“I anledning af 75-året for dannelsen af Folkerepublikken Kina den 1. oktober 1949 udforsker Cinemateket igennem filmserien Folkerepublikken Kina 75 år – Fra maoisme til supermagt det kommunistiske Kinas turbulente historie”, skriver den alternative biograf Cinemateket, som ligger i det indre København.
Ja, serien er kritisk over for det kommunistiske Kina, men maler på ingen måde et skræmmebillede.
Bjørn Juul Andersen, filmformidler
Ifølge Cinemateket udgør serien “en unik chance for et dansk biografpublikum at stifte bekendtskab med den rige kinesiske filmkultur, der er næsten fraværende i det danske kulturlandskab – samt blive klogere på supermagten Kina og dets nuværende politiske kurs. En nation, der med sin raketfart mod verdensmagten de sidste 75 år bliver umulig ikke at skulle forholde sig til i fremtiden.”
Serien, der løber fra 3. oktober til 9. november, byder både på film, foredrag og talks og vil med alt fra “maoistisk revolutionsopera” til “episk blockbuster-propaganda” sætte fokus på Kinas udvikling siden 1949.
Nok beskriver Cinemateket den kinesiske revolutionære leder Mao Zedongs politiske kampagner som “fatale” og “katastrofale”, hans vestlige tilhængere i 60’erne og 70’erne bliver betegnet som en “kult”, mens “den nye hersker” Xi Jinping siges at stå i spidsen for “stigende autoritær kontrol”. Alligevel giver filmformidler Bjørn Juul Andersen udtryk for, at filmserien adskiller sig fra den sædvanlige China-bashing, som ofte gør sig gældende i Vesten, hvis historiske verdensherredømme bliver udfordret af Kinas multipolære ambitioner.
– Ja, serien er kritisk over for det kommunistiske Kina, men maler på ingen måde et skræmmebillede og prøver netop at forstå det komplekse land, skriver Bjørn Juul Andersen til Arbejderen.
Serien præsenteres i samarbejde med Dansk Kinesisk Forening og Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) på Københavns Universitet. Den er kurateret af Bjørn Juul Andersen i samarbejde med programredaktør Tobias Lynge-Herler fra Cinemateket.
Find seriens fulde program og køb billetter til de forskellige events her.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.