I morgen starter retssagen, der skal tage stilling til, om fire humanitære- og menneskeretsorganisationer har ret til at føre sag an mod den danske stat for overtrædelse af internationale regler for eksport af våbendele til israelske F-35-kampfly, der bomber civile i Gaza.
I foråret 2024 sagsøgte Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq den danske stat for at få stoppet Danmarks våbeneksport til Israel via USA.
Men den danske stat forsøger at undgå, at sagen overhovedet kommer for en domstol.
Regeringens advokat – Kammeradvokaten – kræver sagen afvist med den begrundelse, at organisationerne ikke har såkaldt “retlig interesse” i sagen.
“Vi har et klart mandat til at beskytte menneskerettighederne”
Amnesty er ikke i tvivl om, at de har en retslig interesse i at føre sagen.
– Vi er verdens største menneskerettighedsorganisation, og har et klart mandat om at beskytte menneskerettighederne. Amnesty International har i mange år arbejdet med at få opbakning til FN’s våbenhandelstraktat for at sikre, at staters handel med våben ikke bliver brugt til at begå krænkelser af menneskerettighederne. Det kæmper vi fortsat for – også når det gælder Danmarks bidrag til israelske kampfly, der bomber civile i Gaza, siger generalsekretær i Amnesty International Danmark, Vibe Klarup.
Herudover har flere af organisationerne medarbejdere og partnere i Gaza, der er direkte påvirket af Israels bombardementer.
– Vi har lokale kollegaer og partnere i Gaza, som er direkte påvirket af de israelske bombardementer, ligesom vores nødhjælpsarbejde i området er stærkt besværliggjort af Israels dokumenterede brud på den humanitære folkeret. Vi taler om krigsforbrydelser, og der er en alvorlig risiko for, at Danmark kan være medskyldig i dem. Derfor er det afgørende, at vi har mulighed for at få lovligheden af den danske våbeneksport prøvet ved domstolene, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte.
Oxfam har 28 medarbejdere i Gaza, der sammen med deres familier er blevet fordrevet gentagne gange.
– Nødhjælp, vi leverer i Gaza, er blevet destrueret af bomber. Vores nødhjælpspartnere har fået flere kollegaer slået ihjel, og deres kontorer, shelters og andre faciliteter er blevet bombet. Hvis vi ikke har retlig interesse i at stoppe overgreb på den humanitære folkeret i Gaza, hvem har så?, siger generalsekretær i Oxfam Danmark, Lars Koch.
Vores nødhjælpspartnere har fået flere kollegaer slået ihjel, og deres kontorer, shelters og andre faciliteter er blevet bombet. Hvis vi ikke har retlig interesse i at stoppe overgreb på den humanitære folkeret i Gaza, hvem har så?
Lars Koch, Oxfam Danmark
Også den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq er direkte berørt af Israels krigsforbrydelser i Gaza, hvor organisationen også har medarbejdere.
– Dette øjeblik er en kritisk test for det internationale samfunds engagement i menneskerettigheder, international lov og retfærdighedsprincipper. Der er meget på spil – globalt og ikke kun for Palæstina. Det haster med at handle. Israel eskalerer sin aggression i resten af Palæstina og truer endda med at genoptage krigen i Gaza. Det er derfor vigtigt at gå videre med denne sag i Danmark, siger Shawan Jabarin, generaldirektør for Al-Haq.
Han uddyber:
– Vi må fortsætte med at handle for at stoppe våbensalg til stater som Israel, der begår forbrydelser mod civile. Menneskerettighedsorganisationer og -fortalere skal sikre, at ansvarlighedsmekanismerne er effektive, så det bliver klart, at krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab ikke vil forblive ustraffede.
Hvis de fire organisationer får medhold i, at de har en retlig interesse, kan sagen fortsætte og de danske domstole skal vurdere, om dansk våbeneksport til Israel er lovlig.
Danske dele i israelske F-35 kampfly der bomber civile
Danske våbenfirmaer som Terma har produceret højteknologiske dele til de israelske F-35-kampfly, der bomber civile i Gaza.
Danske myndigheder har i årevis tilladt, at danske virksomheder eksporterer dele til F-35-kampflyet via USA – uden at foretage en konkret vurdering af om delene risikerer at bidrage til krigsforbrydelser.
USA sælger de færdigproducerede kampfly videre til Israel. Danwatch har afdækket, hvordan israelske F35-kampfly med danske dele har deltaget i bombardementer i Gaza.
Ifølge FN og en række menneskerettighedsorganisationer begår Israel krigsforbrydelser blandt andet ved ikke at skelne mellem legitime militære mål og civile hjem og civil infrastruktur.
De fire organisationer mener derfor, at der er en klar risiko for, at dansk våbenudstyr bliver brugt til at begå alvorlige forbrydelser mod civile i Gaza.
Dermed overtræder Danmark de internationale regler for våbenhandel samtidigt med, at Danmark risikerer at gøre sig medskyldig i overtrædelser af den humanitære folkeret – herunder krigsforbrydelser.
Danmark har tilsluttet sig både FN’s Våbenhandelstraktat, Folkedrabskonventionen og EU’s Fælleserklæring for Våbeneksport, som forpligter den danske stat til at forhindre folkedrab og sikre, at salg af våben og militært udstyr ikke bidrager til krigsforbrydelser eller krænkelser af menneskerettighederne.
Under et samråd i Folketingets udenrigsudvalg den 16. januar 2024 fortalte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen at 15 danske virksomheder leverer komponenter til F-35 kampflyene.
Der er afsat tre dage – den 25., 26., og 28. februar – til at afgøre, om de fire organisationer har retlig interesse i sagen.
Udover at tage stilling til, om de fire organisationer har en retlig interesse i at føre sagen, skal Østre Landsret også tage stilling til organisationernes krav om, at retssagen skal have opsættende virkning.
Det betyder, at den danske våbeneksport til Israel skal sættes på pause, mens retssagen kører.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.