mozambique i juli efterfulgt af styrker fra flere lande i det sydlige Afrika, sendt af SADC (Southern African Development Community).
SADC er en organisation for fremme af samarbejde omkring økonomisk udvikling i det sydlige Afrika. Hovedkontoret ligger i Gaborone i Botswana.
Frankrig og USA fik, hvad de ville: Energigiganten kan nu genvinde profit fra sine investeringer, slutter Vijay Prashad.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.