Israels igangværende krig mod palæstinenserne i Gaza er den mest dødelige nogensinde, når det gælder antallet af dræbte journalister.
Det viser en dugfrisk rapport fra Costs of War-projektet ved det amerikanske Brown University’s Watson Institute for International and Public Affairs.
Rapporten, der blev offentliggjort den 1. april, beretter om mindst 232 myrdede journalister, fra Israel indledte sin krig mod Gaza den 7. oktober 2023 og frem til slutningen af marts 2025, heraf var de fleste lokale palæstinensiske journalister. Samtidig er næsten 380 journalister blevet såret ifølge det palæstinensiske journalistforbund. Og dødstallet og antallet af sårede stiger fortsat.
Ifølge det palæstinensiske journalistforbund har Israel ødelagt cirka 90 pressefaciliteter i Gaza siden oktober 2023.
Ifølge rapporten er der under den seneste israelske krig mod Gaza blevet “dræbt flere journalister end under den amerikanske borgerkrig, Første og Anden Verdenskrig, Koreakrigen, Vietnamkrigen (inklusive konflikterne i Cambodja og Laos), krigene i Jugoslavien i 1990’erne og 2000’erne og krigen i Afghanistan efter 11. september tilsammen. Det er ganske enkelt den værste konflikt nogensinde for journalister.”
Bevidste angreb
Ifølge Nick Turse, der har forfattet rapporten, blev der ganske vist dræbt flere journalister, 285, i USA’s invasion af Irak fra 19. marts 2003 til 26. marts 2025. Det svarer til omkring 134 mediefolk om året. Til sammenligning udgør de 232 dræbte mediefolk i Gaza fra 7. oktober 2023 til 26. marts 2025 i gennemsnit 13 dræbte om måneden.
Alene den første måned af Israels krig blev hele 37 palæstinensiske journalister dræbt i Gaza ifølge en opgørelse fra organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ). Og de seneste drab på journalister i Gaza fandt sted mandag den 7. april, da Israel bevidst bombede et medietelt ved et hospital i Khan Younis.
Angrebet dræbte to journalister og sårede otte andre. De dræbte er Hilmi al-Faqaawi, Palestine Today TV, der blev brændt levende, mens Ahmed Mansour, redaktør på Palestine Today News Agency, døde samme aften efter at have pådraget sig alvorlige forbrændinger.
Det israelske angreb på medieteltet var helt bevidst, idet de åbent siger, at målet var freelancefotografen Hassan Eslayeh, som Israel anklager for at have været med Hamas den 7. oktober. Hassan Eslayeh blev såret ved angrebet.
Det er ikke første gang, at Israel har angrebet et telt, der huser journalister i Gaza. Også den 31. marts bombede israelsk militær et hospitalsområde og sårede otte journalister og fotografer.
Ingen stilles til ansvar for drab
– Det internationale samfunds manglende handling har gjort det muligt at fortsætte disse angreb på pressen ustraffet og underminere bestræbelserne på at holde gerningsmændene ansvarlige, siger CPJ’s regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika, Sara Qudah.
– CPJ opfordrer myndighederne til at tillade, at de sårede, hvoraf nogle har fået alvorlige forbrændinger, straks bliver evakueret til behandling, og til at stoppe med at angribe Gazas allerede ødelagte pressekorps, tilføjer Sara Qudah.
Drab på journalister og fotografer er ikke den eneste brik i den israelske kampagne for at kontrollere nyhederne om, hvad der faktisk sker i Gaza. Ifølge Nick Turse har Israel brugt hele spektret for at underminere det frie informationsflow.
– Der har været en næsten total ødelæggelse af mediekontorer i Gaza, af medieinfrastruktur, af udstyr, afbrydelser af internet og strøm og medieblokaden, der forbyder journalister at forlade Gaza med kun få undtagelser, siger Jonathan Dagher fra Journalister uden Grænser (RSF).
Ifølge det palæstinensiske journalistforbund har Israel ødelagt cirka 90 pressefaciliteter i Gaza siden oktober 2023. Nogle journalister er blevet arresteret og tortureret. Mange har været udsat for målrettede smædekampagner, hvor de beskyldes for at hjælpe kombattanter eller for at have deltaget i Hamas’ angreb den 7. oktober 2023.
Ud over den direkte fare fra israelske bomber og skytter er de palæstinensiske journalister i Gaza også udsat for de samme alvorlige problemer som resten af befolkningen i området. Det er blandt andet underernæring, mangel på rent vand og husly, som er en konsekvens af Israels massive bombardementer og blokade af Gaza.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.