Med finansloven for 2024 blev det besluttet at spare 400 millioner kroner på statslig administration. I forrige måned – i forbindelse med regeringens forhandlinger med kommuner og regioner om næste års økonomiaftale – meddelte finansminister Nicolai Wammen (S), at regeringen vil skære 1.000 årsværk i den statslige administration fra 2025 og i de efterfølgende år nedlægge endnu flere statslige arbejdspladser.
Han forventer, at spareøvelsen kan indbringe et trecifret millionbeløb – penge der i stedet skal bruges i “den nære velfærd i kommuner og regioner i forhold til børn, ældre og sundhedsvæsnet.”
– Der driver til stadighed en hørm af mistro og skepsis ind over de administrative landskaber fra politisk hold. Særligt – men ikke kun – fra borgerlige partier og det private erhvervslivs magtfulde organisationer, sagde Rita Bundgaard, da hun mandag holdt åbningstale til 248 delegerede og gæster på HK Stats kongres.
– I perioder tager uvejret til. Lige nu er der optræk til kuling, sagde hun videre med henvisning til ovennævnte spareplan.
Christiansborg skal tage ansvar for beslutningerne. Det er ikke nok at fjerne økonomi eller et antal medarbejdere. Hvis de samme opgaver fortsat skal løses af færre, så er opgaven løst forkert.
Rita Bundsgaard, afgående formand for HK Stat
Rita Bundgaard hæftede sig ved, at ministeren har sagt, at færre ansatte også indebærer, at der skal løses færre opgaver.
– Statens øverste arbejdsgiver har tilsyneladende indset, at regeringen og han ikke bare kan skære ned og så regne med uændret produktion. Politikere og ledelser må gøre klart, hvilke opgaver, der ikke mere skal løses, når stillinger hugges væk.
– HK Stats medlemmer skal ikke opleve et endnu større arbejdspres med øget risiko for stress i kampen for at få enderne til at nå sammen. Borgere og virksomheder skal have ren besked fra politikerne om, hvilke opgaver der ikke mere skal løses. Eller kommer til at tage længere tid at løse.
– Christiansborg skal tage ansvar for beslutningerne. Det er ikke nok at fjerne økonomi eller et antal medarbejdere. Hvis de samme opgaver fortsat skal løses af færre, så er opgaven løst forkert, lød det fra talerstolen.
Både fra Rita Bundgaard og flere af de delegerede blev der udtrykt tvivl om, hvorvidt beslutningstagerne er klar over den brede vifte af opgaver, som HK’ere løser. De sikrer eksempelvis, at studerende får deres eksamenstider, og at landmændene får deres EU-støtte. De holder også statens mange it-systemer kørende. Laboranterne, der medvirker til forskning og analyser på Statens Seruminstitut, på landets universiteter, i kontrolmyndigheder og til gavn for miljøet, blev også nævnt.
– De er alle HK’ere. HK’ere med forskellige fagspecialer, sagde Bundsgaard og slog fast, at HK’ere er en uundværlig arbejdskraft til både at løse fagspecifikke opgaver og til at få statens arbejdspladser til at hænge sammen.
Uddannelse hele livet
Ikke nok med at HK-job i staten er på vej til at forsvinde. HK Stat står over for andre udfordringer, sagde Annette Godsvig Laursen, formand for HK Stat Sydjylland:
– Vores arbejdsmarked ændrer sig med lynets hast, og HK-job bliver i stigende grad overtaget af akademikere. Det får alarmklokkerne til at ringe hos mig og sikkert også hos mange af jer her i salen. Der er brug for opkvalificering og videreuddannelse af HK’s medlemmer, hvis vi fortsat skal kunne spille den vigtige rolle, vi har i staten. Vi må ikke blive det svageste led.
Den sydjyske formand var derfor glad for at de delegerede vedtog at bygge videre på målprogrammet fra forrige kongres. Nu er det vedtaget, at grunduddannelserne skal styrkes, og HK Stat skal bidrage til, at relevante faglige grunduddannelser bliver udviklet og er til rådighed. Der skal skabes efter- og videreuddannelse med dybde og bredde, og adgangen til uddannelse skal være nem og fleksibel.
– Men lad det ikke blive ved de gode intentioner. Vi skal handle. Vi skal turde prøve nye tilgange og metoder for at nå ud til vores medlemmer og understrege vigtigheden af livslang læring. Tilgængeligheden til uddannelse er også et tema, der ligger mig meget på sinde som repræsentant for HK’ere i en landsdel uden storbyer. For hvad hjælper det at opfordre til efteruddannelse, hvis mulighederne ikke er til stede, sagde Annette Godsvig Laursen.
Ny formand for HK Stat
Kongressen sluttede tirsdag med at sige farvel og tak for indsatsen til Rita Bundsgaard, der har været formand siden 2012 og har valgt ikke at genopstille.
Tre kandidater stillede op til den ledige post som formand for godt 20.000 erhvervsaktive medlemmer: Afdelingssektorformand i HK Stat Sjælland Heidi Juhl Pedersen, landsklubformand for Landsklubben HK Politiet og Anklagemyndigheden Mathias Hvid Dalgaard Jakobsen og afdelingssektorformand i HK Stat Østjylland Bent Klim Johansen.
Efter to afstemningsrunder faldt valget på Heidi Juhl Pedersen. Hun fik 168 stemmer mod 80 stemmer til Bent Klim Johansen. En enkelt undlod at stemme.
Næstformand blev den siddende næstformand, Ulla Moth-Lund Christensen, som ikke fik nogen modkandidater.
Ifølge Dansk Industri har staten siden 2016 øget antallet af ansatte i den offentlige administration med mere end 13.000.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.