Vidste du, at dine skattekroner bruges til at gøre folk syge?
Den aktivering af mennesker på kontanthjælp, som er dikteret fra Christiansborg, har gjort mange mere syge, skriver Victoria Velásquez i denne blog.Dine skattekroner går til, at syge mennesker bliver endnu mere syge. Vidste du det? Et flertal af partier står bag. De har vedtaget 30.000 siders beskæftigelseslovgivning. Før du lukke fanen ned, fordi du synes det lyder tørt og kedeligt, skal du vide, hvilke barske konsekvenser det har for de borgere, der kommer i klemme. Det er lovgivningen, der gør dem syge.
Du kan måske regne det ud. De mennesker, lovgivningen rammer, har det ikke let. Ikke nok med det. Den aktivering, de er blevet budt, dikteret fra Christiansborg, har betydet, at flere har fået det endnu værre, end de havde det før.
En politisk vendetta for at gøre det at være på en offentlig forsørgelse så ulideligt som muligt. Læger har advaret om, hvordan disse syge borgere risikerer helbredsmæssig forværring ved deltagelse i såkaldte “afklarende eller beskæftigelsesfremmende tilbud”.
Der er grundig dokumentation
Men trods disse klare advarsler har kommuner alligevel krævet, at borgeren skulle deltage. Mennesker, der er for syge til at være på kontanthjælp, er blevet frarøvet deres førtidspension, fordi de ikke har deltaget i helbredsforværrende aktivering.
Der er noget sygt over, at vores skattekroner, der kunne være gået til at hjælpe folk, i stedet går til det modsatte. Når det lægefagligt er vurderet, at der er risiko for, at en borgers helbred kan forværres ved deltagelse i forløb, behandlinger eller andre foranstaltninger, så burde loven passe på borgeren. Loven burde være på borgerens side og beskytte en mod at blive tvunget ud i noget, der risikerer at forværre ens tilstand og gøre en endnu mere syg.
Vi kan ikke acceptere et system, der skubber folk så langt ud, at de tager deres eget liv.
I flere tilfælde har læger sagt klokkeklart fra. Alligevel er borgeren blevet tvunget ud i helbredsforværrende aktivering. Det burde ikke være lovligt. Det burde ikke kun være venstrefløjen, der stod vagt om dette. Der burde være bred politisk enighed om, at hvis bare der er den mindste tvivl om, at en borgers helbred kunne forværres, så skulle der som minimum indhentes en vurdering fra Klinisk Funktion i regionerne.
Det er ikke kun anekdotiske beretninger. Ser vi på Psykiatrifonden og SIND’s undersøgelse om sygemeldtes møder med jobcentersystemet fra 2019, taler tallene for sig selv. Her var en gennemgående konklusion, at syge blev mere syge, jo længere tid de blev fastholdt i afklaring og arbejdsprøvninger. Især tiden efter det første halve år gjorde folk mere syge.
Mange erfarer, at jobcentret ikke tager nok hensyn til deres helbredsmæssige forhold og behov. Mange er alvorligt truet på deres psykiske trivsel. Hos nogle er det så slemt, at de bliver selvmordstruede.
Hvor blev den kritiske gennemgang af?
Den nuværende statsminister, Mette Frederiksen, lovede, at det skulle være slut. Hun lovede, at vi skulle have en kritisk gennemgang af hendes reformer af fleksjob- og førtidspension. Reformer, der blev gennemført på hendes vagt som beskæftigelsesminister.
Men hvor blev denne kritiske gennemgang af? Mens flere sagsbehandlere flygter fra faget, så ender den helt store regning hos de borgere, der knækker i systemet.
Der er brug for et opgør med mistillid og pisk mod syge og arbejdsløse. Det burde erstattes af tillid, respekt, værdighed og tryghed. Hvor vores skattekroner går til at løfte folk, gøre dem stærkere – ikke sparke dem ned under gulvbrædderne.
Som minimum skal der sikres nogle faste grænser i lovgivningen for, hvad syge kan blive udsat for. En grænse, som respekterer deres helbred, tid, liv og funktionsevne, så de ikke er i overhængende fare for at blive mere syge af at deltage i obligatoriske “tilbud” (hvor newspeak kan det blive, når der ikke er tale om tilbud, men om tvang).
Vi kan ikke acceptere et system, der skubber folk så langt ud, at de tager deres eget liv.
Det er nu, vi skal rykke sammen. Formulere fælles, solidariske krav til et nyt system. Til sommer starter forhandlinger på dette område. Vi skal bruge den åbning til at kæmpe for disse krav. I Enhedslisten er vi ikke i tvivl. Vores skattekroner kan bruges klogere. Vi står på borgerens side.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.