den såkaldte danske venstre fløj har alt for travlt med Palæstina . Der er langt vigtiger sager at bruge sin energi på . Er der i øvrigt en venstre fløj i Danmark ?
Klokken 10 var der allerede en lang kø af biler, som gerne ville ind til Allinge på Bornholm. Folkemødet er blevet en begivenhed, som trækker folk til øen fra store dele af det politiske liv, det etablerede såvel som de folkelige bevægelser.
Arbejderen er med på årets folkemøde, hvor vi hver dag vil bringe en overbliksartikel med et bestemt tema. På den politiske festivals første dag var Palæstina et meget omdiskuteret emne rundt om i teltene i Allinge.
En af debatterne var arrangeret af Amnesty International og Mellemfolkeligt Samvirke. De stillede spørgsmålet, hvorvidt Danmark kan fastholde sin støtte til Israel i lyset af det igangværende folkemord.
Ingen vaklen i støtten til Israel
I panelet deltog Trine Pertou Mach fra Enhedslisten, Karsten Hønge fra SF og Charlotte Munch fra Danmarksdemokraterne. Teltet, hvor debatten foregik, var fyldt til randen af folk i alle aldre. Særligt de unge var repræsenteret, blandt andet af aktivister fra Studerende Mod Besættelsen.
Vi vil have et totalt våbenembargo mod Israel. Generelt så vi gerne, at vi begyndte at se på flere sanktioner for politisk at presse Israel. Det kunne blandt andet være at se på EU’s associeringsaftale, og om den skal afskaffes.
Trine Pertou Mach, folketingsmedlem Enhedslisten
Ordstyreren lagde ud med at spørge panelet, hvordan de overordnet mener, at regeringen har håndteret Danmarks forhold til Israel siden den syvende oktober sidste år.
– Vi mener, at regeringen begår en fejl i, at de ikke vil anerkende Palæstina som stat. På det punkt ville vi ønske, at vi ville stå sammen med de mange forskellige lande, som allerede gør det, sagde Karsten Hønge og tilføjede:
– Til gengæld, synes jeg, at regeringen har gjort det godt, når de understreger over for Israel, at de domme og kendelser, ICJ er kommet med, skal overholdes.
ICJ, Den Internationale Domstol, er FN’s dømmende organ til afgørelse af stridigheder mellem stater.
Trine Pertou Mach var dog mere kritisk i forhold til regeringens ageren. Hun beskrev den måde, Danmark har støttet op om Israel i otte måneder, som en skamplet på dansk udenrigspolitik.
– Vi bliver nødt til at have en diskussion om, hvorfor vi deler verdens lande op i A- og B-hold. Hvordan vi ser igennem fingrene med visse staters brud på menneskerettigheder, for eksempel Israel, men ikke andres, sagde hun.
For Charlotte Munch fra Danmarksdemokraterne forholder det sig helt anderledes. Hun mener i modsætning til sine medpanelister, at Danmark ikke må vakle i sin støtte til Israel.
– Det eneste, som kan stoppe den her krig, er, hvis Hamas nedlægger våbene og frigiver gidslerne. Jeg kan ikke se nogen anden mulighed, end at Danmark bakker op om Israel, selvom jeg ikke bryder mig om meget af det, som Netanyahus regering laver, sagde hun.
En unik bevægelse
Fredsbevægelsen er også at finde på Folkemødet. En række organisationer, herunder Aarhus mod Krig og Terror, Fredsministerium og Fredsinitiativet, er gået sammen om at lave et fredstelt.
En af begivenhederne i teltet er et oplæg og samtale med Rune Jørgensen fra Alle På Gaden For Et Frit Palæstina og Laura fra Bornholm For Et Frit Palæstina. De fortalte begge om den opblomstring af aktivisme, som har fundet sted siden oktober sidste år.
– Når man plejede at lave demonstrationer på Bornholm, så var det et sted mellem klokken ti og tre på en lørdag i Rønne. Nu har vi gået hele øen rundt for Palæstina, og der har været massiv opbakning til det. Det har været vildt at se, fortalte Laura.
Rune Jørgensen fortalte, hvordan de store brede demonstrationer, som stadig pågår over hele landet, bakker op om de mange andre aktioner, som laves for Palæstina.
– Det er imponerende at se, hvordan de mere civil ulydighedsprægede aktioner ikke ser de store demonstrationer som overflødige, og omvendt, at de store demonstrationer kan bakke op om den civile ulydighed, sagde han og tilføjede:
– Det er en kæmpe styrke og en meget unik ting ved den her bevægelse.
En anden debat i fredsteltet var mellem Trine Pertou Mach og Jan Mathisen fra Kommunistisk Parti. De talte sammen om, hvilke perspektiver der er for fred i Palæstina. Arbejderen interviewede Jan Mathisen efter samtalen, og det interview kan høres her.
