Hallen i bygning 13 på Københavns Universitets (KU) campus på Amager var fyldt til randen den 13. december. De ansatte afholdt deres store fælles julefrokost, og der var derfor snakken, julesange og fyldte glas, så langt øjet rakte.
Efter en række taler og fællessang blandt de ansatte kom et nyt musikalsk indslag ned ad hvirveltrappen midt i hallen. En gruppe på ni aktivister fra organisationen Studerende Mod Besættelsen (SMB) havde forberedt et alternativt Luciaoptog. Her havde de masker på, som skulle forestille skolens rektor Henrik Wegener, og den klassiske Luciasang, dog med en ændret tekst.
– Nu bæres døden frem, stolt på vores skole, lød det blandt andet i sangen fra aktivisterne.
Selv om ledelsen her gerne vil undertrykke lige præcis SMB, så står de ikke alene. Studerende hele verden over støtter op om en akademisk boykot af Israel.
Greta Thunberg
Salam El Youssef er aktivist i SMB og var selv med til aktionen. Han fortalte, at baggrunden for aktionen både var kravet om en akademisk boykot af Israel, men også skal ses som et svar mod de repressalier, som SMB har oplevet på KU den seneste måned.
– Vi nævner i sangen også “fri os fra Wegeners vælde”, fordi vi har oplevet så meget modstand mod, at vi laver vores aktivisme. Da vi satte en lejr op her i bygningen på Amager, blev politiet tilkaldt af ledelsen for at fjerne os nærmest med det samme, sagde han til Arbejderen.
Aktivisterne fra SMB har også oplevet, at deres studiekort er blevet blokeret. Det betyder, at de ikke kan komme ind i skolens bygninger efter lukketid, som alle andre studerende ellers kan uden problemer.
International støtte til de studerende
Udover SMB deltog den svenske klimaaktivist Greta Thunberg også i aktionen. Hun har tidligere deltaget i SMB’s aktioner, blandt andet besættelsen af Museumsbygningen i Indre By, som huser skolens rektorat.
Hun fortalte til Arbejderen, at hun er med, fordi hun mener, at det er vigtigt at vise sin solidaritet med SMB. Særligt nu, hvor ledelsen går så hårdt mod studenteraktivisterne.
– Det er også bare vigtigt at vise, at det her er en international bevægelse. Selv om ledelsen her gerne vil undertrykke lige præcis SMB, så står de ikke alene. Studerende hele verden over støtter op om en akademisk boykot af Israel, sagde hun.
Særligt undertrykkelsen fra ledelsens side var noget, som Greta Thunberg lagde vægt på. Hun beskrev det som afskyeligt, at aktivisterne skulle føle sig utrygge på deres eget universitet på grund af ledelsens ageren, samtidig med at KU bakker op om folkemordet på palæstinenserne ved ikke at indføre en akademisk boykot.
– Det viser, at KU’s ledelse ikke vil have lige præcis det her budskab ud. Jeg tror, at de godt ved, at de ikke gør det rette i situationen, derfor slår de hårdt ned på SMB. Men de kan ikke slippe væk fra, at de er medansvarlige, og det skal vi fortsat gøre dem opmærksomme på, understregede klimaaktivisten.
Hvem står i vejen for dialog?
Arbejderen har tidligere skrevet om, hvordan SMB er blevet mødt med hård hånd fra ledelsens side. I den forbindelse skrev rektor Henrik Wegener på KU’s intranet en leder, hvor han forklarede ledelsens tilgang.
Her skrev han, at ledelsen gerne accepterer såkaldt “strømpefodsaktivisme”, som er konstruktiv og kærlig, men ikke vil acceptere aktivisme, som skaber utryghed og afviser dialog. Det er den slags aktivisme, rektoren mener, at SMB udfører.
Dog mener Salam El Youssef, at SMB netop forsøger at skabe en dialog, og at det ikke er dem, der eskalerer situationen.
– Det er ledelsen, som med det samme kalder politiet på os, da vi lavede vores lejr her. Vi vil gerne have en dialog og forsøger ikke at eskalere unødvendigt, men vi påpeger også, hvordan ledelsen udsætter os for repressalier, som vi mener er helt overdrevne, understregede han.
Fortsætter aktivismen
Selvom SMB har oplevet forskellige former for modstand fra ledelsen, så er der ikke planer om at droppe deres aktivisme. Men repressalierne har dog sat nogle tanker i gang hos aktivisterne.
– Vi har lært med vores anden lejr her i hallen, at KU hurtigt kan blive meget aggressive i deres metoder for at lukke munden på os, sagde Salam El Youssef og tilføjede:
– Vi mener, at vores aktioner generelt har været meget uskyldige, men når skolen ikke kan lide budskabet, så kan vi se, at der bliver slået hårdt ned på det.
Derfor vil SMB blandt andet arbejde mere på at sørge for sikkerheden hos deres aktivister, da de nu har et klarere billede af, hvad der kan være af konsekvenser ved deres aktivisme.
– Men vi kommer ikke til at holde mund eller droppe vores krav, bare fordi nogen beder os om det. Vi kommer til at fortsætte, indtil kravet om en akademisk boykot bliver opfyldt. Det lover vi, understregede Salam El Youssef på vegne af SMB.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.