Langt de fleste problemer, som au pairer oplever i danske værtsfamilier, drejer sig om underbetaling, overarbejde, overfusninger og nedgøring. Det viser en helt ny rapport fra Au Pair Network i Danmark.
Sidste år fik organisationen hele 2.523 henvendelser fra au pairer om hjælp. Det er mere end en fordobling siden 2020, hvor antallet af henvendelser var på 962, og en stigning på 10 procent i forhold til 2022. Ud af de mange henvendelser er der 15 tilfælde om direkte seksuel chikane og voldtægt.
– Au pairerne oplever alt fra, at familierne ikke vil betale, hvad de skal i lommepenge, at de ikke vil betale au pairens flybillet til Danmark, eller at familierne tilbageholder deres pas, til seksuel chikane, voldtægt, racistiske ytringer og trusler om at blive meldt til politiet, siger sektorformand for Kost og Service i FOA Pia Heidi Nielsen.
Når der er tale om reelt lønarbejde, skal man også have ordentlige løn- og arbejdsvilkår, ellers er det social dumping af udenlandske kvinder. Det er uacceptabelt.
Pia Heidi Nielsen, sektorformand Kost og Service FOA
FOA står sammen med Caritas og Kirkernes Integrations Tjeneste bag Au Pair Network, der igennem flere år har samlet henvendelser fra au pairs om deres forhold og forsøgt at hjælpe med de problemer, de møder.
Pia Heidi Nielsen mener, at de mange henvendelser fra au pairer klart markerer behovet for at ændre ordningen, der startede i slutningen af 60’erne som såkaldt kulturel udveksling. Realiteterne viser, at der alt for ofte er tale om grov udnyttelse af billig arbejdskraft uden rettigheder, og FOA ser gerne au pair-ordningen ændret til en arbejdsmarkedsordning.
– Når der er tale om reelt lønarbejde, skal man også have ordentlige løn- og arbejdsvilkår, ellers er det social dumping af udenlandske kvinder. Det er uacceptabelt, har Pia Heidi Nielsen tidligere udtalt til Arbejderen.
Foreslår au pair-ordning afskaffet
Derfor bliver der set frem til torsdag den 22. februar, hvor Folketinget skal tage stilling til et beslutningsforslag, fremsat af Enhedslisten og SF. De foreslår at erstatte au pair-ordningen med en familiehjælperordning.
“Forslagsstillerne ønsker, at au pair-ordningen erstattes med en lovreguleret arbejds- og opholdsordning for familiehjælpere. Når man arbejder hos en børnefamilie med børnepasning og husligt arbejde, er der tale om almindeligt arbejde, som forslagsstillerne ønsker skal foregå på ordentlige, danske vilkår. Det er ikke tilfældet med den nuværende au pair-ordning”, lyder det blandt andet i bemærkningerne til det fremlagte forslag.
Ud over at give familiehjælperne samme løn og vilkår som andre på det danske arbejdsmarked, så mener forslagsstillerne også, at familiehjælpere bør også have deres egen arbejds- og opholdstilladelse, uden at den er knyttet til en aftale med en familie. På den måde skal hjælperen ikke frygte, at familien opsiger aftalen og sender dem ud af landet ved uoverensstemmelser. De krav, der gælder for au pairer om, at de højst må være 30 år og hverken må være gift eller have børn, bør også droppes.
Udsagn fra au pairer om deres ønsker til en bedre ordning:
Udsagnene stammer fra en voxpop på Facebook i august 2023. Alle deltagere er anonyme for ikke at udsætte nogen for repressalier.
Citat:
I fremtiden håber jeg, at au pairernes forhold forbedres positivt som resultat af, at folk og organisationer kæmper for det. Myndighederne må kunne se, at der er behov for forandringer. Hvis man bare afskaffer ordningen, svarer det til, at man lukker øjnene for, at der finder misbrug og krænkelser sted.
