Fem israelske våbenfirmaer (Elbit, IAI, IMI Systems, Agilite og Cognyte) kommer til Danmark til august for at deltage i den store, årlige internationale våbenmesse DALO Industry Days.
Og de er velkomne.
Det understreger forsvarsminister Troels Lund Poulsen i et svar til Enhedslistens forsvars- og udenrigsordfører, Trine Pertou Mach.
Ifølge forsvarsministeren er Israel nemlig en “tæt samarbejdspartner”, der i årevis har leveret militært udstyr til Danmark.
“Der ses ikke grundlag for generelt at udelukke israelske leverandører for kommende anskaffelser til Forsvaret. Der er derfor heller ikke planer om at udelukke israelske firmaer fra at udstille våben på DALO Industry Days”, skriver forsvarsministeren i sit svar.
Israel smadrer Gaza
Svaret vækker vrede hos Trine Pertou Mach.
– Israel er ved at smadre Gaza. De sulter befolkningen og blokerer for nødhjælpsorganisationernes arbejde. Israel er anklaget for at begå folkedrab, og der er udstedt arrestordrer på to ministre for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Så israelske våbenselskaber er overhovedet ikke velkomne i Danmark med deres produkter. At FMI er vært gør det kun endnu værre, siger Trine Pertou Mach til Arbejderen.
Israel er anklaget for at begå folkedrab, og der er udstedt arrestordrer på to ministre for krigsforbrydelser.
Trine Pertou Mach, Enhedslisten
Ifølge forsvarsministeren står det danske militær overfor “en omfattende og tidskritisk oprustning af Forsvaret”.
I februar oprettede regeringen en såkaldt Accelerationsfond på 50 milliarder kroner, der skal bruges til en rekordstor oprustning i år og næste år. Målet er “hurtigt at kunne opbygge den nødvendige kampkraft. I den henseende afsøges markedet bredt blandt allierede, samarbejdspartnere og øvrige relevante aktører – herunder også Israel”.
– At fortsætte med handel med Israel – ikke mindst militært – bidrager til en normalisering af Israels ekstremistiske regering og ekstreme fremfærd. Det er helt forkert. De skal boykottes. Det er fuldstændig uacceptabelt, at forsvarsministeren mener, at Danmark ikke skal forholde sig mere aktivt til, hvem vi indkøber militært udstyr fra. Selvfølgelig skal vi ikke købe fra en krigsforbryderstat. Vi har en pligt til at forholde os aktivt til, hvem vi køber fra og sælger til, understreger Trine Pertou Mach.
Ikke velkomne i Frankrig
I Frankrig derimod er de israelske våbenfirmaer ikke velkomne.
Tidligere på måneden lukkede Frankrig ned for en række israelske våbenfirmaers stande på den internationale våbenmesse, Paris Airshow, fordi de nægtede at fjerne deres angrebsvåben fra udstillingen.
Derfor blev de israelske våbenfirmaers stande simpelthen spærret af med sorte skillevægge.
Elbit får kæmpe udstilling på dansk våbenmesse
Et af de israelske våbenfirmaer, der kommer til Danmark, er Israels største våbenfirma, Elbit, der er storleverandør af våben, droner, ammunition og andet militært udstyr, som Israels militær bruger til at sprede død, lemlæstelse og ødelæggelse i Gaza og på Vestbredden.
Herudover har Elbit leveret overvågningsudstyr til de ulovlige israelske bosættelser og til den kontroversielle mur på Vestbredden.

Foto: Aage Christensen
Elbit praler på sine hjemmeside med, at firmaets artilleri-systemer er “combat-proven“, altså afprøvet i kamp.
Ifølge den internationale boykot Israel-bevægelse leverer Elbit 80 procent af våben og udstyr til Israels landstyrker og 85 procent af de kampdroner, der bruges af Israels luftvåben.
Elbit producerer blandt andet de MPR 500 multipurpose-bomber, som Israel bruger i sine angreb på Gaza. Ifølge Elbits salgsbrochure indeholder bomben 26.000 fragmenter med “stor sandsynlighed for at dræbe”.
Israels militær brugte en MPR 500-bombe i sit luftangreb den 27. marts 2024 på et ambulancecenter i byen al-Habariyeh i Libanon, der dræbte syv civile hjælpearbejdere.
Samme type bombe blev, ifølge Amnesty International, brugt i tre luftangreb i april i Rafah, Gaza, der dræbte i alt 44 civile – heriblandt 32 børn – og sårede 20. Amnesty International kræver, at Den Internationale Domstol efterforsker bombeangrebene som krigsforbrydelser.
Den 1. april sidste år angreb en af Elbits Hermes dræber-droner tre køretøjer fra den humanitære organisation World Central Kitchen nær Deir al-Balah i den centrale del af Gazastriben. Angrebet dræbte syv nødhjælpsarbejdere, der var i gang med at pakke fødevarer.
Adskillige krige og konflikter i verden samt Danmarks, NATO’s og Israels oprustning har sikret Elbit ordrer til en værdi af i alt 23,1 milliarder dollar de kommende år.
Ulovligt angreb på Iran hyldes
Elbit har netop lagt en blog op på sin hjemmeside, der hylder det ulovlige, uprovokerede angreb på Iran.
– Jeg har aldrig følt en dybere tilfredsstillelse, forklarer den anonyme israelske droneoperatør “R” og mindes det øjeblik, hvor han så affyringsramperne eksplodere.
På spørgsmålet om, hvordan han har det, svarer han:
– Aldrig haft det bedre. Jeg lever drømmen.
Han fortsætter:
– Det er præcis det, jeg har trænet til. Jeg er i en fase, hvor jeg føler, at jeg opfylder mit formål i militæret på det højeste niveau og med størst mulig rækkevidde.
– Vi skabte en ægte følelse af at være jaget. UAV’erne (dronerne, red.) ‘satte sig på iranerne’, sporede affyringsholdene i det vestlige Iran og angreb dem ubarmhjertigt. Mange steder blev de iranske affyringshold tvunget til at gemme sig og var bange for at komme ud og affyre missiler. I andre tilfælde var de allerede begyndt at affyre, men da de så de israelske UAV’er over dem eller hørte deres summen, forlod de affyringsramperne og flygtede.
– Jeg føler, at vi virkelig skabte en følelse af at være jaget. Når iranske soldater hørte en drone nærme sig, hvad enten det var ved syn, lyd eller gennem andre systemer, de havde, gik de i panik. På nogle baser løb de hysterisk, som om de var underlagt en protokol om den brændte jord. Et sted, hvor vi slog til, vendte de ikke tilbage. De var oprigtigt bange.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.