37 procent af lærerne har i det seneste år oplevet at blive ramt af vold på deres arbejde. Da Berlingske gik i byen med en historie om, at københavnske skoler med mange ikke-vestlige elever har flere voldsepisoder, var undervisningsminister Tesfaye (S) hurtigt på banen med at smide det indvandrerfjendske kort:
– Vi har en kæmpeopgave med at integrere familier fra lande med en helt anden kultur, hvor folk er mere vant til vold, udtalte han.
Undervisningsministeren blev hurtigt bakket op af selveste statsministeren:
– Der er mange børn med minoritetsetnisk baggrund, der får bank og tæsk derhjemme, og det tager de med sig som sprog i skolen, sagde Mette Frederiksen (S), da hun blev bedt om at kommentere på den sammenhæng, som Berlingske når frem til.
Men historien holder bare slet ikke.
Virkeligheden ser anderledes ud
Historien bliver for alvor interessant, da det viser sig, at der ikke er nogen sammenhænge med vold mod lærerne og elevernes etnicitet. Først afviste en af de eksperter, som Berlingske havde hyret, at man kunne drage den konklusion:
– Jeg ville ikke turde lave en kobling mellem elevernes kulturelle baggrund og lærernes oplevelse med vold, som Mattias Tesfaye laver i Berlingske. Ikke på baggrund af de data, siger Lena Lindbjerg Sperling, der er seniorøkonom og fagchef i Tænketanken Dea.
Senere har skoleleder efter skoleleder fra københavnske skoler været på banen og på det kraftigste afvist både ministerens og statsministerens udlægning. De kalder det direkte for “nonsens” og “fuldstændig ligegyldigt”. “De børn, der vokser op i familier, hvor der er vold i hjemmet, hvor vold bruges som en dialogform, kopierer det, de ser, og tager det med ind i skolen. Det bruger vi så oftest nogle år på at aflære dem. Men det er derfra, at volden kommer. Den kommer ikke ud af den blå luft. Og de børn er lige så ofte blege, som de er brune.”
En anden skoleleder udtaler:
– Det er nemmere at lave en kobling mellem etnicitet og vold i skolen, end det er at undersøge i dybden, hvad det her problem går ud på. Det er populistisk.
Tesfaye står fast på sine udtalelser
Helt grotesk udvikler historien sig, da Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne beder undervisningsministeren om at undersøge:
Resultatet og svaret fra Undervisningsministeriet viser, at på de omtalte skoler havde 38 procent af lærerne oplevet voldsepisoder. Danmarks Lærerforenings egen medlemsundersøgelse fra 2024 taler om 37 procent på alle landets skoler. I svaret til Peter Skaarup oplyser Undervisningsministeriet, at der på skoler med mindre end 30 procent af elever med ikke-vestlig baggrund har 35 procent af lærerne oplevet voldsepisoder.
En forsker i arbejdsmedicin, Lars Peter Sønderborg Andersen, slår fast, at intet i den forskning, som han kender til, peger i retning af, at der skulle være mere vold i skoler med flere elever med ikke-vestlig baggrund.
Men selv præsenteret for disse fakta, fastholder Tesfaye sine udtalelser, dog nu krydret med sætningen:
– Jeg er ikke interesseret i at udskamme nogen.
Men tilbage står en umiskendelig duft af fremmedfjendsk retorik og en stank af racisme.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.