En større gruppe af klima- og Palæstina-aktivister indtog i søndags Statens Museum for Kunst for at gøre opmærksom på, at museets Michelangelo-udstilling er finansieret af Mærsk, som aktivisterne beskylder for at være medskyldige i klimakollaps og folkemord.
Aktivisterne medbragte bannere, holdt taler, spillede musik og foldede et stort Palæstina-flag ud fra en balkon.
– Mærsk vil gerne fremstå som den her humanistiske virksomhed, der støtter sympatiske projekter i Danmark, men vi vil gerne gøre opmærksom på, at de er alt andet. Mærsk betaler stort set ikke skat, og de udleder mere CO2 end mange nationalstater. Derudover sender de massive mængder våben til Israels folkemord. Alligevel undgår de ved hjælp af massiv greenwashing og lobbyisme at blive stillet til ansvar, fortæller aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Petra Sanggaard.
Mærsk skal ikke slippe afsted med at vaske sig hverken grønne eller folkekære.
Elaia Tølbøll, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Aktivisterne understreger, at deres aktion på Statens Museum for Kunst ikke sker for at ramme museet, men for at gøre gæsterne opmærksomme på, at udstillingen er finansieret af penge, som Mærsk har tjent på at fragte våben og olie.
– Det bør være en del af gæsternes oplevelse med den her udstilling at vide, at den er støttet af Mærsk – en virksomhed som med åbne øjne accelererer klimakollapset og hjælper Israel med at bombe Gaza og fordrive palæstinenserne. Mærsk skal ikke slippe afsted med at vaske sig hverken grønne eller folkekære, påpeger Elaia Tølbøll, som også er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Del af større kampagne mod Mærsk
Aktionerne er en del af kampagnen May:hem, som løber af stablen frem mod den 15. maj for at lægge pres på Mærsk.
Søndagens aktion var ikke den første: Fredag aften var aktivister i Operaen, som Mærsk har opført for tre milliarder kroner. Her satte de fokus på rederigigantens våbensejladser og CO2-udslip.
Lørdag var der demonstrationer mod Mærsk i både København og Aarhus.
Bag kampagnen står klimaaktivister og Palæstinaaktivister, der er gået sammen om kampagnen for at sætte fokus på Mærsks våbentransporter og omfattende CO2-udledning.
I København sætter aktivisterne fokus på de kulturelle symboler og institutioner, som Mærsk finansierer.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Klima- og Palæstina-aktivister sammen om europæisk kampagne mod Mærsk
Kampagnen rækker ud over Danmarks grænser: Der vil være aktioner i en række europæiske storbyer.
Du kan følge med i kampagnen på Instagram.
Fragter våben til Israel
Mærsk er USA’s største våbendistributør og har, ifølge aktivisterne, fragtet flere tusind ton militært udstyr til Israel, som bliver brugt i Gaza og på Vestbredden.
Mediet Danwatch har fået indblik i mere end 2000 fragtbreve, som viser, at Mærsk har transporteret flere tusinde ton militært udstyr fra USA til Israel alene i perioden fra oktober 2023 til september 2024.
Mærsk har blandt andet fragtet dele til F-35-kampfly og dele til kampvogne og andre militære køretøjer, projektilhylstre med mere. Og det på trods af at Israel i samme periode er blevet beskyldt for at begå krigsforbrydelser.
Israels militær bruger deres mere end 40 F-35-kampfly til at bombe Gaza.
Internationale organisationer som FN og Amnesty har konkluderet, at Israel har begået krigsforbrydelser i Gaza ved ikke at skelne mellem militære mål og civile, lejligheder og anden civil infrastruktur.
Mere end 51.000 mennesker er dræbt siden krigens start, heraf mindst 17.000 børn, oplyser Al Jazeera. Mange er dræbt med bomber fra Israels F-35-fly.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.