Boligaktionen: Det er patetisk at høre Enhedslistens argumentation i palæstinaspørgsmålet og sådan er de også total far out i Nato – DCA og Ukraine spørgsmålet. Smid dem ud af ethvert fredssamarbejde. Vi har ikke de samme intentioner og Enhedslisten er direkte demagogiske og ødelæggende for fremme af en egentlig fredsdiskurs.
I weekenden samles 300 medlemmer af Enhedslisten til online-årsmøde på skærme rundt om i partiets afdelinger.
Årsmødet kommer i høj grad til at handle om Palæstina og den danske solidaritetsbevægelse.
Siden Israel begyndte at sønderbombe og begå folkedrab på tusindsvis af civile i Gaza, er Enhedslistens folketingsgruppe og partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg blevet kritiseret for ikke at bakke op om de store demonstrationer for Gaza og for at give grønt lys til, at Israel kunne indlede sin krig i Gaza.
Samtidig har masser af menige medlemmer af Enhedslistens afdelinger rundt om i Danmark været med til at organisere og mobilisere til lokale solidaritetsdemonstrationer, fakkeloptog, møder og aktioner.
Derfor skal årsmødet tage stilling til ikke mindre end syv udtalelser om Palæstina og Israels krig i Gaza, der skal klargøre, hvor partiet står i konflikten og i solidaritetsbevægelsen.
Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse Pia Thorsen er ikke i tvivl om, hvorfor Enhedslistens menige medlemmer har fremsat så mange forslag om Palæstina og solidaritetsbevægelsen på årsmødet.
Hvad med palæstinensernes ret til at forsvare sig imod Israels årtier lange terror? Pelle Dragsted nævner ikke, at Hamas’ angreb er en reaktion på 75 års besættelse og etnisk udrensning mod den besatte befolkning i Gaza og resten af det besatte Palæstina. Nuancerne mangler fuldstændig.
Pia Thorsen, medlem af hovedbestyrelsen
– Det er udtryk for, at mange medlemmer har været frustrerede. I mange af forslagene ligger en indirekte kritik af ledelsens håndtering af Israels krig mod Gaza og solidaritetsbevægelsen, forklarer Pia Thorsen til Arbejderen.
Siden Hamas’ angreb den 7. oktober og Israels tæppebombardementer og drab på mere end 30.000 civile i Gaza er der foregået en bitter strid i Enhedslistens hovedbestyrelse om, hvordan partiet skulle forholde sig til solidaritetsbevægelsen og de store demonstrationer for Gaza.
På stort set hvert eneste hovedbestyrelsesmøde siden den 7. oktober er der blevet stemt om forslag om konflikten i Gaza og solidaritetsbevægelsen herhjemme.
Pia Thorsen er et af de medlemmer af hovedbestyrelsen, der er en del af det mindretal, der utrætteligt har stillet det ene forslag efter det andet.
Ret til selvforsvar
Pia Thorsen mener ikke, at toppen i hendes parti fra start har stillet sig entydigt på palæstinensernes side.
Hun henviser blandt andet til Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, der hurtigt slog slog tonen an. Den 12. oktober – få dage efter Hamas’ angreb – gjorde Pelle Dragsted det i et opslag på Facebook det klart, at:
“Hamas forfærdelige og utilgivelige terror og massakrer mod civile israelere fortjener intet andet end verdens totale fordømmelse”, og slog fast, at “Israel har ret til at forsvare deres borgere mod terror”.
– Hvad med palæstinensernes ret til at forsvare sig imod Israels årtier lange terror? Pelle Dragsted nævner ikke, at Hamas’ angreb er en reaktion på 75 års besættelse og etnisk udrensning mod den besatte befolkning i Gaza og resten af det besatte Palæstina. Nuancerne mangler fuldstændig, mener Pia Thorsen.
– Sådan en udtalelse er fuldstændig unødvendig og med til at legitimere Israels brutale angreb på Gaza og bosætternes vold. Israels “forsvar” er jo reelt blevet til mord på 35.000 palæstinensere i Gaza og vold og drab på Vestbredden.
- Enhedslisten har 8500 medlemmer fordelt på 104 lokalafdelinger
- Ved det seneste folketingsvalg i november 2022 fik Enhedslisten 5,2 procent af stemmerne – en tilbagegang på 1,7 procentpoint. Valget betød, at Enhedslisten fik ni mandater i Folketinget – en tilbagegang på fire mandater
- Enhedslisten har et medlem af EU-Parlamentet.
Pelle Dragsted åbner også op for, at Israel kan bruge militær magt i Gaza, hvis bare besættelsesstaten overholder krigens love: I sit opslag på Facebook den 12. oktober skriver Pelle Dragsted, at:
“Militære midler skal være proportionelle, og at man skal gøre alt, hvad man kan for at undgå tab af civile menneskeliv. Ligesom enhver kollektiv afstraffelse af en befolkningsgruppe er forbudt ifølge international lov”.
Han uddyber:
“Det er afgørende, at verdenssamfundet samtidig med, at vi fordømmer Hamas terror, stiller krav til Netanyahus regering om at overholde krigens love og beskytte civile liv”.
