Bygningsarbejderne i 3F ser frem til overenskomstforhandlingerne i 2025.
Vi har haft ti års højkonjunktur, hvor bygge- og anlægsvirksomhederne har haft massive overskud. Bygningsarbejderne har dog ikke fået tilsvarende andel af den økonomiske fremgang!
Vi oplever fortsat et parallelt arbejdsmarked i byggeriet i forhold til løn- og arbejdsforhold, som er uværdige, livsfarlige og i nogle tilfælde decideret kriminelle, der bremser lønudviklingen og bidrager til et dårligt arbejdsmiljø.
Arbejdere fra nogle af de fattigste afkroge i verden udnyttes og misbruges dagligt af arbejdsgivere, som bevidst driver en forretning, hvis formål er at skabe størst mulig profit ved at undergrave vores løn- og arbejdsforhold.
Vi skal kunne nyde tiden, både før og efter arbejdslivet stopper.
Vores overenskomster bliver reelt sat ud af kraft, når virksomheder omkostningsfrit tilsidesætter love og regler. Vi vil have styrket samarbejdet om dette med de relevante myndigheder.
Arbejdsgivernes gentagne afvisning af vores krav om kædeansvar er ideologisk funderet. Det handler om, at arbejdsgiverne vil bibeholde deres ret til, omkostningsfrit, at bruge underentreprenører, som tilsidesætter aftaleforhold på deres vegne. Arbejdsgiverne taler ofte om det ansvar, som følger med ved at drive en virksomhed, men påberåber sig dog stadig retten til at løbe fra regningen og starte ny virksomhed.
I dag hæfter hovedentreprenører for underleverandørernes arbejde, tidsplaner med videre. Det er ikke rigtigt, når arbejdsgiverorganisationerne påstår, at en økonomisk hæftning i entreprisekæden gør det umuligt at tjene penge i byggebranchen.
Mange af de store aktører, som tordner imod kædeansvar, har udført arbejde for de kommuner, som i stort set alle udbud har klausuler som standardbetingelse. Det har de overlevet og samtidig tjent fornuftigt på alligevel.
Det er afgørende, at vi får forhandlet et kædeansvar hjem under overenskomstforhandlingerne i 2025 uanset Dansk Industris protester.
Arbejdstid skal sættes på dagsordenen igen, idet den ugentlige arbejdstid ikke har ændret sig de sidste 34 år. Tværtimod har politikerne forlænget vores arbejdstid ved at fjerne store bededag.
Med de automatiseringer som politikerne har sat i værk i forhold til den stigende pensionsalder, kommer de fleste bygningsarbejdere aldrig til at opleve et værdigt seniorliv.
Regeringen har igen fundet milliarder, som vi mener bør bruges til forbedring af velfærd og arbejdsmiljø.
Nedslidning samt psykiske og fysiske arbejdsskader skaber et massivt pres, også økonomisk. Derfor skal sygdom og tilskadekomst kompenseres fuldt ud.
Regulering af arbejdstid er en afgørende rolle. Kortere arbejdstid giver den enkelte bygningsarbejder mere tid til familien og fritidsinteresserne, lettelse af arbejdspresset, minimerer nedslidning, sænker stressniveauet og højner arbejdsmiljøet generelt.
Derudover har flere arbejdstidsstudier indikeret, at produktionsniveauet ikke falder, fordi den ugentlige arbejdstid nedsættes. En kortere arbejdstid medfører bedre trivsel, færre sygedage og et højere effektivitets- og produktionsniveau.
Derfor skal nedsættelsen af arbejdstiden ikke resultere i en reallønsnedgang.
Vi skal kunne nyde tiden, både før og efter arbejdslivet stopper.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.