Lørdag den 21. september lægger 3F Kolding lokaler til en tværfaglig OK-konference med overskriften ‘Sammen om stærkere overenskomster.’
Indbyder er OK-Initiativet, et samarbejde mellem fagligt aktive fra blandt andet 3F, Malerforbundet og Blik- og Rørarbejderforbundet. Konferencen vil have fokus på nedsat arbejdstid.
– Formålet med konferencen er at koordinere aktiviteter og at skabe så stort fokus som muligt på forhandlingerne om nye private overenskomster, når de ruller fra slutningen af i år og i foråret 2025. Vi håber, at der kommer folk fra hele landet og fra vidt forskellige fagforeninger, siger Emil Boost.
Han er tømrerlærling og lige for tiden ved at tage svendeprøve. Han er medlem af 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus og med sine 24 år yngste mand i den arbejdsgruppe, der har stablet konferencen på benene.
Det centrale fokus på arbejdstidsspørgsmålet har OK-Initiativet valgt af flere grunde. Arbejdstiden har ikke ændret sig siden 1990, hvor den blev sat ned fra 40 timer til 37 timer. Siden er produktiviteten steget gevaldigt blandt andet med hjælp fra ny teknologi, nye materialer og nye arbejdsmetoder. 74 procent af danskerne oplever ifølge en undersøgelse fra 2023 negativ stress, og samtidig er danskerne det folkefærd i Norden, som i størst omfang oplever arbejdsrelateret stress. Mange – især småbørnsfamilier – har svært ved at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen. Kortere arbejdstid kan give plads til arbejdsløse, og endelig kan kravet samle på tværs af alle fag og på tværs af det private og offentlige arbejdsmarked.
– Jeg kender andre unge håndværkere, der har etableret familie, og de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. De skal meget tidligt op for at aflevere børn og henter tit, lige inden institutionen lukker. Nedslidning, stress og pres på børnefamiliernes hverdag er argumenter nok for, at arbejdstiden skal ned, mener Emil Boost:
– Der har været mange forsøg på at nedsætte arbejdstiden inden for det offentlige, men der bliver ikke snakket så meget om at ændre arbejdstiden på det private arbejdsmarked og da slet ikke på byggepladser. Det kunne da være fedt, hvis der var en tømrermester, der turde eksperimentere med det.
34 år siden sidst
Som nævnt er der ikke siden 1990 blevet ændret ved den officielle arbejdstid på 37 timer om ugen. Så det er på høje tid, at det sker, mener Tommy Christensen fra arbejdsgruppen.
– Jeg husker, da vi gik fra de 40 til 37 timer. Da var planen, at vi skulle ned på 35 timer på sigt, men det er aldrig sket. Hvad der er blevet af den aftale, og hvor den ligger, det ved jeg ikke.
Tommy Christensen har arbejdet som murer siden 1977 og er medlem af bestyrelsen i Murerklubben i 3F Holstebro. I 2018 blev han ansat i fagforeningen, hvilket var et tiltrængt jobskifte.
– Jeg har i mindst 25-30 år kunnet mærke på min krop, at jeg er murer. Jeg er slidt i knæ, ryg, skulder og albuer og har slidgigt i begge hænder. Man går jo ude i al slags vejr, og der er masser af arbejde, hvor man ligger på knæ. Det er hårdt fysisk og ensidigt gentaget arbejde at lægge 8-900 sten om dagen, forklarer Tommy Christensen.
Han hører til den store gruppe af 3F-medlemmer på 67,5 procent, der i alderen 40 til 59 år har taget smertestillende medicin for at passe deres arbejde. Den 1. august gik han på tidlig pension – også kaldet Arne-pension.
– Snakken om nedslidning kombineret med en stadig højere pensionsalder fylder meget i murerfaget. Men vi er jo samtidig nervøse for, om vi skræmmer nogen væk fra faget ved at italesætte problemerne. Vi vil jo gerne, at der er unge, der vil tage mureruddannelsen.
Heldigvis sker der positive ændringer, tilføjer Tommy Christensen og peger på eksempler som, at murerbaljer og sten hæves cirka 20 centimeter, så man ikke skal hente det helt nede ved træskoene, og at stilladserne er blevet lettere.
Ved de seneste to overenskomstforhandlinger har de jyske murerklubber gennemført aktioner for krav om nedsat arbejdstid og højere minimalløn. Så Tommy Christensen ser frem til at diskutere emnet på konferencen i Kolding den 21. september.
– Murerklubberne har den holdning, at det er den daglige arbejdstid, der skal ned. Det er de sidste arbejdstimer, der slider. Så hvis man samler timerne på fire dage, så får man lange dage, og det dur ikke. Ikke noget med en forlænget weekend. Jeg tror heller ikke på, at man er så effektiv i de sidste timer af en lang arbejdsdag.