To dage efter Pelle Dragsted opslag, deltog partiets udenrigsordfører Trine Pertou Mach i DR’s Debatten den 14. oktober 2023. Her slog hun fast at: “Der er ingen, der udfordrer Israels ret til at forsvare sig selv. Men det skal foregå i overensstemmelse med krigens love”.
Udtalelserne om Israels ret til selvforsvar er dybt problematiske, mener Pia Thorsen:
– Hvad betyder det? Mener vi nu pludselig, at en besættelsesmagt har ret til at forsvare sig selv mod de palæstinensere, man har besat og udsat for apartheid og undertrykkelse i årtier? Udtalelsen faldt samtidig, hvor regeringen netop brugte “Israels ret til selvforsvar” som argument for at bombe løs i Gaza. Det er dybt kritisabelt, at Enhedslistens ordfører bruger samme retorik, forklarer Pia Thorsen og uddyber:
– Hvad ligger der i, at Israel har ret til at “forsvare sig”? Et forsvar er ikke et angreb. Israels højreekstreme minister for national sikkerhed uddelte i midten af oktober sidste år våben til bosætterne – det er det samme som at sige: “Gå ud og skyd nogle palæstinensere!”
Italesatte ikke årsagen til angrebet den 7. oktober
Samtidig med de to ordførerers udmeldinger vedtager Enhedslistens hovedbestyrelsen den 14. oktober 2023 en udtalelse, der fordømmer Hamas’ “terrorangreb i Israel” og slår fast, at “Intet kan retfærdiggøre det angreb på civile israelere, som vi har været vidne til”.
Pia Thorsen mener, at hendes parti – især i de første uger efter Hamas’ angreb – havde mere travlt med at tage afstand end med at støtte palæstinenserne.
– Flere af vores folketingsmedlemmer og hovedbestyrelsen lagde i deres udmeldinger efter angrebet vægt på alt det, vi ikke kunne støtte. Og stemplingen af angrebet som “terror” og Hamas som en “terrororganisation” understøttede Israels og regeringens narrativ om, at palæstinenserne frihedskamp er illegitim, siger Pia Thorsen.
Hun uddyber:
– Det blev ikke italesat nok, at der også blev gået efter militære mål, og at mange af de civile ofre skyldtes Israels militære indgriben. Enhedslisten kommer til at underbygge fortællingen om, at det startede den 7. oktober. Det er historieløst og spiller med på det narrativ, som regeringen, de borgerlige medier og Israel gerne vil have frem.
Hun mener samtidig, at udtalelserne om terror var benzin på regeringens brændende ønske om at sætte en stopper solidaritetsdemonstrationerne med Gaza, der kom til udtryk, ved at statsministeren bad justitsministeren undersøge, om demonstrationerne kunne sidestilles med opfordring til terror.
Pia Thorsen er frustreret over udmeldingerne fra partiets ordførere og hovedbestyrelsen.
Selvom masser af Enhedsliste-afdelinger har organiseret og anbefalet Gaza-demonstrationer overalt i Danmark, så er det folketingsmedlemmerne og deres udtalelser, der tegner partiet udadtil.
– Enhedslisten skal altid entydigt stå på de undertryktes side. Palæstina er et markant, aktuelt symbol på imperialismen i dag. Det er en vigtig sag, hvor Enhedslisten fra start burde have stået klokkeklart på palæstinensernes side, mener Pia Thorsen.
Hun uddyber:
– Ingen af vores ordførere kunne udtale sig uden først at fordømme Hamas og “terrorangrebet” mod civile. Men sandheden er, at angrebet var meget mere end et angreb på civile. Angrebet var også rettet mod militære installationer. Samtidig har Israel løjet om civile drab: Israels militær affyrede missiler direkte ind i huse med civile. I deres iver efter at nedkæmpe Hamas-krigerne var Israelsk militær ligeglade med, om de ramte deres egne civile. Det er Enhedslistens opgave at bringe de oplysninger frem i offentligheden.
Hovedbestyrelse vender på en tallerken
Pia Thorsen har siden november sidste år flere gange forsøgt at stille forslag om, at Enhedslisten som parti – og ikke kun lokalafdelinger – bakker op om de store, landsdækkende solidaritetsdemonstrationer for Gaza.
– Forslag om, at Enhedslisten som parti skulle bakke op om de store, landsdækkende demonstrationer, blev stemt ned. Men lokalt har der været oprør. Ikke mindre end 25 Enhedsliste-afdelinger har lokalt været med til at anbefale Gaza-demonstrationer.
Først den 20. marts – altså efter et halvt år med Israels massive bombardementer af civilbefolkningen og mange store landsdækkende demonstrationer – beslutter Enhedslistens hovedbestyrelse at bakke op om de brede, landsdækkende demonstrationer, der i månedsvis har samlet tusindvis af danskere for Gaza.
I beslutningen hedder det, at Enhedslisten: “… fremover som udgangspunkt vil støtte større nationale demonstrationer indkaldt af Stop Annekteringen for at styrke den brede mobilisering”.
