Bannere med teksten ‘Stop social dumping’ og røde faner indikerede tidlig morgen den 7. maj, at noget var i gære foran Solterrasserne på Johan Krohns Vej i Valby.
På adressen har Københavns Kommune sat gang i en større renovering af det tidligere plejehjem og Mændenes Hjem, men nedrivningsarbejderne har ingen overenskomst og bliver underbetalt.
Derfor blokerede fagligt aktive byggepladsen. En af dem er tømrersvend Jette Jørgensen.
Selvom kommunen har klausuler, der skulle sikre ordnede forhold, så bliver der åbenbart ikke fulgt op på, om klausulerne bliver overholdt.
Jette Jørgensen, faglig aktiv tømrersvend
– Kommunen har hyret det ellers velrenommerede firma Jakon som hovedentreprenør, men på pladsen er der firmaer, som udfører nedrivningsarbejde uden overenskomst. Nedrivningsfirmaet er HTO, som igen har hyret underentreprenører ind, fortæller tømrer Jette Jørgensen til Arbejderen og tilføjer:
– Selvom kommunen har klausuler, der skulle sikre ordnede forhold, så bliver der åbenbart ikke fulgt op på, om klausulerne bliver overholdt.
Byggeprojektet er relativt nyt, så indtil nu har der primært været nedbrydere på pladsen – vel at mærke nedbrydere, der er langt væk hjemmefra. Blokadevagterne nåede på kort tid at snakke med en chilener, en polak og nogle sri lankanere.
– Og så har vi hørt, at der også arbejder rumænere på pladsen, så det er en meget international plads, siger Jette Jørgensen.
Efter tre timer blev der sat et møde i stand mellem Jakon og en repræsentant fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Jakon har underskrevet en aftale, hvor Jakon tager økonomisk ansvar for nedriverne og garanterer, at arbejdet fremadrettet udføres på overenskomstmæssige vilkår.
At der var noget at komme efter som faglig aktivist blev ekstra tydeligt, da lugen til to røde containere med ‘stort brændbart’ blev åbnet.
– Containerne var ikke låst, og de var fyldt med plasticsække med asbestaffald. Men man må ikke blive overrasket over, at der er asbest i en container. Det skal være tydeligt afmærket.
– Og så vidt vi kunne se, har nedbryderne kun en skurvogn, men reglerne siger, at, når man arbejder med asbest, skal man have særlige omklædningsfaciliteter – en særskilt miljøvogn – hvor man tager maske og anden beklædning af. Det har nedbryderne, så vidt vi kunne se, ikke haft. Så de kan være blevet udsat for asbest, lyder det fra Jette Jørgensen.
Også den del skulle der nu blive taget hånd om. Jakons arbejdsmiljørepræsentant skal sammen med firmaet og Arbejdstilsynet lave en plan for arbejdet.
– Vi har ikke fået kædeansvar, men kun en aftale, der vedrører nedrivningsarbejdet, så belært af erfaringerne så tænker vi da, at der sagtens kan komme nye tilfælde med social dumping.
– Så vi vil da holde et skarpt øje med pladsen, så vi er sikre på, at det er slut med social dumping og usikkert arbejdsmiljø på Johan Krohns Vej, slutter tømrersvenden.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.