I sidste uge deltog 2000 danskere i fredsløbet Løb For Palæstina i syv byer.
Fredsløbet startede i det nordligste Danmark – på Grenen i Skagen. Her blev der tændt en fredsfakkel med en fredsdue i Palæstinas farver.
Herefter gik turen til Aalborg, Aarhus, Vejle over Fyn via Odense til Korsør og videre til København.
– I fire dage har vi ladet fredsfaklen passere tværs gennem Danmark for at symbolisere håb og lys i mørket for Palæstinas befolkning. Vores fokuspunkter er: Fred, våbenhvile og humanitær hjælp, fortæller Martha Cisneros fra Løb For Palæstina til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Vi håber på, at fredsløbet ikke kun bringer håb og drømme tilbage til Palæstinas befolkning, men også skaber en større bevidsthed i den danske befolkning om den palæstinensiske sag og vigtigheden i fred.
Der blev løbet mellem tre og 24 kilometer.
En enkelt løber – en ung herboende palæstinenser på 19 år – Saleh-El Sharifi løb 100 kilometer.
Han startede med at løbe klokken fire om morgenen ved Holbæk og løb ind på Christiansborgs Slotsplads.
– Vi hyldede ham om aftenen og spurgte ind til hans bevæggrunde til at løbe 100 kilometer i vinterkulde og blæst. Og han fortalte meget rørende, at selvom det var koldt og tog hårdt på ham, var det ingenting mod, hvad de palæstinensiske børn gennemgår lige nu. Det holdt ham oppe på den lange rute ind til Christiansborg Slotsplads, fortæller Martha Cisneros.
Undervejs heppede tilskuere på løberne. Der blev klappet og råbt: “Alle løber for et Frit Palæstina!”
I alle byer blev fredsfaklen overrakt til en overlevende fra Israels massakre under al Nakba (katastrofen, red.) i 1948.
– Overrækkelsen af faklen til en ældre Nakba-overlevende var et symbol på håbet om fred og anerkendelse af den palæstinensiske befolknings styrke og udholdenhed gennem tiden, forklarer Martha Cisneros.
Fredsløbet endte søndag i København foran Christiansborg. Efter løbet samledes løbere og tilskuere til kulturaften, der mindede de civile ofre og med dans, musik, sang og mad hyldede den palæstinensiske kultur.
– Budskabet om fred i Palæstina er et presserende budskab at få ud til alle – alle i den danske befolkning bør være bevidste om denne krigs rædsler og ikke kun den aktuelle, men besættelsen af Palæstina siden Nakba 1948. Palæstinas børns fremtid er smadret i ruiner. Palæstinas sportsatleter har mistet deres sportsanlæg, siger Martha Cisneros.
Alt overskud fra løbet går til Mellemfolkeligt Samvirkes humanitære arbejde i Gaza.
– Vi håber på, at vi kan være med til at afhjælpe det akutte behov for nødhjælp i Gaza og på Vestbredden. Og vi håber at skabe langvarig hjælp og kontakter for fred og genopbygning af Palæstina.
Bag fredsløbet står netværket LØB for FRED 2024.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.