Samtidig blev Enhedslistens udgangspunkt for at støtte demonstrationerne slået fast: En “fredelig og retfærdig løsning på konflikten” samt at partiet “fordømmer alle krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne”, og at “Hamas frigiver deres gidsler uden modkrav. Vi kræver også, at Israel uden modkrav skal løslade de tusinder af palæstinensere, der er fængslede og tilbageholdte uden rettergang”.
For lidt og for sent
Beslutningen om at bakke op om de store landsdækkende Gaza-demonstrationer er for lidt og for sent, mener Pia Thorsen.
– Flertallet i hovedbestyrelsen har aldrig forklaret, hvorfor man har foretaget en kovending og nu pludselig gerne vil støtte demonstrationerne for Gaza. Hvad er det, der har forandret sig? Hvorfor vil man nu støtte demonstrationerne? spørger Pia Thorsen.
Hun har tidligere stillet forslag om en boykot Israel-kampagne i samarbejde med andre bevægelser. Men ifølge Pia Thorsen blev det skudt til hjørne af hovedbestyrelsen. I stedet for at sætte gang i en boykot Israel-kampagne besluttede et flertal i hovedbestyrelsen at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kigge på spørgsmålet om boykot Israel.
– Det går alt for langsomt, mener Pia Thorsen.
Derfor er et af de forslag, som Enhedslistens årsmøde skal tage stilling til i weekenden, et konkret forslag om at sætte gang i en boykot Israel-kampagne.
Pia Thorsen frygter, at udmeldingerne fra partiets ordførere på Christiansborg og partiets afvisning af at anbefale de landsdækkende demonstrationer har skadet partiets forhold til solidaritetsbevægelsen.
– Vi risikerer at miste forbindelsen til bevægelserne, hvis vi hele tiden bekymrer os om, hvordan vores holdninger fremstår i medier og meningsmålinger. Vi kommer til at fremstå vaklende og uden principper. Bevægelsen bliver i tvivl om, hvor de har os, og hvad vi mener, mener Pia Thorsen.
Hun uddyber:
– Jeg har været til mange demonstrationer i København. Her taler jeg ofte med folk, der er vrede over Enhedslistens udmeldinger i konflikten og den manglende officielle støtte til solidaritetsbevægelsen for Gaza. Det er et stort problem.
Finn Sørensen – der er en del af det flertal, som Pia Thorsen kritiserer – ønsker ikke at stille op til interview, men henviser i stedet til Enhedslistens forretningsudvalg.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få Enhedslistens forretningsudvalg til at forholde sig til kritikken.
Ansvarlig for Enhedslistens Forretningsudvalg, Rasmus Holme Nielsen ønsker ikke at svare på, hvorfor Enhedslisten først i marts – efter et halvt år med store demonstrationer, der har samlet tusindvis af mennesker – beslutter at anbefale de landsdækkende demonstrationer. Han ønsker heller ikke at svare på, hvorfor hovedbestyrelsen har ændret holdning og nu åbner op for at støtte demonstrationerne.
I en mail til Arbejderen skriver Rasmus Holme Nielsen blot, at:
“Det er jo ikke ofte, vi behandler deltagelse i demonstrationer i hovedbestyrelsen. Men situationen i Gaza bliver værre for hver dag, der går, og derfor mener vi, at det er vigtigt at vise støtte med vores budskab om våbenhvile og et frit Palæstina i en tostatsløsning, når så mange mennesker råber op og går på gaden i landsdækkende demonstrationer”.
Kritik preller af på ordfører
Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach undrer sig over kritikken af hendes udtalelser om, at Israel har ret til at forsvare sig selv.
– Jeg husker udmærket, hvor polariseret og sort-hvid debatten var allerede dengang. At man enten var med eller mod, hvis man ikke konstant gentog det helt åbenlyse: At man tog afstand til Hamas-angrebet, siger Trine Pertou Mach til Arbejderen.
– Det var en meget snæver debat. Regeringen nægtede at diskutere Israels krigsførelse, og højrefløjen havde travlt med at delegitimere al kritik af Israels krigsførelse og stemple alle palæstinensere som terrorister.
Mener du det samme i dag? Har Israel ret til at forsvare sig selv ved eksempelvis at bombe og sende soldater og kampvogne ind i Gaza?
– Vil du fortælle israelerne, at den terrorgruppe, der angreb dem, må de ikke beskytte sine borgere imod?
Hun undrer sig også over kritikken af, at Enhedslisten burde have nuanceret kritikken af angrebet den 7. oktober.
– Den israelske ambassade har foranlediget, at Udenrigsudvalget kunne få fremvist en række optagelser fra blandt andet mobiltelefoner og bodycams. De optagelser har jeg set. Det betyder ikke, at jeg har et fuldstændigt billede af, hvad der skete den 7. oktober. Men jeg har set nok til – sammen med det vi ved fra grundig mediedækning – at kalde det et terrorangreb, hvor der også bevidst blev gået efter civile.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.