Undgå svindel på boligmarkedet
Mange unge starter snart på deres uddannelse, og leder med lys og lygte efter en bolig i storbyen tæt på deres studiested. Det gør dem til et let mål for svindlere og bolighajer. Lejernes Retshjælp har samlet otte gode råd til, hvordan du kan - forsøge - at undgå at blive snydt på boligmarkedet.Mange unge får i de nærmeste dage svar på om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse.
På disse bestemte tidspunkter så kan lejemarkedet være ekstra presset, og her skal man være særligt opmærksom på netop svindel på boligmarkedet.
Som boligsøgende kan det være svært at finde et værelse eller en lejlighed i de større danske byer blandt andet på grund af de høje priser og de mange andre boligsøgende.
Studiebyerne København, Odense, Aalborg og Aarhus er meget populære studiebyer, og det mærker markedet for lejeboliger.
Svindel på boligmarkedet
Ved Lejernes Retshjælp har vi desværre set en uheldig sideeffekt af et presset boligmarked, hvor svindlere har nemmere ved at svindle.
Senest har vi oplevet en stigning i svindelsager, hvor boliger eksempelvis udlejes gennem tjenesten Airbnb.
Vi oplever, at svindlere særligt går efter nye studerende, som oftest har meget travlt med at finde en ny bolig i deres kommende studieby inden studiestart.
Nye studerende, der skal flytte hjemmefra første gang, har heller ikke den samme erfaring og kendskab, som andre der har boet ude længe.
Svindlerne kan derfor oftest nemmere snyde unge studerende og udleje boliger, der ganske enkelt ikke eksisterer, eller som de kræver, at man betaler for, førend man at overhovedet kan komme til at se dem.
Otte gode råd
Lejernes Retshjælp anbefaler, at man som lejer generelt er opmærksom, når man leder efter en lejebolig. Derfor har vi samlet otte gode råd, så man undgår svindel på boligmarkedet: Brug din sunde fornuft, når du gennemgår de forskellige lejetilbud.
Er det et realistisk tilbud, eller lyder det for godt til at være sandt?
Få udlejer til at give dig en grundig fysisk fremvisning af lejemålet, inden du indgår lejeaftalen.
Få gennemgået din lejekontrakt af specialister i lejeret. Betal aldrig “penge under bordet”, hverken for at få lov til at leje boligen eller for andre ydelser, der måtte dukke op.
Ved Lejernes Retshjælp har vi desværre set en uheldig sideeffekt af et presset boligmarked, hvor svindlere har nemmere ved at svindle.
Udlejer må heller ikke opkræve penge for at sende dig en kopi af lejekontrakten. Før du betaler depositum og/eller forudbetalt leje, skal du undersøge om den person, der vil udleje boligen, reelt har ret til at udleje den.
Du kan eksempelvis slå lejemålets ejer op på www.boligejer.dk for at blive klogere.
Er der tvivl, så forsøg evt. af andre kanaler, fx ved at rette direkte henvendelse til den, som er registreret som ejer. Vær særlig opmærksom, hvis du skal betale depositum og/eller forudbetalt leje i kontanter eller til en udenlandsk konto. Bed altid om en kvittering, når du har betalt depositum eller forudbetalt leje.
Har udlejer travlt med, at du skal underskrive og betale depositum – så stop op og tænk dig grundigt om.
Man kan som lejer aldrig gardere sig 100 procent mod svindel, men man kan alligevel gøre sit, ved at være ekstra opmærksom og blandt andet følge ovenstående råd.
Vi håber, at særligt de nye førstegangslejere passer ekstra godt på, og så håber vi, at de nye studerende er kommet ind på deres drømmeuddannelse.
God sommer!
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.