På onsdag kan du blive klogere på EU’s militære udvikling, når Folkebevægelsen mod EU i samarbejde med Fredsministerium inviterer til høring om opbygningen af EU-militær og Danmarks deltagelse i EU’s militære projekt efter afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.
– Vi håber, at høringen vil give os et bedre billede af, hvad der sker på det militære område, og hvad EU’s militarisering betyder for Danmark, efter at forsvarsforbeholdet er blevet afskaffet, siger Svend Erik Christensen fra Folkebevægelsen mod EU, og som er projektleder for projektet, til Arbejderen.
Det ser ud til, at de ikke ønsker en debat om den militære udvikling i EU. Det er frustrerende, at det ikke er lykkedes at få én eneste politiker til at deltage.
Svend Erik Christensen fra Folkebevægelsen mod EU
Høringen skal bruges til at opsamle og formidle viden.
– Det er vigtigt, at Folkebevægelsen mod EU sammen med fredsbevægelsen sætter fokus på den militære opbygning i EU. Det bliver endnu mere vigtigt, når EU vil opbygge en egentlig militær union til næste år. Kun Folkebevægelsen mod EU og Fredsbevægelsen interesserer sig for det. Alle politikere og stort set hele mainstreampressen er tavse, konstaterer Svend Erik Christensen.
På høringen vil Folkebevægelsen mod EU’s forperson Susanna Dyre-Greensite komme med et oplæg om status for den militære opbygning i EU. Herudover vil Carsten Andersen fra Aarhus mod Krig og Terror give fredsbevægelsens vinkel på oprustningen i EU.
Politikere vil ikke stille op til debat
Det har været svært at få forsvars- og europaordførere i Folketinget og EU-tilhængerorganisationer som Tænketanken Europa og Europabevægelsen til at deltage i konferencen og komme med et oplæg om, hvordan Danmark deltager i den militære opbygning i EU efter afskaffelse af forsvarsforbeholdet.
Det har ikke været muligt at få Forsvarsministeriet, Forsvarsakademiet eller Center for Militære Studier til at stille op.
– Det ser ud til, at de ikke ønsker en debat om den militære udvikling i EU. Det er frustrerende, at det ikke er lykkedes at få én eneste folketingspolitiker til at deltage i høringen og komme med et oplæg om EU-militæret og den danske deltagelse. Det er, som om de ikke vil ud af busken, siger Svend Erik Christensen og tilføjer:
Men vi forsøger stadig at få dem til at komme og holde et oplæg eller i det mindste at være med i den afsluttende paneldebat. Men under alle omstændigheder kommer der et indlæg om, hvad afskaffelsen af forsvarsforbeholdet betyder.
Ud over høringen bliver der afholdt lokale debatmøder, og der bliver lavet en hjemmeside og pjece om EU’s militarisering.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.