I morgen skal Mark Halkjær være ude af den lille to-værelses lejlighed i KFUM’s Soldaterhjem i Fredericia, hvor han i øjeblikket bor.
Han har autisme, svær rygsøjlegigt og har kun otte procent syn. Derfor har han brug for støtte i hverdagen – blandt andet til at finde en bolig.
I torsdags ringede han – endnu en gang til Fredericia Kommune – for at fortælle om sin situation og bede om at blive anvist til en ny, midlertidig bolig.
– Jeg fik at vide, at de ikke vil hjælpe mig her og nu. De vil først hjælpe mig med en midlertidig bolig, når jeg står på gaden, fortæller Mark Halkjær til Arbejderen.
Kastebold
Mark Halkjær flyttede ind på soldaterhjemmet i Fredericia i december sidste år. Indtil da havde han boet i Holstebro Kommune.
Fordi soldaterhjemmet er en midlertidig bolig, har Fredericia Kommune i månedsvis afvist, at de har ansvaret for ham, fordi de mener, at han ikke er hjemløs, når han bor på soldaterhjemmet.
Men også Holstebro Kommune afviser at være ansvarlig for Mark, fordi han har taget ophold i en anden kommune.
Jeg er bange for at tage på et herberg. Jeg har aldrig været sådan et sted. Jeg tror ikke, at de vil tage hensyn til mine funktionsnedsættelser og min diagnose.
Mark Halkjær
I øjeblikket slås de to kommuner i Ankestyrelsen om, hvem der har ansvaret for Mark.
– Fredericia Kommune har i månedsvis ikke ment, at de har ansvaret for mig. De siger, det er min tidligere kommune, der skal finde en bolig til mig, fordi soldaterhjemmet kun er en midlertidig bolig. Min gamle kommune siger omvendt, at det må være den nye kommune, der har ansvaret. Jeg bliver kastet frem og tilbage som en social tennisbold mellem to kommuner – uden at nogen samler mig op og hjælper mig. Der er ingen, der påtager sig ansvaret, mens mit behov for hjælp vokser dag for dag, forklarer Mark Halkjær.
Tilbudt bolig
I midten af maj anerkender Fredericia Kommune endelig, at de er såkaldt midlertidig handlekommune, indtil Ankestyrelsen har taget stilling til, hvem af de to kommuner der har ansvaret for Mark.
Det betyder, at Fredericia Kommune skal se Mark Halkjær som en fredericiaborger og skal hjælpe ham med at finde en bolig. Da kommunen i midten af maj anerkender, at de har en handleforpligtelse, er der under to måneder til, at Mark skal være ude af soldaterhjemmet.
Fredericia Kommune har nu sat en opsøgende pædagog til at hjælpe Mark.
– Han har ikke kompetence til at træffe beslutning. I bund og grund har jeg jo bare brug for at få anvist en bolig.
I maj fik Mark tilbudt en bolig af Fredericia Kommune.
Men det var ikke et reelt tilbud, mener Mark Halkjær.
– Den bolig, jeg fik tilbudt, tog ikke højde for mine funktionsnedsættelser. Den lå langt fra byen og uden nem adgang til offentlig transport – noget, jeg havde lagt stor vægt på. Mit dårlige syn betyder, jeg er stærkt afhængig af kollektiv transport for at kunne leve selvstændigt.
I samarbejde med de hjemløses landsorganisation SAND har Mark udfyldt et skema med hans boligbehov samt oplysninger om hans funktionsnedsættelser, for at sikre at han får den rigtige bolig.
– Men den bolig, som kommunen nævnte for mig, levede ikke op til de behov og blev aldrig konkretiseret som et egentligt tilbud, lyder det fra Mark Halkjær.
Derfor afviste han at tage imod boligen:
– Dengang troede jeg, at jeg kunne blive visiteret til en ældre- eller handicapvenlig bolig. Men i maj måned fik jeg – uden at være blevet hørt – afslag på en handicapvenlig bolig.
Følger jungleloven
Mark Halkjær er frustreret over forløbet.
– Jeg har det svært og har brug for hjælp til at finde en bolig. Men min oplevelse er, at kommunen bare følger jungleloven. Det har ingen konsekvenser for kommunen ikke at hjælpe mig. De kan gøre, hvad de vil, siger Mark Halkjær.
Han uddyber:
– Fredericia Kommune har siden januar kendt til min situation. Jeg har i flere måneder bedt om hjælp. Men først i midten af maj anerkender Fredericia Kommune – efter en lang og sej kamp – at de har en handleforpligtelse.
Mark Halkjær frygter, hvad der nu skal ske.
– Jeg er socialt marginaliseret og har ikke noget netværk. Det gør det ekstremt svært. Det bliver ikke nemmere af, at mange private udlejere ikke er interesseret i at udleje til “sociale sager”. Jeg er bange for at tage på et herberg. Jeg har aldrig været sådan et sted. Jeg føler ikke, at jeg er en del af målgruppen, og jeg tror ikke, at de vil tage hensyn til mine funktionsnedsættelser og min diagnose.
Mark Halkjær er på ressourceforløbsydelse. Han har tre børn, så han får cirka 11.000 kroner udbetalt hver måned.
– Det er svært at finde en lejlighed, med det rådighedsbeløb jeg har. Huslejen er simpelthen for dyr. Da jeg endelig fandt en lejlighed, jeg havde råd til, var den væk dagen efter. En anden lejlighed lå på femte sal – dér kan jeg ikke komme op på grund af min gigt.
Det handler om økonomi
At Mark Halkjær er endt som en kastebold mellem Fredericia Kommune og Holstebro Kommune handler især om økonomi.
Mark Halkjær har søgt aktindsigt i hans sag og udleveret de mere end 100 siders dokumenter til Arbejderen.
De mange dokumenter viser, at Fredericia Kommune frygter for de økonomiske konsekvenser, det vil have for kommunen at få ansvaret for en borger som Mark Halkjær.
Et af dokumenterne – en mail den 29. januar 2025 med overskriften “Forhåndsfremsendt dokumentation på tilflytter” – viser, at få uger efter at Mark flytter ind på KFUM’s Soldaterhjem i Fredericia, afholder Fredericia Kommune et møde om, hvilke økonomiske konsekvenser Mark kan få for kommunen.
“Handlekommunen har betydning for ydelser efter serviceloven, hvor Holstebro Kommune altså både skal (sagsbe)handle og betale. Hvis borgeren søger om løbende hjælp til forsørgelse (kontanthjælp med videre), vil Fredericia Kommune skulle betale, hvorefter der kan søges refusion fra Holstebro Kommune”, hedder det blandt andet i referatet fra mødet.
Fredericia Kommune indkalder også lederen af det soldaterhjem, hvor Mark bor.
I referatet fra mødet med soldaterhjemmet slår Fredericia Kommune fast, at man:
“… er bekymrede for, at der så at sige ad bagdøren til soldaterhjemmet eksporteres udfordrede borgere til Fredericia Kommune, og hvor det kan belaste vores kommune med meget store økonomiske konsekvenser til følge, hver gang det måtte ske”.
Fredericia ønsker ikke at stille op til interview.
“Vi udtaler os ikke i personsager, dette uagtet at en borger eventuelt har givet samtykke til dette”, skriver chef for Socialpsykiatri og Visitation i Fredericia Kommune Dorte Højmark Andreasen i en mail til Arbejderen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.