En lønramme på 8,8 procent over to år, mere barsel og nye muligheder for opsparing af ferie og afspadsering. Forliget for de 135.000 ansatte i regionerne er nu blevet fremlagt. Det ligner nærmest en tro kopi af det forlig, som blev indgået for de kommunalt ansatte lørdag den 17. februar, der også lignede forliget for det statslige område.
Forhandlingerne på alle tre områder har været i gang siden januar, men efter forliget på det statslige område fastlagde lønrammen, så gik det stærkt med de kommunale og regionale forhandlinger.
Mona Striib, forbundsformand for FOA og formand for Forhandlingsfællesskabet, fortæller, at hun overordnet er tilfreds med forliget. Dog havde hun gerne set, at man havde haft en større lønramme end de 8,8 procent.
– Jeg havde helt personligt en ambition om, at vi skulle nå en to-cifret ramme. Det dalede lidt ned med skønnet for den private lønudvikling, så det stod rimelig hurtigt klart, at det ville vi ikke komme op på, sagde Mona Striib til det pressemøde, hvor forligsaftalen blev fremlagt.
Jeg synes, at vi sygeplejersker skal vise, at vi stadig ikke er tilfredse. Vi skal fortsat kæmpe for at få den løn, vi fortjener.
Marianne Priskorn, sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Hvidovre Hospital
Af de 8,8 procent i lønrammen kommer 6,53 procent af dem til at gå til generelle lønstigninger. Fire procent af disse træder allerede i kraft fra 1. april, hvor de resterende vil komme i 2025. Der er også aftalt en ekstraordinær forhandling i slutningen af 2025, hvor det skal evalueres, om lønningerne har fulgt med den private sektor.
Også Dorte Boe Danbjørg, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd, er overordnet set tilfreds med forliget og håber at kunne overbevise sine medlemmer om at stemme ja, når urafstemningen om forliget går i gang blandt medlemmerne.
– Men vi kommer ikke til at oversælge noget. Jeg kan ikke sige på forhånd, at de bare stemmer ja, sagde Dorte Boe Danbjørg på pressemødet.
Hovedpunkter i forliget:
Den økonomiske ramme er på 8,8 procent, der går til både højere løn og andre tiltag.
– De generelle lønstigninger, der er inklusive lønregulering, er på samlet 6,53 procent, hvoraf fire procent kommer til udbetaling 1. april i år.
– Der er afsat to procent til såkaldte organisationsforhandlinger – det vil sige til specifikke krav fra medlemmerne i de enkelte forbund som løn eller andre forbedringer. De udbetales den 1. april 2025.
– Der er aftalt en pulje på 0,02 procent (15,1 mio. kr.) til et projekt for lavestlønnede.
– Det bliver muligt at sætte overarbejde og den 6. ferieuge ind på en særlig opsparingskonto med op til 15 fridage.
– Tillidsrepræsentanter får ret til at møde nyansatte i arbejdstiden.
– Fædreorloven – og orlov til medmødre – udvides med tre uger med fuld løn, svarende til 0,03 procent af den økonomiske ramme.
– Parterne har aftalt en ekstraordinær lønforhandling i 2025, der skal sikre, at de offentligt ansattes løn følger med de privatansattes lønninger.
Forliget gælder i to år og dækker omkring 135.000 ansatte i regionerne.
Du kan læse hele forliget her
Indhenter ikke inflationen
Forud for forhandlingerne var kravene fra fagbevægelsen meget klare: løn, løn og løn. Det var særligt, fordi at man i den forgangne overenskomstperiode havde oplevet en meget høj inflation. Derfor var medlemmernes lønninger blevet væsentligt mindre værd.
Det skulle indhentes ved overenskomstforhandlingerne denne gang. Dog indrømmer Mona Striib, at det ikke lykkedes fuldstændigt.
– Vi har ikke med de her forhandlinger indhentet det lønefterslæb, som inflationen skabte bagudrettet, fortalte hun på pressemødet.
Og netop det, at lønefterslæbet ikke er blevet indhentet, har allerede fået kritik. Marianne Priskorn, der er tillidsrepræsentant og sygeplejerske på Hvidovre Hospital, fortalte til DR, at hun har tænkt sig at stemme nej til forliget.
– For mig betyder den her aftale måske 5-600 kroner mere om måneden i løn, det er simpelthen ikke nok. Vi har massive problemer med at rekruttere kollegaer og fastholde dem, og det vil det her forlig ikke hjælpe os med at gøre, sagde hun til DR og tilføjede:
– Jeg synes, at vi sygeplejersker skal vise, at vi stadig ikke er tilfredse. Vi skal fortsat kæmpe for at få den løn, vi fortjener.
Stadig forhandlinger tilbage
Ud over de aftalte elementer i det overordnede forlig er der også afsat to procent til organisationspuljer. Her skal hvert enkelt organisation forhandle fagspecifikke krav på deres områder.
Det er samme aftale, som er lavet for de kommunalt ansatte. I forbindelse med fremlæggelsen af forliget for de kommunalt ansatte sagde Mona Striib:
– Det har været vigtigt at sikre, at de organisationer, der har medlemmer, som ikke er blevet omfattet af trepartsaftalen, skal kunne se sig selv i denne her overenskomstaftale, og derfor har det været vigtigt, at vi fik lagt et tryk, så den enkelte fagforening kan komme ind og forhandle for sine medlemmer.
Ud over organisationsforhandlingerne mangler også den endelige fordeling af det ekstraordinære lønløft, som blev aftalt ved trepartsforhandlingerne. Når de to forhandlinger er overstået, skal de forskellige forlig til afstemning blandt medlemmerne.
Læs også
De kommunalt ansatte får overenskomst, der nærmest er en kopi af statens
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.