Helt grundlæggende demokratiske arbejderrettigheder som retten til at strejke og til at melde sig i fagforening er på hastigt tilbagetog.
Især i Europa er tendensen tydelig, fremgår det af ITUC Global Rights Index for 2024.
ITUC står for International Trade Union Confederation eller på dansk Den Internationale Faglige Sammenslutning. Organisationen repræsenterer over 200 millioner lønmodtagere fra 163 lande.
Rapporten nævner konkret Elon Musk, manden bag elbil-mærket Tesla, der siden den 27. oktober 2023 har været midtpunkt i en strejke startet blandt 130 mekanikere på 10 Tesla-værksteder i Sverige.
Dette er en opskrift på at overlade den ulighed, som det yderste højre trives med, og ødelægge det arbejdspladsdemokrati, som alle beviser viser, er det første forsvar mod dem.
Esther Lynch, generalsekretær i EFS
Elon Musk nægter at deltage i kollektive forhandlinger, og han bekæmper indædt fagforeninger med både lovlige og ulovlige midler. Eksempelvis annoncerede Tesla sidste år åbent efter en lobbyist, der kunne hjælpe dem med at bekæmpe fagforeninger i Norden.
Den adfærd er et eksempel på krænkelser af kollektive forhandlingsrettigheder, der forekommer i mere end halvdelen af de europæiske lande.
73 procent af landene krænkede strejkeretten, 54 procent af landene overtrådte retten til kollektive forhandlinger og 41 procent af landene udelukkede arbejdere fra retten til at oprette eller tilslutte sig en fagforening, lyder nogle af de konkrete resultater.
Et af de lande, der krænker retten til at strejke, er Finland, hvor regeringen ønsker at begrænse politiske strejker til en enkelt dag og underminerede lønforhandlingerne som en del af det, ITUC-rapporten kalder et “hidtil uset angreb på den nordiske samfundsmodel.”
Og Frankrig var et af 131 lande, der overtrådte strejkeretten ved at retsforfølge fagforeningsmedlemmer, der deltog i sidste års masseprotester mod ændringer af pensionslovene.
Resultater om Europa fra 2024 – ITUC Global Rights Index
- 73 procent af landene krænkede strejkeretten:
“Bidragende til den generelle forværring i hele regionen var kriminaliseringen af strejker og stigmatiseringen af strejkende i Belgien og Frankrig, samt brugen af en alt for bred definition af væsentlige tjenester til at begrænse eller forbyde strejker i Albanien, Ungarn, Moldova, Montenegro og Storbritanien” - 54 procent af landene overtrådte retten til kollektive forhandlinger:
“I måneder i 2023 forsøgte Sveriges IF Metall fagforening at engagere Tesla i kollektive forhandlinger, mens virksomheden vedholdende nægtede og fastholdt sin fjendtlige anti-fagforeningsholdning. Arbejdsgivere udnyttede [også] svage love for at undgå kollektive forhandlinger i europæiske lande, herunder Grækenland og Holland.” - 41 procent af landene udelukkede arbejdere fra retten til at oprette eller tilslutte sig en fagforening:
“Arbejdsgivere i Armenien og Polen blandede sig i fagforeningsvalg, mens gule fagforeninger blev oprettet i Armenien, Grækenland, Holland og Nordmakedonien for at modarbejde uafhængig arbejderrepræsentation.” - Europa har vist det stejleste fald blandt alle regioner, fra en vurdering på 1,84 ud af 5 i 2014 til 2,73 i 2024:
“Denne fortsatte nedgang indikerer, at den europæiske ‘arbejdercentrerede’ sociale model bliver aktivt demonteret af regeringer og virksomheder på et accelererende tempo, med alvorlige konsekvenser i regionen og risikoen for, at det udløser et globalt kapløb mod bunden for arbejdstagernes rettigheder.”
Rapporten siger, at det er en “bekymrende tendens” og en “langsigtet forværring” af respekten for arbejderrettigheder i Europa, som nu er den del af verden, der har oplevet det “værste fald” i rettigheder siden det første indeks blev offentliggjort i 2014.
Højrekræfter spekulerer i ulighed
– I Europa er vi med rette stolte af vores sociale model, som har i hjertet arbejdernes rettigheder til at gå sammen i fagforeninger og forhandle kollektivt om bedre lønninger og arbejdsvilkår, udtaler EFS generalsekretær Esther Lynch i en kommentar til rapporten og fortsætter:
– Men denne rapport gør det klart, at vores sociale model bliver udhulet i en alarmerende hastighed af dårlige chefer som Elon Musk og anti-arbejderregeringer som den i Finland. Dette er en opskrift på at overlade den ulighed, som det yderste højre trives med, og ødelægge det arbejdspladsdemokrati, som alle beviser viser, er det første forsvar mod dem.
Som forslag til at forsvare og genopbygge den sociale model foreslår Esther Lynch, at der bør være forbud mod, at virksomheder modtager offentlige penge, hvis de nægter at indgå i kollektive forhandlinger.
Bruger strejkebrydere
Tilbage til Elon Musk og hans fagforeningsfjendske adfærd. Han har i forbindelse med strejken på Tesla-værkstederne i Malmö, Uppsala og Umeå gjort brug af strejkebrydere fra flere lande, skrev Fagbladet 3F den 17. maj.
Det skulle i alt dreje sig om 24 udenlandske Tesla-ansatte, som er fløjet ind fra lande som Danmark, Norge, Holland, Belgien, Finland, Schweiz og flere andre lande i Europa.
Spørgsmålet er blevet en sag i det svenske parlament Riksdagen. Vänsterpartiet mener, at det ikke skal være muligt at bruge EU’s udstationeringsregler til at sende strejkebrydere til Sverige og “ødelægge styrkeforholdene på det svenske arbejdsmarked”.
Læs også
Tesla og den nye tids konger
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.