En stærk lærerprofession er grundlaget for en stærk folkeskole
Det er vores indtryk, at politikerne har tillid til lærerne. Men anerkendelsen skal altså følges op af handling: Investeringer i flere uddannede lærere, deres arbejdsmiljø og den gode undervisning..I Danmarks Lærerforening har vi et mål om, at alle læreransatte i folkeskolen skal have en læreruddannelse og være fagligt opdaterede. Det er et ambitiøst mål, der selvfølgelig vil komme lærerne som profession til gavn – men endnu vigtigere også eleverne, deres familier og resten af samfundet, da gode og uddannede lærere er en nøgle til at sikre elevernes faglige og sociale udvikling.
Derfor er der flere tal og tendenser på skolerne, der er stærkt bekymrende.
Det høje vikarniveau giver uro i klasserne. Konflikterne vokser sig store. Tre ud af fire lærere svarer, at elevernes faglige niveau og trivslen bliver dårligere af det.
Hver femte underviser i folkeskolen har fx ikke en læreruddannelse, og andelen er stigende. Danmark stikker uheldigt og kraftigt ud på dette parameter, når vi sammenligner os med andre lande.
Efter 2014 rent ud sagt eksploderede antallet af timelønnede vikarer i folkeskolen, og det har siden ligget på et stabilt og alt for højt niveau. Der er oftest tale om unge mennesker, der utvivlsomt gør deres bedste og påtager sig en stor og vigtig opgave – men som af gode grunde ikke har viden om og erfaring med at skabe et stærkt fællesskab om undervisningen i klassen.
Alt dette kan ikke undgå at have konsekvenser. Dem har vi netop spurgt lærerne ind til, og de er klare i spyttet: Det høje vikarniveau giver uro i klasserne. Konflikterne vokser sig store. Tre ud af fire svarer, at elevernes faglige niveau og trivslen bliver dårligere af det.
Når lærerne har færre uddannede kollegaer, går det ud over den vigtige faglige sparring lærerne imellem. Og over halvdelen af lærerne oplever direkte, at det at have færre læreruddannede kollegaer giver dem selv dårligere mulighed for at hjælpe de fagligt svageste elever.
Det kan egentlig siges kort: Forudsætningen for en stærk folkeskole er en stærk lærerprofession.
Vi tror egentlig, at politikerne godt ved det. For ved skoleudspil og åbningstaler hører vi igen og igen pæne ord om lærerne. At de har tillid til os.
Det er vi selvfølgelig glade for, men anerkendelsen skal altså følges op af handling:
Investeringer i flere uddannede lærere, deres arbejdsmiljø og den gode undervisning – i alt det, der understøtter en stærk lærerprofession, og dermed kommer hele folkeskolen og vores børn og unge til gode.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.