Fladbrød er den ældste form for brød, vi kender. Herhjemme er det fladbrød, der laves over ildstedet til turisterne på vikingeborgen Fyrkat, og endnu ældre versioner er kendt fra Ægypten.
Fladbrød kan laves helt simpelt på bare mel, vand og olie. Ingredienser der under normale forhold ikke er mangel på i Palæstina.
Trods stigende internationalt pres snor Israel sig stadig uden om en varig våbenhvile.
Men i skrivende stund, trods stigende internationalt pres, snor Israel sig stadig uden om en varig våbenhvile, og endnu en fødevarekonvoj fra FN er blevet afvist ved grænsen til det nordlige Gaza, hvor folk igennem de seneste uger er begyndt at dø af sult, og billederne derfra minder om dem, vi kender fra kz-lejrene.
Vores politikere svigter. De ser blot til med mere eller mindre rynkede bryn, imens Gaza dør af sult, og landet bombes, til det ikke længere kan dyrkes.
Bliv Palæstina-aktivist
Det er let at gribes af magtesløshed, og de brede medier gør det let at se den anden vej. Men palæstinabevægelsen lige nu er en af de største, mest levende og aktive bevægelser, vi har set både globalt og herhjemme i mange år.
Måned efter måned trækker store demonstrationer titusindvis af mennesker til, og de sociale medier kan ikke, selvom de forsøger, forhindre masserne i at finde sammen og lægge pres på politikerne.
Du kan give magtesløsheden modstand ved at deltage, på gaden og på nettet.
Hvis du ikke allerede er med i grupperne, er der god brug for dig.
På de danske sociale mediesider er facebookgruppen 100.000 danskere for våbenhvile et aktivt omdrejningspunkt, som trods shadowbanning går forrest i kampen mod Israels krig mod Gaza.
I tilknytning til den finder du aktivistgruppen Vandmelonerne, der giver algoritmerne modspil for at få udbredt borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab, der nærmer sig 40.000 underskrifter.
Hvis du ikke allerede er med i grupperne, er der god brug for dig.
Udover indsatsen på gaden og på nettet er det næste, du kan gøre, at være med til at modvirke årtiers antimuslimske skræmmekampagner ved at lære mere om og være med til at udbrede kendskabet til de kulturer, vores politikere stadig lukrerer på at få os til at frygte.
Angsten for det fremmede er grobund for utryghed og modvilje og helt nødvendig for at kunne fortsætte med at vende ryggen til og fortsat sælge våbendele til et folkemord.
Det Palæstinensiske Kulturinstitut og Dansk Palæstinensisk Venskabsforening er kilder til viden og mulighed for at knytte de sociale bånd, som så mange af vores politikere ikke ønsker, at vi har.
Facebookgruppen Mama’s Palestinian Kitchen kan også varmt anbefales som kilde til indtryk af palæstinensisk kultur, og her får du også endeløs inspiration til, hvordan du selv kan løfte lidt af Palæstinas kultur i dit eget køkken.
Palæstinas signaturfladbrød
I det nordlige Gaza har man i et stykke tid været nødt til at blande dyrefoder i melet for at få det til at strække. Dyrefoder er ofte inficeret med insekter og mugsporer og ikke renset for skidt på samme måde som mel, der er egnet til menneskeføde.
Det har kostet liv blandt småbørn, at de ikke har haft adgang til rent mel.
Under normale forhold er fladbrødet Taboon almindeligt. Hver type fladbrød i verden er præget af den egn, det kommer fra, og Taboon er Palæstinas eget, formentlig lige så gammelt som landet selv.
Hvis du vil lave palæstinensiske retter som for eksempel Msakhan, skal du have taboonbrødet på plads først.
Taboonbrød laves traditionelt i udendørs ovne, hvor det bages på runde sten, der giver en bølget overflade. De traditionelle ovne skal du til Palæstina for at finde.
På jagt på nettet efter den bedste opskrift, der ikke kræver en baghave med en stor udendørs ovn, har jeg set Taboon bagt i ovn på fade med æggestore havslidte sten, hvor det ligger og syder med zaatar og olivenolie på midten.
Men til det enkle brød uden topping kan du også bare bruge en støbejernspande, og i mangel på sådan én kan støbejernsgryden også bruges.
Mine er bagt i bunden af en gryde.
Her får du en opskrift. De fleste opskrifter bruger instant gær, men tørgær er lettere at finde, så det er anvendt hér. Fuldkornsmelet kan erstattes med almindeligt hvedemel.
Ingredienser
300 g hvedemel
150 g fuldkornshvedemel
1 spsk tørgær
1 spsk lyst sukker
1 tsk flagesalt
1 dl lunken mælk
1 dl lunkent vand
1/2 dl olivenolie
Sådan gør du
Hæld mel, sukker og salt i en skål.
Opløs tørgæren i den lunkne væske, tilsæt olivenolien.
Hæld væsken i de tørre ingredienser og rør dejen sammen. Den skal slippe siderne af skålen, men må gerne være fugtig.
Lad den hæve tildækket i en time.
Del dejen i 6-10 stykker, som du triller til kugler. Hvis du har en stor pande, kan du dele dejen i seks stykker, men hvis du bager i bunden af en gryde, skal de være lidt mindre, så de ikke når helt ud til kanten af gryden. Det er lettest at vende dem med fingrene, så der skal lige være plads til dem ved kanten, så du ikke brænder dig på gryden.
Lad kuglerne ligge overdækket et kvarters tid.
Rul dem ud i cirka en halv centimeters tykkelse, og prik små fordybninger i dem med fingrene (med mindre du bager dem i ovnen på en bageplade med sten, så sørger stenene for fordybningerne).
Varm gryden godt op, og bag dem én ad gangen på begge sider, indtil de er gennembagt. Alt efter hvor varm din gryde bliver, og hvor tyndt de er rullet ud, tager det 3-5 minutter.
Nyd dem, for eksempel med hummus eller zaatar rørt op i olivenolie. Og tag gerne et billede af dem og del på sociale medier, og tag Arbejderen, Mette Frederiksen og Lars Løkke, og forlang #CeasefireNow eller #VåbenhvileNu!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.