Den 21. november udstedte Den Internationale Straffedomstol (ICC) arrestordrer mod Israels premierminister Benjamin Netanyahu og hans tidligere forsvarsminister, Yoav Gallant, for, hvad der ifølge ICC kan udgøre deres juridiske ansvar for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået under Israels krig mod palæstinenserne i Gaza.
Så længe Israels premierminister er eftersøgt for krigsforbrydelser, kan en regering og en statsminister med respekt for den internationale retsorden ikke samarbejde med ham.
Trine Pertou Mach, medlem af Folketinget for Enhedslisten
Konkret betyder det, at de over 120 lande i verden, der har tilsluttet sig ICC, skal arrestere Netanyahu og Gallant, hvis de skulle træde fod i et af disse lande.
Den danske statsminister Mette Frederiksen har, efter de udstedte arrestordrer, gjort det klart, at regeringen støtter op om ICC. Men ifølge Trine Pertou Mach, medlem af Folketinget for Enhedslisten, kalder arrestordrerne på hårdere tiltag herunder sanktioner og et stop for dansk samarbejde med Israel.
I Socialdemokratiets egne rækker er der dog blevet presset på for det modsatte. Alexander Küster, formand for Socialdemokratiet i Aarhus Midtby, skrev den 21. november på X:
“Jeg håber og tror, at resten af vesten, inklusiv Danmark, sammen med den amerikanske regering, vil fordømme ICC’s arrestordre og stå bag Israels ret til at forsvare sig selv”.
Sult som metode
ICC har ved arrestordrerne fundet rimelige grunde til at tro, at Israels premierminister Netanyahu og tidligere forsvarsminister Gallant bærer strafferetligt ansvar for krigsforbrydelsen at bruge “sult som en metode til krigsførelse” samt “forbrydelser mod menneskeheden, herunder mord, forfølgelse og andre umenneskelige handlinger”.
Israel har, som en del af folkemordet mod palæstinenserne, gentagne gange blokeret for, at lastbiler med nødhjælp kunne nå frem til den nødlidende befolkning i Gaza. Men som om det ikke var nok, så har Israel både angrebet ubevæbnede mennesker, der tog imod nødhjælp, samt angrebet nødhjælpsorganisationers konvojer og lokaler.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Israel går fra at blokere for nødhjælp til at angribe folk, der venter på nødhjælp
I oktober advarede Mahmoud Alsaqqa, Oxfams ansvarlige for fødevaresikkerhed og levebrød i Gaza, at nogle palæstinensere således “sulter ihjel”.
ICC’s “rimelige grunde til at tro”, at Netanyahu og Gallant har ansvaret for denne type krigsforbrydelse, kommer altså ikke ud af den blå luft. Sult virker unægtelig til at blive brugt som metode i den israelske krigsførelse, der har dræbt over 44.200 palæstinensere herunder mere end 17.400 børn.
Reaktioner
Ikke overraskende er ICC’s arrestordrer ikke blevet taget godt imod af den israelske regering.
“Israel afviser med afsky de absurde og falske tiltag rettet mod det af ICC”, lød reaktionen fra premierminister Netanyahus kontor, som tilføjede, at Israel ikke vil “bøje sig for pres” i det såkaldte forsvar af sine borgere.
Som vanligt modtager Israel opbakning fra USA, der ligesom den israelske regering ikke har tilsluttet sig ICC og dermed ikke er forpligtet til at arrestere Netanyahu, hvis han skulle komme på besøg.
– ICC’s udstedelse af arrestordrer mod israelske ledere er skandaløs, sagde USA’s afgående præsident Joe Biden og tilføjede: “Vi vil altid stå sammen med Israel mod trusler mod landets sikkerhed”.
Modsat beskriver den palæstinensiske modstandsgruppe Hamas, der regerer i Gaza, arrestordren mod Netanyahu som “et vigtigt skridt mod retfærdighed”. Dog mener Hamas, at arrestordren “forbliver begrænset og symbolsk, hvis den ikke støttes med alle midler af alle lande i verden”.
Regeringen støtter ICC
Herhjemme er sagen heller ikke gået ubemærket hen. Under en spørgetime med statsministeren i folketingssalen den 26. november spurgte Pelle Dragsted, politisk ordfører for Enhedslisten, ind til regeringens syn på ICC’s arrestordrer.
– Jeg kan bekræfte vores støtte til de internationale fora, herunder ICC. Danmark har været en stærk støtte af, at man skal kunne retsforfølge i det internationale verdenssamfund, og det er vi selvfølgelig fortsat, svarede Mette Frederiksen.
– I forhold til konkrete situationer vil det være op til myndigheder at foretage vurdering i den konkrete situation. Det er det svar, jeg kommer til at give omkring alle. Det er ligegyldigt, om det er den ene, den anden eller den tredje i forhold til det retslige, hvis der skulle opstå noget på dansk jord, fortsatte statsministeren.
Presset fra flere kanter
Udtalelsen må være kommet som en skuffelse for Socialdemokratiets formand i Aarhus Midtby, Alexander Küster, der havde håbet på, at Danmark ville “fordømme ICC’s arrestordre”.
“ICC gør jo sig selv til grin ved at bede om arrestordre på Netanyahu, men ikke har lavet arrestordre på lederne af de mest bestialske islamistiske terrororganisationer”, skrev han på X den 22. november – fire dage inden hans partifælde Mette Frederiksen klargjorde regeringens støtte til ICC.
I mellemtiden mener Trine Pertou Mach, medlem af Folketinget for Enhedslisten, at arrestordrerne ikke blot må forpligte Danmark til at arrestere Netanyahu og Gallant, hvis de skulle komme til Danmark. Der skal endnu hårdere midler i brug.
I en blog på Arbejderen skriver Trine Pertou Mach:
“Med Den Internationale Straffedomstols (ICC) fængslingskendelse den 21. november over premierminister Benjamin Netanyahu og hans eks-forsvarsminister Yoav Gallant bør det stå klart for Mette Frederiksen, at det er slut med at hjælpe Netanyahu under valgkampe, som det skete i marts 2021, da hun rejste til Israel for at drøfte mulighederne for et tættere samarbejde omkring covid-19 og vacciner med Israels premierminister Benjamin Netanyahu.”
Trine Pertou Mach mener, at arrestordrerne må være “et wakeupcall” for den danske regering. Hun peger på, at regeringspartierne og højrefløjen tidligere har afvist en række beslutningsforslag fra Enhedslisten, herunder at afdække mulighederne for at sanktionere Israel, stoppe våbenhandel med Israel og indføre et forbud mod import af varer fra ulovlige israelske bosættelser.
“Så længe Israels premierminister er eftersøgt for krigsforbrydelser, kan en regering og en statsminister med respekt for den internationale retsorden ikke samarbejde med ham. Tværtimod må han rammes af sanktioner, som vi i sin tid gjorde med apartheidstyret i Sydafrika”, skriver hun.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.