Torsdag den 16. maj var der endnu engang forhandlinger mellem ledelsen på Københavns Universitet og Studerende Mod Besættelsen (SMB) om de investeringer i Israel, som KU har. SMB har nemlig i 14 dage slået lejr på universitet, hvor de kræver et stop for netop de investeringer.
Efter torsdagens forhandlinger var beskeden til lejren fra forhandlerne dog noget nedslående. KU’s ledelse ville nemlig ikke give nogen konkrete bud på, hvordan de ville indfrie de studerendes krav. Ifølge Emil Nielsen, talsperson for SMB, var der derfor en forvirrende og nedslået stemning i lejren torsdag aften.
– Vi havde et mandat fra gruppen i lejren om, at vi skulle hente noget konkret hjem. Det havde vi også indtryk af, ved de tidligere møder, at ledelsen var klar på. Men når vi gerne ville have konkrete tiltag her, så kunne vi ikke få det, siger Emil Nielsen til Arbejderen og tilføjer:
– Derfor var der også en flad fornemmelse i lejren, da vi kom tilbage og fortalte det. Så tror jeg også, at mange følte, at de ikke længere bare kunne sidde og se til, imens deres universitet bidrager til et igangværende folkemord.
At der sker en lille forstyrrelse inde ved rektoratet, og så farer de op og dropper forhandlingerne. Selvom de fortsat støtter den hær, som har udslettet alle 12 universiteter i Gaza.
Emil Nielsen, talsperson, Studerende Mod Besættelsen
Derfor valgte en gruppe aktivister fredag morgen at sætte sig foran indgangene til administrationen på KU. Emil Nielsen understreger, at det ikke er hverken Rafah Garden, som lejren officielt hedder, eller SMB, som har stået bag aktionen.
– Men jeg tænker, at mange, også udefra lejren, følger med i, hvad der sker her. De har måske tænkt, at nu var tiden til at tage et ekstra skridt for at presse universitetet, og det forstår jeg godt, hvorfor man kan tænke, fortæller han.
– Jeg og mange andre tror stadig på, at vi kan opnå noget med de her forhandlinger. Men jeg er også selv vred og ked af det over, at vi ikke har fået noget konkret fra universitetet.
Stop for forhandlinger
Selve aktionen af rektoratet forløb meget fredeligt. Selvom politiet var til stede, så var der ingen sammenstød mellem dem og aktivisterne. Ledelsen endte med at sende sine medarbejdere hjem for dagen, så allerede klokken 14 var aktionen slut.
Dog nåede Københavns Universitet at melde ud, at de ville droppe alle forhandlinger med Studerende Mod Besættelsen, som følge af aktionen. På X skriver universitetet, at der har været begået “hærværk og chikane” mod administrationens bygning og ansatte.
– Vi anerkender fortsat vores studerendes og ansattes ret til at ytre sig og til at demonstrere. Dagens blokade er imidlertid hverken i overensstemmelse med dansk lov eller universitetets ånd og virke, selvom dette er og var forudsætningen for vores dialog med de studerende. Vi suspenderer derfor dialogen med studerende mod besættelsen, skriver universitetet videre.
Den forklaring giver Emil Nielsen dog ikke meget for. Han fortæller, at han ikke forstår, hvorfor universitetet ikke adskiller mellem SMB, som de har forhandlet med, og så den koalition af eksterne aktivister, som gennemførte dagens aktion.
– Jeg synes ærlig talt, at det virker lidt latterligt, at de stopper forhandlingerne. Det kommer jo ikke fra os, så det føles lidt som en form for kollektiv afstraffelse, udtaler han og fortsætter:
– Jeg har også set videomateriale, hvor det er tydeligt, at der ikke foregår chikane. Det hele foregik også roligt i dialog med indsatslederen fra politiet, og ingen blev fjernet fra aktionen. Så jeg synes det virker lidt overdrevet fra KU’s side.
Vil fortsætte indtil investeringer stopper
På trods af udmeldingen fra ledelsen på KU, så tror Emil Nielsen stadig på, at dialog og forhandlinger er vejen frem.
Han fortæller, at Rafah Garden vil holde fast i sine krav om, at investeringerne trækkes, at samarbejde med israelske universiteter stopper og at indkøbspolitikken på universitetet opdateres, så der ikke længere købes produkter produceret i bosættelser.
Han fortæller dog, at der i dag er en stemning af forvirring i lejren. Mange er vågnet op til, at en aktion som de ikke selv har været med til at organisere, pludselig får KU til at droppe forhandlingerne.
– Jeg tror mange føler, at det er ret perspektivløst af KU. At der sker en lille forstyrrelse inde ved rektoratet, og så farer de op og dropper forhandlingerne. Selvom de fortsat støtter den hær, som har udslettet alle 12 universiteter i Gaza. Det tror jeg folk har svært ved at forstå, udtaler Emil Nielsen og understreger:
– Men vi bliver ved og holder fast i vores krav, indtil vi er tilfredse. Lejren er på ingen måder slået ud.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér