“USA’s militær” oprettede base i Roskilde for en dag
I lørdags kunne de lokale borgere i Roskilde få en løbeseddel og en snak med en "amerikansk soldat" om planerne om at oprette amerikanske baser i Danmark.
Fredsaktivister forklædt som amerikanske soldater og præsident Trump indtog lørdag Stændertorvet i Roskilde.
Her oprettede de en indhegnet “militærbase”, hejste amerikanske flag og medbragte sorte kasser med “ammunition” og andet militært materiel.
Der blev uddelt 600 flyers og talt med forbipassende lokale borgere. Og der blev råbt slagord som: “Grønne marker – mere fred! Ja til vor selvstændighed!”
– Vi ville gerne lokalt sætte fokus på planerne om at oprette USA-baser på dansk jord. Det gjorde vi ved at lave en miniudgave af en amerikansk base – et indhegnet område bevogtet af to soldater og to i hvide dragter og masker, der kan håndtere atomvåben, fortæller aktiv i Fredsinitiativet Roskilde Per Karlsson til Arbejderen.
Fotos: Fredsinitiativet Roskilde
Aktivisterne havde medbragt skilte med budskaber som “Uncle Sam Wants US-bases in your Country – hvad siger du” og “Nej til atomvåben på dansk jord”.
– Målet var at få lokale borgere og forbipasserende til at tænke over konsekvenserne af at tilllade USA-baser på dansk jord. Vi risikerer at blive bombemål for en eventuel fjende. Vi kan heller ikke være sikre på, om der er atomvåben på baserne. Og vi risikerer at blive hevet med i USA’s udenrigspolitik. Det har vi prøvet med krigene i Afghanistan og Irak. Endelig ønsker vi ikke at afgive suverænitet til USA og overlade det til domstolene i USA at dømme amerikanske soldater, der begår kriminalitet på og uden for baserne.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Er NATO rustet til sandheden?
Kan afsløringen af sandheden om et amerikansk angreb på NATO-allierede Tysklands gas -og energiforsyning Nord Stream 1 og 2 være dødstødet til samarbejdet i NATO og det der giver vores #lukbaserne kampagne momentum i Tyskland?
Spørgsmålet om, hvem der stod bag sabotageaktionen mod Nord Stream 1 og 2-gasrørledningerne, har været genstand for stor spekulation og debat siden hændelsen i september 2022. Rørledningerne, der transporterer naturgas fra Rusland til Tyskland, blev beskadiget i det danske østersøområde, hvilket førte til store gaslækager og øgede spændinger i en allerede anspændt geopolitisk situation.
Mulige konsekvenser for NATO-samarbejdet
Hvis det bliver fastslået at USA stod bag angrebet på Nord Stream-rørledningerne, kan det have alvorlige konsekvenser for NATO-samarbejdet. NATO bygger på tillid og fælles værdier mellem medlemslandene, og en sådan afsløring kan underminere denne tillid. Tyskland, som er en af de helt centrale aktører i NATO, vil føle sig forrådt, hvis det viser sig, at en allieret som USA stod bag en handling, der direkte skadede tysk infrastruktur og energiforsyning.
Tyskland og energipolitikken
Tyskland har i mange år været afhængig af russisk gas, og Nord Stream-rørledningerne var en central del af denne energiforsyning. Sabotagen mod rørledningerne har tvunget Tyskland til at genoverveje sin energipolitik og søge alternative langt mere omkostningstunge energikilder bl.a. flydende gas af amerikanerne.
#LukBaserne-kampagnen
I Tyskland har der længe været en stærk anti-krigsbevægelse mod den amerikanske militære tilstedeværelse i landet. Kampagner som #LukBaserne har argumenteret for, at de amerikanske militærbaser i Tyskland er en trussel mod landets suverænitet og sikkerhed. Hvis det bliver bekræftet, at USA stod bag sabotageaktionen mod Nord Stream, kan det give yderligere momentum til denne kampagne og styrke kravet om, at de amerikanske baser skal lukkes.
Medierne
I Tyskland er der flere medier, der er kendt for at tage kritiske debatter om NATO og USA’s rolle. Eksempelvis har Der Spiegel tidligere publiceret artikler, der stiller spørgsmålstegn ved USA’s militære strategier og deres indflydelse på Europa. Også Süddeutsche Zeitung har dækket emner relateret til international politik med en kritisk vinkel.
Desuden er der alternative medier som NachDenkSeiten, der ofte udfordrer mainstream-narrativer og kan være åbne for at diskutere sådanne emner.
Det kan være strategisk at kontakte disse medier i forbindelse med vores kampagne og den kommende Global Day for #CloseBases den 23. februar.
Konklusion
En afsløring af, at USA stod bag sabotageaktionen mod Nord Stream-rørledningerne, vil uden tvivl have store konsekvenser for NATO-samarbejdet og forholdet mellem USA og Tyskland. Det kan også styrke de kræfter i Tyskland, der arbejder for en reduktion af den amerikanske militære tilstedeværelse i landet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.