Spanien trygler EU om at ændre lovgivningen for at tøjle galoperende energipriser, men får nej.
Det er ikke kun nordmænd, der får strømchok i EU’s energiunion. Siden nytår er elpriserne i Spanien skudt i vejret og ligger for første gang på over ti cent per kilowatttime (det vil sige over én norsk krone per kWh). Den højeste gennemsnitlige dagspris i august var på 115 cent/MWh.
Spanske husholdninger rasede over prisstigninger på 27 procent. I juni fjernede myndighederne momsen på strøm i et forsøg på at dæmpe udslagene.
Protester hjælper ikke
Utilfredsheden fik den spanske energi- og miljøminister Teresa Ribera til at bede EU’s energikommissær om at gribe ind.
Hun henviste til, at billig vedvarende energi bliver solgt til samme pris som den dyrere strøm fra kulbaseret energiproduktion, og at EU-lovgivningen derfor må revideres.
Ingen indrømmelser fra Bruxelles
Svaret fra EU-kommissionen var negativt. Den har ingen planer om at ændre det såkaldte marginalprissystem.
En talskvinde for Kommissionen sagde ifølge Euractiv, at “et integreret europæisk energimarked er den mest omkostningseffektive måde at give europæiske borgere sikker energiforsyning til en overkommelig pris”.
EUs’ energipolitik betyder, at grøn energi pålægges omkostningerne fra den brune energiproduktion, omkostninger, der er skudt i vejret på grund af prisstigningerne på udledningskvoter.
Marginalprissystemet indebærer, at elpriserne baseres på “balanceleddet” i energiproduktionen, det vil i praksis sige det dyreste reserveled.
Vind- og solkraft er ustabilt og svingende, derfor har de allerfleste lande kul-, gas-, og atomkraft i baghånden. Med de øgede CO2-afgifter bliver disse kostbare energikilder endda dyrere i drift og dermed prisdrivende.
Brun pris for grøn strøm
Spanien har store ambitioner om at satse på vedvarende energi og har lukket sine kulminer. Alligevel stammer mere end halvdelen af elektriciteten fortsat fra kulbaseret energiproduktion og atomkraft.
EU’s energipolitik betyder, at grøn energi pålægges omkostningerne fra den brune energiproduktion, omkostninger der er skudt i vejret på grund af prisstigningerne på udledningskvoter.
Energibureauet ACER indførte i januar i fjor en såkaldt metodologi for harmoniseret prissætning af balanceenergi på europæisk niveau.
Metodologien, bestemt af ACER, fastsætter marginalprisen igennem en udbudsrunde. I praksis betyder det, at prisen for “grøn” strøm fastsættes af de stigende produktionsomkostninger for “brun” energi.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.