Katastrofen for det palæstinensiske folk – Nakba på arabisk – bliver markeret rundt om i landet med et væld af aktiviteter. Dagen for Nakba, den 15. maj, mindes staten Israels oprettelse og dermed fordrivelsen og den etniske udrensning af mere end trekvart million palæstinensere i 1948, for 77 år siden.
I dag bor flere millioner efterkommere over tre generationer i flygtningelejre, dels i det besatte Palæstina, dels i nabolandene. De er dagligt udsat for det, man kan kalde en fortsættelse af Nakba, folkemordet i Gaza, samt besættelsen og den etniske udrensning på Vestbredden.
I København markerer solidaritetsbevægelsen med Palæstina den sørgelige årsag med en aktionsuge. Den har navnet Nakba Week og er del af en international mobilisering. Ugen skød i gang med en stor workshop med bannermaling, tryk af T-shirts samt plakater og flyers i Solidaritetshuset lørdag den 10. maj.

Aktionsugen Nakba Week bliver afviklet i samarbejde med Palæstina-solidaritetsgrupperne i det sydlige Sverige. Søndag var der fælles afgang fra København til stor-demonstration i Malmø, og lørdag den 17. maj kommer der busser fra Malmø for at gå med fra Den Røde Plads på Nørrebro til Rådhuspladsen klokken 14.
En dag at sørge og kæmpe – ikke kun i København
Selve årsdagen for katastrofen falder en torsdag. Her er der planlagt en række manifestationer i store og mindre byer landet over. Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Thisted og København er at finde på listen på en af de kendte grupper på Facebook, der stadig kan nå at blive opdateret.
Et gennemgående tema for optog og demonstrationer torsdag den 15. maj er stilhed og dermed plads til sorg og eftertænksomhed. Andre aktiviteter vil være mere larmende. Tirsdag i København mødes således aktivister med tomme gryder foran udvalgte McDonald’s-restauranter, en aktion for at gøre opmærksom på de tomme gryder i Gaza under Israels hungerblokade.
Ind imellem de store demonstrationer og markeringer er der planlagt et antal mindre happenings. Folk mødes ved vejkryds eller på broer med palæstinensiske flag og bannere; der bliver uddelt flyers med opfordring om boykot af Israel, og der bliver møder med debat og diskussioner af de næste skridt i solidariteten.
Her er et par stedet at holde øje med aktiviteter – ud over kalenderen på Arbejderen og Puls48 er Instagram og Facebook med.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.