– Desværre ved jeg også, at det for især de unge og nye i faget, der endnu ikke mærker de fysiske skavanker, vil være fristende at samle timerne, for så kan de lige arbejde et andet sted den femte dag.
Plads til forskellighed
Arrangørerne af konferencen er helt med på, at der findes forskellige holdninger til organiseringen af nedsat arbejdstid, og at det varierer fra faggruppe til faggruppe.
Det kommer også til udtryk i arbejdsgruppen, som også Lasse Bertelsen har været en del af.
– Blikkenslagerne snakker om 32 timers arbejdsuge og murerne om 30. I det offentlige har de betalt frokost. For mig er det ikke så afgørende, hvor det lander, bare det er færre timer. Personligt vil jeg ikke have noget imod en fire dages uge, men timetallet skal ned, siger den 49-årige malersvend, der er medlem af Malernes Fagforening Storkøbenhavn og bestyrelsesmedlem i Malernes Fællesklub Storkøbenhavn.
Trods 25 år i malerfaget er Lasse Bertelsen indtil nu sluppet for de helt store og alvorlige skavanker. Det er værst med knæene og skuldrene, fordi han går meget på trapper og bruger skuldrene meget, når han spartler og ruller.
– Så jeg kan da godt blive noget øm i kroppen, og jeg ved, at det kan være et spørgsmål om tid, inden jeg får større problemer. Jeg har dog sagt til mig selv, at jeg ikke vil tage piller for at kunne passe mit arbejde. Kommer det dertil, så må jeg finde noget andet at lave.
– I forhold til arbejdstid så har vi malere ikke været så meget på barrikaderne som mange andre faggrupper. Malerne stiller krav om betalt frokost, og jeg synes da, at det er utroligt vigtigt, at arbejdstiden kommer ned, fordi vi skal blive ved med at arbejde. Arbejdstiden har ikke ændret sig i den tid, jeg har været på arbejdsmarkedet. Til gengæld er tempoet blevet skruet gevaldigt i vejret, så det vil være helt på sin plads, at arbejdstiden bliver sat ned, mener Lasse Bertelsen.
Ned i tid – fuld lønkompensation
Nogle vil måske mene, at færre timer betyder mindre i løn. Men sådan tænker Tommy Christensen ikke:
– For murerne hedder det selvfølgelig nedsat tid med fuld lønkompensation. Arbejdsgiverne forventer jo, at vi er lige så effektive på kortere tid, så skal vi også have fuld løn, mener den jyske murersvend.
Lasse Bertelsen tilslutter sig den holdning:
– Arbejdsgiverne har vist rigeligt med penge, så det kunne være godt, at de kom almindelige arbejdere til gode. Jeg synes jo ikke, at det har regnet ned over lønmodtagerne med forbedringer og goder. Som malere har vi i hvert fald haft svært ved at se, at vi har fået noget særligt ud af de seneste mange OK-forhandlinger.
– Så det at kunne mødes med andre – og forhåbentlig også andre malere – for at snakke om, hvordan vi kan få det bedst mulige ude af OK25, det er rigtig vigtigt. Og så håber jeg også, at der kommer noget aktivitet ud af det. Alene er vi ingenting, og så har arbejdsgiverne al magten, men kan vi stå sammen, lave nogle aktiviteter og støtte hinanden, så kan det forhåbentlig give nogle synlige resultater, slutter Lasse Bertelsen.
Sammenhold og aktivitet er også de ting, Emil Boost peger på, at der helst skal komme ud af konferencen:
– Vi ser konferencen som en slags kickstart for de aktiviteter, som vi håber at kunne løbe i gang. Fra tidligere overenskomster er det velkendt, at det er omfanget af aktiviteter, der afgør, om vi får noget godt ud af OK-forhandlingerne. Og kan vi med den her konference være med til at sætte skub i aktiviteter på arbejdspladser, i klubber og i fagforeninger, så er vi godt på vej.
Program og tilmelding
Programmet for konferencen lørdag den 21. september er på plads og byder på to oplæg. Det ene leveres af Jakob Nerup, der er faglig konsulent, tillidsrepræsentant og medlem af HK. Han er tidligere arbejdsmarkedsrådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe og forfatter til rapporterne “Der er råd” og “Tid til mere – job til flere” om 30 timers arbejdsuge.
Det andet oplæg står lektor Henrik Lund, cand.techn.soc, ph.d., Roskilde Universitet, for. Han kommer rundt om en række spørgsmål som nye arbejdstider – nedslidning eller frihed? Øger de nye måder at tilrettelægge arbejdstiden indflydelsen på egne arbejdstider? Hvordan hænger arbejdstiden sammen med de praktiske muligheder for at udføre arbejdet? Hvad skal der til, for at arbejdstiden kan blive tilrettelagt, så medarbejderne oplever balancer i deres arbejdsliv?
Tilmelding til konferencen sker på minkajensen@gmail.com senest torsdag den 19. september.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.