En ny struktur alene kan ikke ændre på overdødeligheden for mennesker med psykiske lidelser
Blandt os, som er i berøring med psykiatrien, er der bekymringer om, hvorvidt en sammenlægning vil forhindre det arbejde, som er i gang med 10-årsplanen for psykiatrien, skriver Mia Kristina Hansen i denne blog.En ny sundhedsreform er blevet til, og der er nye tiltag, som udspringer af Sundhedskommissionens anbefalinger.
Det betyder blandt andet, at man nu vil sammenlægge somatikken (de fysiske sygdomme) med psykiatrien (de mentale lidelser). Der står i aftalen om sundhedsreformen, at reformen også indebærer en bedre og mere sammenhængende organisering og ligestilling af psykiatrien og somatikken.
Det har skabt en del debat imellem alle, som er i berøring med psykiatrien. Der er bekymringer om, hvorvidt en sammenlægning vil forhindre det arbejde, som er i gang med 10-årsplanen for psykiatrien, hvor der er afsat penge, og hvor der allerede er gjort et stort stykke arbejde.
Vil processen med sammenlægningen blive så omfattende, at psykiatrien bliver sat tilbage, og vil en ny ledelse være parat til at sidestille somatik og psykiatri?
Vi er bekymrede
Jeg som forperson for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed og mine kollegaer i SIND’s hovedbestyrelse er også bekymrede – mest fordi vi ikke tror på, at strukturen alene styrker muligheden for, at somatiske lidelser opdages i tide og behandles mere effektivt hos mennesker med psykiske lidelser. Strukturen i sig selv gør ikke den store forskel, hvis ikke indholdet er på plads.
Derfor har SIND nogle ønsker, og det første er, at vi ønsker et sygehusvæsen, som tager udgangspunkt i, at det er hjælpen til det enkelte menneske, som kommer forud for alt andet, og at den struktur, der skal være, tager højde for det.
Den psykiatriske behandling skal være sammensat på en måde, så den enkelte person kan få tilbudt andet end medicinsk behandling. Det kræver en tværfaglig professionel personalesammensætning, som har fokus på det hele menneske. I behandlingen skal der være meningsfulde aktiviteter, en appetitvækkende kost og et fællesmiljø med tilgængeligt personale.
Man skal have et særligt fokus på, at psykiatrien organisatorisk ikke bliver nedprioriteret i forhold til budgetter og andre vigtige beslutninger.
Det er vigtigt, at sygehusvæsenet i højere grad tager udgangspunkt i samarbejdet med det enkelte menneske, når behandlingsforløb planlægges. Det kræver viden, erfaring, empati og tålmodighed. De rette kvalifikationer skal være til stede, og de fagprofessionelle skal have mulighed for at tilegne sig den viden, der skal til for at kunne få forståelse for kompleksiteten af de problemstillinger, de møder.
Når man har en psykisk lidelse, bliver det vist på ens journal, så snart man henvender sig i sundhedsvæsnet. Vores erfaring er, at den psykiske diagnose kan medvirke til, at den enkelte persons somatiske symptomer ikke bliver taget alvorligt, og at personens somatiske symptomer tillægges den psykiatriske diagnose.
Vi mener derfor, at det er vigtigt, at man ved sammenlægningen ser på, hvordan det sundhedsfaglige personale kan sikre, at de ikke overser de somatiske sygdomme, som også kan lyde som følgesymptomer på personens psykiske diagnose, og husker at se mennesket og ikke diagnosen.
Der skal også være en langt større fleksibilitet i behandling af somatiske sygdomme, da der ofte er behov for en særlig indsats.
Lige status for somatik og psykiatri
Sidst men ikke mindst er det værd at bemærke, at for at der bliver reel ligestilling mellem somatik og psykiatri på alle niveauer i sundhedsvæsnet, så skal sammensætningen af ledelsen afspejle dette.
Det psykiatriske speciale skal have lige så høj status som det somatiske speciale, og man skal have et særligt fokus på, at psykiatrien organisatorisk ikke bliver nedprioriteret i forhold til budgetter og andre vigtige beslutninger. En psykiatrisk diagnose kan være lige så livstruende og akut som en kræft- eller hjertekardiagnose.
Så kære politikere og ansatte i embedsværket: Mine kollegaer og jeg i SIND bidrager gerne i forskellige sammenhæng med vores viden, erfaringer og ideer til det fortsatte arbejde med implementeringen af sundhedsreformen, så det sikres, at 10-årsplanen for psykiatrien og de afsatte midler bliver brugt efter hensigten, så de kommer til gavn for patienter, pårørende og personale.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.