Citat:
Det meste af tiden overholder værtsfamilierne ikke arbejdstiderne, men jeg ser stadig frem til, at de vil blive fulgt og respekteret. Jeg håber også, at vi au pairs får mulighed for at forlænge vores ophold uden besvær eller mulighed for at få fast opholdstilladelse. Min nuværende situation er, at min værtsfamilie opsagde vores aftale, fordi de ikke længere havde brug for en au pair. Så før tid og helt uventet er mit ophold her kommet i fare. Jeg har været hos familien i mere end et år. Når jeg skal finde en ny familie, risikerer jeg, at SIRI afviser min ansøgning om ophold, fordi jeg har været i Danmark i over et år og derfor har opnået min kulturudveksling.
Citat:
Jeg ser I fremtiden for mig, at au pairer får bedre forhold. At opgaver og daglige rutiner bliver respekteret og er klare, at der sker en forandring, så det bliver muligt at tale åbent eller mødes med familien regelmæssigt, så man undgår misforståelser. Min situation var, at jeg arbejdede alt for meget. Hvis jeg prøvede at tale åbent med familien om det, bragte de andre emner op for at dække over det. Jeg bliver ikke lyttet til. I mit tilfælde, som er, at jeg er blevet udsat for seksuel chikane, håber jeg, at organisationerne bliver ved med at kæmpe for au pairs med de samme oplevelser som jeg har haft. At myndighederne tjekker ved besøg, om au pairen er okay, om stedet er okay, og om vores situation er okay. Jeg håber også, at man vil beskytte vores mentale helbred.
Citat:
Jeg håber, at au pairer, som er i familier, der ikke følger reglerne om 3-5 timers arbejde om dagen, i stedet bliver anerkendt som børnepassere eller rengøringsassistenter med almindelig løn, pension, goder og arbejdsforsikring.
Kilde: FOA
– Vi må erkende, at au pair-ordningen for længst er holdt op med at handle om kulturudveksling. På torsdag har politikerne en oplagt mulighed for at lave en ordning, der afspejler, hvad det hele egentlig handler om, nemlig familier der efterspørger arbejdskraft til opgaver i det daglige, siger Pia Heidi Nielsen.
En undersøgelsesrapport, som Siri lagde frem i april 2019, bekræftede, at en au pair yderst sjældent kommer til Danmark for at lære om den danske kultur, men derimod i alt overvejende grad for at tjene penge. Samtidig viste undersøgelsen, at værtsfamiliernes motivation for at modtage “au pair-pigerne utvetydigt” er for at få udført rengøring, børnepasning og andet husarbejde. For au pairerne handler det først og fremmest om at tjene penge.
Håber på ændring
Pia Heidi Nielsen er da også helt klar i spyttet:
– Lad os finde en holdbar løsning. Og hvem ved, måske er familiehjælperne interesserede i også senere hen at træde ind på de dele af arbejdsmarkedet, hvor vi har rekrutteringsproblemer. Så der er mange gode grunde til at etablere en ordning, som peger fremad.
Det stigende antal henvendelser om hjælp til Au Pair Network står i modsætning til antallet af opholdstilladelser. Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at tilladelserne over en årrække har været støt faldende. I 2022 blev der givet 678 opholdstilladelser, og det faldt sidste år til 536. Det svarer til et fald på 21 procent.
– Mens behovet for rådgivning stiger, og selv om der har været stribevis af grelle eksempler på misbrug af au pair-ordningen i medierne, har politikerne valgt at stoppe støtten. Det hænger slet ikke sammen, siger Pia Heidi Nielsen og henviser til, at der på finansloven for 2024 ikke blev afsat midler til driften af Au Pair Network.
– Jeg forstår ikke, at man vil lade de mennesker sejle deres egen sø vel vidende, at der er en lang række fundamentale problemer med ordningen, siger sektorformanden, der håber, at politikerne til gengæld vil være parate til at tage et livtag med au pair-ordningen torsdag i næste uge.
Læs også
FOA kræver ændring af au pair-ordning efter ny undersøgelse om værtsfamiliers udnyttelse
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.