Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund begravede lørdag Vejle Fjord for at sætte fokus på det omfattende iltsvind i de danske fjorde.
Mere end 1000 “pårørende” var mødt frem for at sige farvel til den døde fjord – og samtidig vise deres håb om, at begravelsen vil blive vendepunkt, og at der fremover bliver skabt liv i fjorden.
Med sig havde de en kiste og en gravsten. Kisten var gennemsigtig og fyldt med vand fra fjorden. På gravstenen stod der: “Her hviler Vejle Fjord. Må du genopstå”.
“Vi er en folkelig bevægelse”
Ved begravelsen holdt “pårørende” – sportsdykkere, lystfiskere, kajakroere, paddleboardere, elever fra byens gymnasium – tale til fjorden.
– Selv om anledningen var trist, så skabte begravelsen og de mange deltagere håb om en bedre fremtid. Vi lystfiskere har på egne kroppe set den negative udvikling i havmiljøet, og vi har bogstaveligt talt stået i fedtemøg til livet. Men vores bekymringer er indtil nu kun i ringe grad blevet hørt. Begravelsen af Vejle Fjord markerer et skifte, hvor havmiljøet nu er blevet en sag for hele Danmark, lyder det fra biolog og mangeårig sportsfisker i Vejle Fjord og aktiv i Danmarks Sportsfiskerforbund Kaare Manniche Eber.
Med over 1000 mennesker i dag, et utal af lokale ildsjæle og opbakning fra hele landet så står det også klart, at vi nu er en folkelig bevægelse.
Christian Fromberg, Greenpeace
– Det var en smuk og sørgelig begravelse, og det var svært at holde tårerne tilbage, når folk berettede om alt det liv, der ikke er her mere. Men det var også en håbets dag. For med over 1000 mennesker i dag, et utal af lokale ildsjæle og opbakning fra hele landet så står det også klart, at vi nu er en folkelig bevægelse, der kræver handling for at få livet tilbage til havet, siger kampagneleder for landbrug, natur og skov hos Greenpeace Christian Fromberg.
Én fisk i løbet af 70 timer
Iltsvindet i Vejle Fjord betyder, at økosystemet har det meget dårligt i fjorden.
Naturgenopretningsprojektet Sund Vejle Fjord, der er et samarbejde mellem Vejle Kommune og Syddansk Universitet (SDU), fremlagde sidste år 70 timers optagelser af havbunden i fjorden. På de 70 timers optagelser blev der kun set én fisk.
Projektet går blandt andet ud på at plante ålegræs og oprette muslingebanker for at rense fjorden og forbedre økosystemet. Projektet viser positive resultater, men kvælstofudledningen fra landbruget ud i fjorden skal skæres markant ned, hvis livet i fjorden for alvor skal genoprettes.
Vejle Fjords død skyldes især den omfattende udledning af kvælstof fra landbrugets gødning. Ifølge SDU står landbruget for 82 procent af udledningen af kvælstof til Vejle Fjord.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.