“We support Rasmus”! – men hvem er Rasmus? Jo, Rasmus hedder Hjorth til efternavn og er tillidsrepræsentant for en række cykelbude, organiseret i 3F.
Rasmus er én af fem tillidsrepræsentanter (TR), der på Arbejdermuseets særudstilling om tillidsrepræsentanten fortæller om tillidshvervet. Og det er ikke tilfældigt, at banneret, der udtrykker støtte til Rasmus, er skrevet på engelsk. For den gruppe, Rasmus arbejder på at organisere fagligt og i fællesskab kæmpe for ordnede løn- og arbejdsforhold, kommer fra mange forskellige lande, og det giver selvsagt særlige udfordringer for tillidsrepræsentanten. Men viser samtidig også noget om, hvor alsidig funktionen TR er og kan være.

Arbejdermuseets nye særudstilling markerer, at det er 125 år siden, tillidsmandsfunktionen blev skabt – og jo, det hed i mange år tillidsmand, men i dag tillidsrepræsentant, og dem er der mere end 25.000 af i Danmark.
Ud over Rasmus fortæller slagteriarbejderen Brian, sosu-hjælperen Nihal, sygeplejersken Marianne og HR-konsulenten Mikael i en lille film om deres funktion som tillidsrepræsentant. Tilsammen giver det et fint indblik i, hvor forskellig funktionen er, men fælles for dem alle er, at de understreger betydningen af fællesskabet, at kun ved at stå sammen kan der skabes resultater for gruppen.
Udstillingen er ikke særlig stor, men kommer fint omkring dels historien: Hvordan det, at arbejderne valgte en tillidsmand, udspringer af Septemberforliget 1899. Men dels også om hvordan udviklingen op gennem 1900-tallet ikke gik specielt hurtigt, for eksempel var det først i 1970’erne, at der begyndte at blive valgt tillidsfolk inden for det offentlige område.
Vi får historien om Peder Christensen, der starter som lærling på Helsingør Værft i 1892 og siden bliver tillidsmand for folkene på maskinværkstedet. Han kalder sig selv Danmarks første tillidsmand – og var det måske også.
Sygeplejersken Marianne fra Hvidovre Hospital viser en række effekter, samlet fra hendes mange år som TR: strejke-T-shirts, badges og det berømte honninghjerte, som Region Hovedstaden spiste personalet af med som tak for indsatsen under corona.
Tillidsrepræsentantens klassiske opgaver er lønforhandlinger, løsning af konflikter arbejdere og ledelse imellem, ansættelser og afskedigelser. Men også emner som trivsel, grøn omstilling, efteruddannelse og ny teknologi presser sig på. Der er nok at tage fat på.
Arbejdermuseets udstilling giver et fint indblik i tillidsrepræsentantens virke og betydning.

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.