Vesteuropas pro-NATO- og pro-USA-kredse har en stor bekymring: Vil USA fortsat være den velkendte og armstærke storebror, man hidtil trygt har kunnet traske i hælene af. Der ses i USA en stigende intern splittelse, som kan få ukendte konsekvenser på vores side af Atlanten. Bekymring over denne udvikling lyser ud af titlen på Matias Seidelins netop udkomne bog – “Game Over There. Hvad sker der hvis supermagten kollapser”.
Forfatteren har fra 2021 til 2024 med hele familien været udstationeret i USA som korrespondent for Jyllands-Posten. Et af målene med hans ophold er at gå bag nogle af de iøjnefaldende begivenheder, den interne splittelse i landet har vist sig ved, og herfra opnå en forståelse af, hvorhen USA bevæger sig.
Han opsøger steder for begivenhederne. Han snakker med involverede og informerede personer, og han og familien får egne erfaringer. Ud af dette er der kommet en bog på 321 sider.
Vrede og kampberedthed
Han rejser til rustbæltet*) og til steder, hvor der har udspillet sig voldsomme begivenheder som præsidentdrab og skyderier mod uskyldige skolebørn eller været rettet dødstrusler mod abortlæger. Han får her en snak med folk, der har været tæt på.
Han går på opdagelse i sumpen af ultrahøjregrupper, bag hvilke man kan finde ultrarige som Peter Thiel**).
Han fortæller om militserne i USA, et udbredt men lovligt fænomen. Det er krigsberedte, bevæbnede mænd. Et tidligere medlem af en sådan milits, kaldet Three Percenters, fortæller ham, at gruppen deltog i stormen på kongressen 6. juni 2021 og reelt var forberedt på voldelig revolution. Vreden, som stormen var udtryk for, var ikke blot en protest mod, at valget som præsident efter demonstranternes opfattelse var blevet stjålet fra Trump. Men stormen var også udtryk for noget andet. Rigtig mange i USA ser staten som en fjende, der går efter at begrænse borgernes frihed. Den gennemtvinger racelighed i skolerne mod borgernes ønske. Den indskrænker bevægelsesfriheden under påskud af en covidepidemi og, det værste, pønser på at tage retten til at bære våben fra borgerne.
USA svækkes og flytter fokus
Efter at have oplevet og beskrevet splittelsen i USA, vender Matias Seidelin sig i sidste del af bogen mod det, der er hovedsagen: Frygten for at et splittet USA svækkes som verdensmagt og flytter eller må flytte sit fokus fra Europa og NATO for at sætte sine militære og økonomiske ressourcer ind på at svække Kina.
Han diskuterer emnet med nogle insidere. Der kommer ikke så meget frem, vi ikke kender fra vores forskrækkede, borgerlige presse og ditto politikere. Hvorfor er de så forskrækkede? Min forklaring er, at EU-kapitalen og dens administratorer og venner i det fjerne hører dødsklokkerne bimle over den gamle, imperialistiske verdensorden, hvor de har følt, at de trygt kunne lade USA føre an. De ser ingen alternativer for sig. Bevarelse af status quo er eneste håb.
Det lykkes ikke Matias Seidelin at give en mere fast ide om, hvorhen USA bevæger sig, med udgangspunkt i hans egne oplevelser og iagttagelser. Det er vel strengt taget heller ikke muligt at gøre alene på den basis. Så må blikket rettes mod systemet, den amerikanske kapitalisme, dens aktuelle udviklingsstade samt klasserelationer.
Forfatterens interviews med almindelige amerikanere og familiens egne oplevelser af den amerikanske splittelse er den mest givende del af bogen.
————–
*) Rustbæltet (tidligere stålbæltet) er et stort område omkring søerne i det nordlige USA. Det var tidligere centrum for stålindustrien med kulminer og højovne, men er som følge af kapitalens søgen efter lavere omkostninger i Asien blevet til et område med arbejdsløshed, forfald, stoffer og fattigdom.
**) Peter Thiel er amerikaner, født 1967 i Tyskland, og milliardær, god for 11 milliarder dollars. Han er medskaber af PayPal og investor i for eksempel Facebook.
Matias Seidelin: “Game Over There. Hvad sker der, hvis supermagten kollapser”.
People’s Press 2024.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.