Grøn omstilling beskytter mod energifattigdom og store økonomiske tab
I en ny udmelding fra Det Internationale Energiagentur fremføres det, at grøn energi er den bedste måde at sikre mod energifattigdom, og selv nationalbankerne ser grøn omstilling som et værn mod astronomiske økonomiske tab forårsaget af klimakaos, skriver Thomas Meinert Larsen.Den udbredte forestilling om, at fossil energi fører samfund ud af energifattigdom og sikrer samfundsmæssig udvikling, er under retræte.
Selv om alle kontinenter i årtier har haft adgang til fossil energi, så er der stadig mange millioner af mennesker, som lever i energifattigdom.
Med den enorme billiggørelse af grøn energi der er sket i de sidste årtier, så peger toneangivende aktører nemlig nu på, at det fremover vil være den grønne omstilling, der beskytter mod energifattigdom og store økonomiske tab.
I en ny udmelding fra Det Internationale Energiagentur (IEA) fremføres det nemlig, at grøn energi er den bedste måde at sikre mod energifattigdom, og selv nationalbankerne ser grøn omstilling som et værn mod astronomiske økonomiske tab forårsaget af klimakaos.
Det fossile eventur har bragt udvikling, men med katastrofale omkostninger
Adgangen til billig fossil energi har historisk set været forudsætningen for en enorm vækst i det globale befolkningstal og i menneskeligt forbrug.
Men omkostningerne ved det massive forbrug af kul, olie og gas viser sig nu i form af accelererende klimaforandringer og enorme skader på hele planeten.
Og selv om alle kontinenter i årtier har haft adgang til fossil energi, så er der stadig mange millioner af mennesker, som lever i energifattigdom.
Global opvarmning koster dyrt for verdensøkonomien
Allerede tilbage i 2006 udgav den britiske regering den såkaldte “Stern Rapport”, som viste, at det økonomisk set langt bedre kunne betale sig for verden at accelerere den grønne omstilling i forhold til ikke at gøre noget.
For nyligt har også Network for the Greening of the Financial System (NGFS, et globalt netværk af nationalbanker) regnet sig frem til, at den globale økonomi, opgjort som bruttonationalproduktet (BNP), vil klare sig cirka 7 procent dårligere i år 2050, hvis verdens regeringer kun implementerer den klimapolitik, de i dag har vedtaget (~2,8 graders temperaturforøgelse), end hvis verden satser på grøn omstilling.
NGFS understreger, at tallet er behæftet med en betydelig usikkerhed, og at det økonomiske tab givetvis kan være betydeligt højere.
Dertil kan lægges de næsten uforudsigeligt store menneskelige omkostninger, der kan komme, hvis folkevandringer og konflikter stiger markant som følge af klimaforandringer.
Det betyder omvendt, at ved en accelereret grøn omstilling (~1,5 grader) vil verden altså kunne øge sit globale BNP.
Grøn energi er den bedste kur mod energifattigdom
Også det velrespekterede IEA har i en ny rapport, “Strategies for Affordable and Fair Clean Energy Transitions”, regnet sig frem til, at selv om det vil kræve yderligere investeringer i den grønne omstilling at bringe verden på rette spor mod CO2-neutralitet inden 2050, så vil det også reducere driftsomkostningerne for det globale energisystem med mere end 50 procent i løbet af det næste årti.
Nettoresultatet er et billigere og mere retfærdigt energisystem for forbrugerne.
IEA anbefaler derfor kraftigt, at verden øger indsatsen for at udbrede de grønne energikilder, men samtidig udruller en politik, der understøtter de lande og borgere, som ikke har råd til at lave de store investeringer, der oftest kræves for den grønne omstilling.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.