Firmaet NB&R ApS har nu været udsat for faglig blokade i cirka fem uger.
NB&R nægter at tegne overenskomst med 3F, og det har ramt arbejdspladsen på Græsvangen 50 i Tilst, hvor underbetalte polske håndværkere i cirka et halvt år har bygget på otte rækkehuse.
Fagbevægelsens modtræk har været sympatikonflikt, der betyder, at ingen organisede elektrikere, VVS’ere, smede, malere må arbejde på eller levere ydelser på pladsen.
– Nu er det endelig lykkedes at få aftalt et møde med Stefan Magnusson og Krzysztof Szczepaniak. Det skal vi have tirsdag efter pinse, fortæller Brian Basse Larsen, næstformand i Murersvendens Klub Aarhus, til Arbejderen.
Som direktør for et firma kan man vel ikke helt se sig fri for at have et ansvar for de ansatte.
Brian Basse Larsen, Murersvendens Klub Aarhus
I dag er Stefan Magnusson ifølge Virkmin.dk den reelle ejer af det blokaderamte firma NB&R ApS, med en ejerandel på 100 procent. I 2020 stifter Krzysztof Szczepaniak anpartsselskabet og står i spidsen for det, indtil han efter et halvt år overlader roret til Karsen Jensen. Få måneder senere – i september 2021 – sætter Magnusson sig i direktørstolen. Det fremgår af Pagle.no.
– Krzysztof Szczepaniak har åbenbart stadig en del at skulle have sagt. Mødet tirsdag den 21. maj er i hvert fald aftalt, så det passer ind i hans kalender. Stefan Magnusson er arkitekt og mener ikke selv, at han har noget at gøre med byggeriet, men bare hjælper Krzysztof, fortæller Brian Basse Larsen og tilføjer:
– Men som direktør for et firma kan man vel ikke helt se sig fri for at have et ansvar, når firmaets ansatte arbejder for en ussel løn, har lange arbejdsdage og udsættes for arbejdsforhold, der er under al kritik.
Problemer med sikkerheden
Første gang Arbejdstilsynet var på besøg på pladsen, blev der givet fem påbud om at få styr på sikkerheden.
Ud over Brian Basse Larsen deltager også Claus Salomon Ørskou, formand for Byggefagenes Samvirke Aarhus, og en repræsentant for Malernes Fagforening i mødet den 21. maj. Fagforeningerne vil kræve, at NB&R ApS tegner overenskomst.
– Nu må vi se. Får vi overenskomsten hevet i land, så er det måske en stakket frist. Så snart byggeriet i Tilst er færdigt, så tænker vi, at de bare lukker virksomheden og starter op i et nyt navn og et nyt sted, konstaterer Brian Basse Larsen.
Hver dag i de første fire uger af blokaden har tømrere, snedkere, transportfolk, murere, smede, stilladsarbejdere og medlemmer af den rumænske klub på skift stået uden for byggepladsen. Nu bliver der i stedet holdt øje med, hvad der sker, når der flere gange dagligt kører folk fra de lokale byggefagforeninger forbi adressen i Tilst.
Arbejderen har fået oplyst, at en af de faglige aktivister har forsøgt at henvende sig til de polske håndværkere på deres modersmål, men fået svaret, at hvis de taler med fagforeningerne, så vil de blive trukket i løn.
De polske håndværkere er også blevet inviteret til 1. maj-arrangement i fagforeningen 3F Transport, Logistik og Byg. De fik invitationen på dagen, hvor fagforeningerne havde gjort lidt ekstra ud af blokaden uden for byggepladsen i Tilst.
For nemt at starte nyt firma
I dag er det alt for nemt at lukke et firma ned for kort tid efter at starte op igen, mener Brian Basse Larsen og efterlyser strammere lovgivning. Det kræver 40.000 kroner på bogen at etablere et firma. Uden at sætte beløb på mener næstformanden, at det vil være rimeligt at kræve et væsentlige højere startbeløb, og også at beløbet skal være ekstra højt, hvis man en gang er gået konkurs og vil etablere et nyt firma. Endelig mener han, at der skal sættes restriktioner op for, hvor lang tid efter en konkurs der skal gå, inden man kan starte igen.
Kigger man nærmere på Stefan Magnussons aktiviteter i erhvervslivet, så er han, ud over at være direktør for det konkliktramte byggefirma, direktør i to andre ApS-selskaber. Han indgår i direktionen i Hans & Grethe Kaffe-The Aps. Endvidere har han 50 procent af ejerandelen i både Hældagervej 15-19 ApS, der står for opførelse af bygninger, og Bybækvej 13 ApS, der ifølge Virkmin.dk står for “køb og salg af egen fast ejendom”.
Arbejderen har forsøgt at få fat i Stefan Magnusson for en kommentar til konflikten i Tilst og hans forventninger til mødet tirsdag i næste uge.
Læs også
Frustrerede murersvende: STARK leverer materialer til konfliktramt byggefirma
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.