Stop for våbeneksport
I debatten mellem Trine Pertou Mach fra Enhedslisten, Karsten Hønge fra SF og Charlotte Munch fra Danmarksdemokraterne blev spørgsmålet om Danmarks våbeneksport også bragt op. Danmark bidrager eksempelvis gennem virksomheden Terma med våbendele, som benyttes i Israels F-35-fly, som lige nu bomber Gazas befolkning.
Charlotte Munch fra Danmarksdemokraterne holdt fast i sin tidligere holdning og understregede endnu engang, at tiden ikke var til, at Danmark på nogen måde trak sin støtte til Israel.
Trine Pertou Mach mente til gengæld, at Danmark ikke lever op til sine internationale forpligtelser, når der eksporteres våbendele til og købes våben fra Israel.
– Vi vil have et totalt våbenembargo mod Israel. Generelt så vi gerne, at vi begyndte at se på flere sanktioner for politisk at presse Israel. Det kunne være at se på EU’s associeringsaftale, og om den skulle afskaffes, sagde hun og tilføjede:
– Jeg mener ikke, at det diplomatiske spor er nok til at stoppe Israels angreb. Der må og skal hårdere økonomiske midler til.
SF stemte blankt, da Folketinget skulle tage stilling til, om Danmark fortsat skulle have våbeneksport med Israel. I debatten forklarede Karsten Hønge, at bevæggrunden for den beslutning var, at man ved at stoppe våbendeleksporten ville svække Danmarks evne til at støtte Ukraine.
– Hvis vi træder ud af F-35-programmet, så får vi ikke vores fly til det danske forsvar. Så kan vi heller ikke give vores gamle F-16-fly til Ukraine, og det, mener jeg ikke, er en vej vi skal gå. Det hele hænger sammen, og at stoppe eksporten af dele har en direkte konsekvens for vores løfter over for Ukraine, sagde han.
Amnesty International og Mellemfolkeligt Samvirke havde også en anden debat på programmet på første dagen. De har sammen med Oxfam International sagsøgt den danske stat, netop for at få stoppet den danske eksport af våbendele til Israel.
I panelet deltog Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke, Dina Hashem fra Amnesty International, Anton Geist fra avisen Information og Nikolaj Nielsen fra Kontra Advokater.
Anton Geist fortalte om, hvordan Information har været med til at afdække netop den danske våbeneksport til Israel. Han fortalte, at han og journalisterne på avisen hurtigt opdagede, at eksporten kunne være i strid med internationale konventioner og EU-lov.
– Vi snakkede med en del jurister, som alle fortalte os, at eksporten så meget ulovlig ud. Men vi opdagede også hurtigt, at der var en del forvirring i embedsværket om juraen på området, sagde han og tilføjede:
– For eksempel så fandt vi et notat fra Udenrigsministeriet, hvori der stod, at de ikke mente, Danmark var underlagt EU’s regler om våbeneksport. Det var den praksis, de gik efter, og som Folketinget gik efter. Danmark er dog underlagt de regler.
Sagsøger staten
Tim Whyte og Dina Hashem fortalte begge, at de på baggrund af den dækning af sagen, som Information havde lavet, valgte at lægge sag an mod staten. Begge organisationer var enige om, at dokumentation af det ulovlige i sagen ikke var nok, der skulle handling til.
– Mellemfolkeligt Samvirke har i år haft 80-års fødselsdag, og vi har aldrig før lagt sag an mod en stat. Men vi kunne ikke ignorere det, som foregår her. Vi samarbejder med folk i Gaza, som fortæller om, hvor forfærdelig situationen er lige nu. Derfor mente vi, at der skulle handling til, selvom det kan have konsekvenser for vores arbejde, fortalte Tim Whyte.
Nikolaj Nielsen gennemgik de mere tekniske aspekter af sagen. Blandt andet hvordan det er selve tilladelserne, som er givet ulovligt, og derfor dem som er sagens fokus.
– Vi håber, at vi allerede ved sagens start kan få opsættende virkning, så eksporten stopper, imens sagen pågår. Fordi sådan en sag kan tage år, før der kommer en endelig dom, sagde han og tilføjede:
– Men dokumentationen for, at Israel begår krigsforbrydelser, bliver mere og mere tydelig for hver dag, der går. Derfor er vi optimistiske om, at vi kan vinde sagen, fordi Danmark er forpligtet i international ret til at forhindre krigsforbrydelser og ikke eksportere våben, som der er risiko for bliver brugt til netop det.
Læs også
Regeringen afviser borgerforslag om at anerkende risiko for folkedrab i Gaza
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.