Skal ældreplejen privatiseres i Danmark?
Det hele giver indtryk af, at lokalplejehjemmene er et skridt på vejen mod en gradvis privatisering af ældreplejen i Danmark, skriver Peter Kay Mortensen i denne blog.I marts måned har Ældreministeriet afsat en pulje på 103 millioner kroner over to år til oprettelsen af lokalplejehjem. Samtidig er der givet midler til Kommunernes Landsforening (KL), som skal etablere et rejsehold med det formål at rådgive kommunerne om, hvordan de kan sætte gang i etableringen af disse nye plejehjemstyper.
Det kan virke som om, lokalplejehjemmene bliver presset ned over hovedet på kommunerne. Og når der lokkes med økonomiske incitamenter, vil mange kommuner uden tvivl begynde at overveje muligheden.
Modstand i de fleste kommuner
Generelt har der dog været modstand mod idéen i de fleste kommuner. Borgmester Maja Højgaard (S) har eksempelvis udtalt, at hun ikke ser det som noget, Brøndby Kommune ønsker at deltage i. Indtil videre er det kun få kommuner, der har vist interesse for at arbejde med denne del af den nye ældrelov.
Men hvorfor skabe endnu mere ulighed på plejehjemsområdet i Danmark? Vi har allerede kommunale plejehjem, friplejehjem og private plejehjem – og nu føjes lokalplejehjem til listen. Derudover findes der også plejeboliger og andre former for ældrepleje.
Som Lars Løkke Rasmussen har sagt: “Vi starter på ældreområdet, og det næste bliver skoler og daginstitutioner.”
Antallet af plejehjemspladser er i øvrigt faldet fra 2010 til 2020, til trods for at antallet af ældre – især over 80 år – er steget markant. Det har blandt andet ført til oprettelsen af demens- og rehabiliteringsplejehjem.
Ifølge lovgivningen skal lokalplejehjem drives som aktieselskaber med en professionel bestyrelse. Men hvad betyder det egentlig? Lovteksten definerer ikke, hvad en professionel bestyrelse er. Typisk vil det betyde, at medlemmerne har faglig indsigt – men pårørende og ældreråd er ikke nævnt. Disse grupper har ofte stor erfaring og tæt kontakt med plejehjem og burde derfor naturligt indgå i en professionel bestyrelse.
Plejehjem som aktieselskab
Men når plejehjemmene drives som aktieselskaber, bliver økonomien naturligvis det primære fokus. Så mon ikke der bliver plads til en lokal advokat i bestyrelsen?
Lokalplejehjemmene bliver i praksis oprettet som kommunale friplejehjem, hvor beboerne kan tilkøbe tillægsydelser – noget, der ikke er muligt på almindelige kommunale plejehjem.
Det hele giver indtryk af, at lokalplejehjemmene er et skridt på vejen mod en gradvis privatisering af ældreplejen i Danmark. De ældre, der har råd, kan allerede i dag købe sig til den pleje og omsorg, de ønsker. Det handler altså også om øget valgfrihed – men kun for dem, der har råd.
Hvorfor indføre en aktieselskabsstruktur for lokalplejehjemmene? Man kunne lige så godt ændre lovgivningen for de nuværende kommunale plejehjem og give dem samme mulighed for tillægsydelser, som friplejehjem og private plejehjem har haft i årevis.
Men nej – som Lars Løkke Rasmussen har sagt: “Vi starter på ældreområdet, og det næste bliver skoler og daginstitutioner.”
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.