Advarselslamperne bør blinke på jobcentre, familieafdelinger, fængsler, hospitaler og alle de andre steder, hvor der arbejder socialrådgivere.
Halvdelen af alle offentligt ansatte socialrådgivere har nemlig overvejet at skifte job det seneste år.
Mere end hver fjerde har overvejet helt at forlade socialrådgiverfaget.
Socialrådgiverne er borgernes bro ind i, rundt i og ud af systemet. Når den bro forsvinder, fordi en socialrådgiver skifter job, så tager det tid at bygge en ny.
Signe Færch, Dansk Socialrådgiverforening
Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Socialrådgiverforening har udarbejdet på baggrund af svar fra mere end 5000 socialrådgivere.
Det er især de socialrådgivere, der har det højeste arbejdspres og er mest stressede, som overvejer at skifte job.
Det er i høj grad de pressede rammer i hverdagen, der er årsag til, at så mange socialrådgivere overvejer at sige op. Og det er borgerne, der betaler prisen, siger Dansk Socialrådgiverforening om ny undersøgelse.
– Socialrådgiverne er grundlæggende glade for deres arbejde, men de mangler rammer, tid og ressourcer til at gøre det ordentligt, og nogle knækker desværre i forsøget på at hjælpe borgerne i et system, der gør det svært at lykkes. Derfor kigger mange sig om efter bedre vilkår i et andet job – eller helt uden for faget, fortæller Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening.
Stabilitet er afgørende
Især på børneområdet er tallene alvorlige: Her har 32,2 procent overvejet helt at forlade faget, mens 54,8 procent har overvejet at skifte job.
Ifølge Signe Færch har de høje tal store konsekvenser:
– Stabilitet er afgørende, når man arbejder med udsatte borgere. Når et barn eller en forælder bliver mødt af tre eller fire forskellige socialrådgivere på ét år, så opstår der sprækker i relationen. I de sprækker risikerer vi, at vigtige informationer går tabt, eller at sårbare børn bliver tabt af syne. Det rammer barnet, familien og tilliden til hele systemet, advarer siger Signe Færch.
Dansk Socialrådgiverforening er langt fra de eneste, der den seneste tid har påvist at sociale rådgivere er presset i bund.
VIVE har for nyligt dokumenteret, at næsten hver fjerde børne- og ungerådgiver forlader sit job i løbet af et år.
Samtidig viste en undersøgelse fra Børns Vilkår sidste år, at kun 4 ud af 10 børn har haft den samme sagsbehandler igennem hele det foregående år.
– Socialrådgiverne er borgernes bro ind i, rundt i og ud af systemet. Når den bro forsvinder, fordi en socialrådgiver skifter job, så tager det tid at bygge en ny. Det skaber ventetid for borgerne, hvor problemerne får lov til at vokse sig større, samtidig med at arbejdsgiverne skal bruge tid og ressourcer på gentagne rekrutteringer og oplæring, siger Signe Færch.
60 procent af de offentligt ansatte socialrådgivere oplever, at borgerne har for mange sagsbehandlerskift, og 63 procent oplever, at borgerne venter for længe på hjælp.
Dansk Socialrådgiverforening opfordrer regeringen og de offentlige arbejdsgivere til at forbedre socialrådgivernes arbejdsvilkår igennem opnormeringer, lokalt fastsatte lofter over hvor mange sager en socialrådgiver må have, og en bedre opstart for nyuddannede, der bør have ret til intro- og mentorordninger.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.