En sjælden gang er jeg enig med skribenten, men hvordan hænger disse ønsker sammen med besparelser på Arbejdstilsynet?
Social dumping får lidt sværere betingelser
Fremover får hovedentreprenøren større ansvar for, hvem de hyrer til at løse opgaverne, og der bliver indført et intensiveret tilsyn fra Arbejdstilsynet, skriver Karsten Hønge i denne blog.I Folketinget har vi netop behandlet to lovforslag, som vil give social dumping lidt sværere betingelser. Det er jeg glad for, men kampen slutter aldrig, for vi skovler sne, mens det stadig sner. Men hvis vi stopper, bliver vi begravet.
Udenlandske lønmodtagere og udenlandske virksomheder er velkomne i Danmark. Men de har ikke et hammerslag at gøre her, hvis de ikke retter sig efter danske overenskomster, respekterer danske fagforeninger, overholder arbejdsmiljøloven – og i øvrigt betaler moms og skat.
Social dumping undergraver almindelige menneskers muligheder for gode jobs, det skaber skæv konkurrence, hvor seriøse firmaer har sværere ved at klare sig, og det ødelægger velfærdssamfundet, som vi kender det.
Kampen for ordnede forhold foregår hver eneste dag rundt omkring på arbejdspladserne. Det klarer vi ikke med kampagner, for det er en permanent tilstand, vi befinder os i. Det er samfundet, som taber, hvis vi accepterer social dumping.
Vi er for blødsødne i Danmark
Et af de gamle tricks er at hyre underentreprenører, der gemmer sig bag andre underentreprenører, som gør det muligt at få arbejdet udført langt under den almindelige markedspris. Vi ser det i øjeblikket på byggerierne af Storstrømsbroen og sygehusene i Køge og Odense.
Fremover får hovedentreprenøren større ansvar for, hvem de hyrer til at løse opgaverne, og der bliver indført et intensiveret tilsyn fra Arbejdstilsynet. Gentagne brud på reglerne kan medføre et såkaldt “entreprenør-stop”, altså at deres del af arbejdspladsen stoppes.
Vi har kun været i stand til at håndtere presset på det danske arbejdsmarked, fordi der er en slagkraftig fagbevægelse, der er i stand til hver eneste dag at være til stede på arbejdspladserne med tilstrækkelig mange fodsoldater.
Retten i Oslo har netop godkendt, at det italienske firma Itenera kan fravælges på grund af deres handlinger her i Danmark. Det er vist et tydeligt signal om, at vi er for blødsødne her i landet.
Vi skal holde hånden under det regulerede, organiserede og civiliserede arbejdsmarked. Stop udsalget på arbejdsmarkedet, for danske lønmodtagere skal ikke på røv og albuer konkurreres ud af deres egne jobs. Stop for penge i de arbejdsgiveres lommer, som er helt ligeglade med fair konkurrence og ansattes vilkår. Det er ikke kun en sag for fagforeningerne, men en folkesag.
Det er urimeligt, at vi overlader så meget af denne folkesag, denne kamp for det unikke danske arbejdsmarked til de medlemmer, som betaler kontingent til en overenskomstbærende fagforening.
Vi har kun været i stand til at håndtere presset på det danske arbejdsmarked, fordi der er en slagkraftig fagbevægelse, der er i stand til hver eneste dag at være til stede på arbejdspladserne med tilstrækkelig mange fodsoldater. Med den styrke kan de presse firmaerne til at indgå overenskomst og derefter gennem faglige sager at sørge for, at de overholdes.
Lad mig igen pege på, at splittelsesorganisationer som Det Faglige Hus, Krifa, ASE Lønmodtager og Frie Funktionærer, eller hvad de kalder sig for tiden, gør, hvad de kan, for at holde Danmarks fordør åben for social dumping og anden samfundsundergravende virksomhed. De splitter nemlig arbejdet for ordnede forhold.
Det ene lovforslag handler om udstationering af lønmodtagere og udlændingeloven. Vi skal bekæmpe brugen af illegal arbejdskraft og sikre, at reglerne for udstationerede medarbejdere overholdes.
Vi har desværre set alt for mange eksempler på, hvordan udenlandske arbejdstagere bliver udnyttet af deres arbejdsgivere, og hvordan udenlandske firmaer systematisk omgår reglerne for at presse lønningerne og arbejdsforholdene ned. Arbejdsgiverne griner hele vejen til bankerne i Rom, Warszawa og Bukarest.
Arbejdstilsyn får tilsyn med boliger
Det andet lovforslag handler om, at Arbejdstilsynet skal overtage tilsynet med boliger fra kommunerne. Jeg har selv mødt og snakket med migrantarbejdere, som boede i nedlagte fabriksbygninger, små kælderrum, overfyldte parcelhuse og udrangerede campingvogne. Det handler om uhygiejniske overnatningssteder i brandfarlige bygninger. Det er uværdigt, og det skal stoppe.
Lad mig slå fast: De nye love er ikke et angreb på udenlandske arbejdere. Tværtimod. Det er en måde at sikre, at de ikke bliver udnyttet og presset ind i elendige arbejdsforhold. At de ikke bliver bragt hertil under falske forudsætninger og ender i en situation, hvor de ikke har mulighed for at søge hjælp eller forlange at deres rettigheder overholdes.
Når vi kræver, at udenlandske arbejdsgivere skal oplyse om ansættelseskontrakter og arbejdstilladelser, så er det for at sikre gennemsigtighed og fair vilkår. Det er til gavn for alle – både dem, der kommer hertil for at arbejde, og dem, der allerede arbejder i Danmark.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.