Den svenske storbank SEB har afholdt deres årlige generalforsamling for bankens aktionærer i Stockholm. I år gik det dog ikke stille for sig, da en større gruppe klimaaktivister var mødt op til generalforsamlingen for at kræve, at banken dropper alle sine investeringer i fossile industrier.
Aktivisterne blokerede derfor indgangen til generalforsamlingen samt afbrød den indenfor, hvor de med bannere og taler forsøgte at gøre aktionærerne opmærksomme på deres krav.
– Siden indgåelsen af Paris-aftalen i 2015 har SEB givet 15,8 milliarder dollars i lån til virksomheder i den fossile industri. Det, synes vi, er et stort problem, derfor valgte vi at lave den her aktion til bankens generalforsamling, fortæller Jelva, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB), som var med til aktionen.
Celine, der også er aktivist i DGUB og var med til aktionen, fortæller, at det er et problem, at SEB markedsfører sig selv som en grøn bank, samtidig med at de investerer massivt i fossile brændsler.
– Derfor ville vi gerne gøre både aktionærerne og offentligheden opmærksomme på, at de på trods af deres markedsføring ikke er særligt grønne. Vi skal stoppe med at udvide brugen af fossile brændsler, hvis vi skal løse klimakrisen, understreger hun.
Dialog og konfrontation med politiet
Hverken Jelva eller Celine var inde til selve generalforsamlingen, hvor aktivister afbrød den med taler og bannere. De var begge udenfor, hvor aktivisterne blokerede indgangen og delte flyers ud til de aktionærer, som forsøgte at komme ind til generalforsamlingen.
– Der var selvfølgelig nogle, som reagerede lidt aggressivt over, at vi afbrød deres hverdag for at gøre opmærksom på klimakrisen. Dog fik vi delt en del flyers ud og talt med mange på vej ind, som faktisk havde en interesse i det, vi sagde, fortæller Celine.

Hendes medaktivist, Jelva, fortæller, at pointen med aktionen var at have to spor: en mere dialogsøgende og en mere konfrontatorisk. Afbrydelsen indenfor samt aktivisternes blokade af indgangen til generalforsamlingen var den konfrontatoriske, imens uddelingen af flyers var den mere dialogsøgende.
– Og selv om der var vagter og politi, som meget gerne ville have os væk, så fik vi lov til at blive i ret lang tid. Særligt indenfor, hvor nogle af aktivisterne faktisk fik lov til at tale ret længe, siger hun og tilføjer:
– Dog kun ude i siden af lokalet og ikke oppe på scenen, som egentlig var planen. Men der gik alligevel noget tid, før politiet fjernede os.
Politiet endte med at fjerne aktivisterne båden indenfor og udenfor på grund af blokaden. Jelva og Celine fortæller, at de blev kørt væk af politiet hver for sig og sat af i nogle skove uden for Stockholm.
– Så var de i det mindste sikre på, at vi ikke kunne komme tilbage og fortsætte, siger Jelva.
Stor støtte til fossile industrier
Aktivisterne håber på, at deres aktion kan sætte fokus på, hvor meget SEB understøtter den fossile industri. Som nævnt tidligere har banken udstedt lån på 15,8 milliarder kroner til den fossile industri.
– Vi kræver også, at SEB fuldstændigt stopper alle deres associeringer med virksomheder, der har et stort forbrug af fossile brændsler. Der er brug for politisk regulering af bankerne, så de ikke kan blive ved med at støtte de her klimaødelæggende virksomheder, siger Celine.

Den politiske regulering er nødvendig, da det i dag kun er den lille gruppe aktionærer, som kan påvirke, hvem banken låner penge til. Det er grundlæggende udemokratisk, understreger klimaaktivisten.
– Og selvom nogle af de her aktionærer gerne vil tale med os om vores bekymringer, så er det ikke nok til at få stoppet deres investeringer i fossile brændsler. Derfor er det vigtigt, at vi som klimabevægelse råber højt og fortsætter med at sætte fokus på bankernes rolle i klimakrisen, siger hun.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.