Holland skal stoppe alle leverancer og transit af dele til F-35-kampfly, som Israel bruger i sine systematiske bombardementer i Gaza.
Sådan lyder kendelsen fra appeldomstolen i Haag, Holland, der mandag gav en række menneskerettighedsorganisationer medhold i, at hollandske våbenfirmaers leveringer af dele til F-35-kampflyene bidrager til Israels overtrædelser af international lov.
Ifølge domstolen i Haag er der “en klar risiko” for, at Israels F-35-kampfly begår alvorlige overtrædelser af international menneskerettighedslovgivning i Gazastriben.
Israel tager nemlig “ikke tilstrækkeligt hensyn til konsekvenserne for civilbefolkningen, når de udfører deres angreb”, hedder det endvidere i dommen.
Derfor beordrer domstolen den hollandske stat til at “ophøre med al eksport og transit af F-35-dele med slutdestination Israel inden for syv dage efter forkyndelsen af denne dom”, hedder det i afgørelsen.
International ret står over økonomiske interesser
Dommen vækker glæde hos de hollandske freds- og menneskeretsorganisationer, der har anlagt sagen.
– Den internationale forpligtelse i henhold til krigens humanitære love vejer tungere end økonomiske og politiske interesser, det er blevet bekræftet i dag. Dagens afgørelse sætter en stopper for den fortsatte eksport af F-35-komponenter, og det er utroligt gode nyheder, siger direktør for Hollands største fredsorganisation, PAX, Rolien Sasse.
Også Oxfam glæder sig over afgørelsen.
– Denne positive kendelse fra dommeren er meget gode nyheder. Især for de civile i Gaza. Dommeren har besluttet, at den hollandske regering skal stoppe med at levere F-35-delene inden for syv dage. Dette er et vigtigt skridt at tvinge den hollandske regering til at overholde international lov, hvilket Holland tidligere har været stærkt fortaler for. Nu hvor Israel i sidste weekend netop har indledt et angreb mod byen Rafah, hvor mere end halvdelen af Gazas befolkning er i ly, er det meget vigtigt, at Holland tager øjeblikkelige skridt, siger direktør for Oxfam Novib, Michiel Servaes.
Han uddyber:
– Forhåbentlig vil dette være et vendepunkt i den måde, Holland handler på i denne forfærdelige krig.
Vi håber, at denne dom kan styrke folkeretten, også i andre lande. Så de civile i Gaza også er beskyttet af folkeretten.
Michiel Servaes, Oxfam Novib
– Det er en skam, at denne retssag var nødvendig, og det er uheldigt, at det tog fire måneder at nå frem til denne konklusion. Vi håber, at denne dom kan styrke folkeretten, også i andre lande. Så de civile i Gaza også er beskyttet af folkeretten, uddyber Michiel Servaes.
Den hollandske regering skriver i en udtalelse, at man respekterer kendelsen og vil føre domstolens påbud ud i livet. Men regeringen oplyser samtidig, at den har anket kendelsen.
Kendelsen sker på baggrund rapporter fra Amnesty International og FN om de omfattende civile mål, der bliver ramt af de israelske kampfly og de mange civile ofre, især børn, der er ofre for Israels bomber.
Amnesty International offentliggjorde i mandags en rapport om Israels ulovlige bombeangreb i Rafah.
Dom må få konsekvenser for dansk eksport
Efter den hollandske kendelse har Enhedslisten kaldt justitsminister Peter Hummelgaard og udenrigsminister Lars Løkke i samråd for at få svar på, hvilke konsekvenser dommen kommer til at få for de danske våbenfirmaer, der eksporterer dele til de israelske F-35-kampfly.
– Det er en utrolig vigtig dom, der bør få alle alarmklokker til at ringe herhjemme. Dommen understreger, at Danmark ikke kan frasige sig ansvaret og udlicitere vurderingen af, om Israel overtræder de internationale konventioner, til andre lande, siger Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Nu må al eksport fra Danmark til de israelske F-35-kampfly også stoppe. Holland er et land, som vi normalt sammenligner os med. Og den hollandske kendelse er klar. Alle stater – inklusive Danmark – er forpligtede til at sikre, at de med produktion og eksport af militært udstyr ikke bidrager til menneskeretskrænkelser og overtrædelser af folkeretten, forklarer Trine Pertou Mach.
I Danmark eksporterer Terma og en række andre danske våbenfirmaer også dele til de israelske F-35-kampfly.
Terma producerer seks vitale dele til alle F-35-kampfly – heriblandt de såkaldte pyloner, som holder og slipper flyets bomber og missiler.
Af samme årsag har aktivister fra Palæstina-solidaritetsbevægelsen flere gange blokeret Terma.
Hidtil har den danske regering og de danske myndigheder nægtet at forholde sig til, at dansk våbenindustri tjener fedt på at sælge højteknologiske, danskproducerede dele til de israelske kampfly, der i flere måneder har bombet i Gaza.
Regeringen henviser til, at Terma og de øvrige danske våbenfirmaer blot eksporterer deres dele til USA – hvor delene er blevet sat på F-35-kampflyet på Lockheed Martins kampflyfabrik i Texas og herefter bliver videreeksporteret til Israel. Det er derfor op til USA’s myndigheder at tage stilling til, om der er risiko for, at Israel bruger kampflyene til at krænke international ret.
Men den går ikke, understreger Enhedslistens udenrigsordfører, der mener, at de danske myndigheder nu må genoptage deres risikovurderinger af Israel.
– Der er en grund til, at verden har vedtaget den her slags konventioner, og at Danmark har underskrevet dem. De skal sikre, at Danmark ikke bidrager til at overtræde menneskerettighederne og folkeretten. Regeringen kan ikke bare affeje alle internationale aftaler pånær vores handelsmæssige og økonomiske aftaler, siger Trine Pertou Mach.
FN’s våbenhandelstraktat og EU’s regler om våbeneksport forpligter de danske myndigheder til at undersøge, om udstyret risikerer at bidrage til blandt andet krigsforbrydelser og alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, før de giver tilladelse til eksport.
– Vi skal ikke glemme, at dommen falder på et tidspunkt, hvor også Den Internationale Domstol vurderer, at det er plausibelt, at Israel er i gang med at begå folkedrab. Det understreger bare vigtigheden af, at Danmark er sikre på, at vi ikke medvirker til Israels overtrædelser af krigens lov og ikke medvirker til folkedrab, mener Trine Pertou Mach.
Også hos De Radikale vækker den hollandske kendelse glæde.
– EU’s regler og FN-traktaten om våbenhandel siger entydigt, at Danmark skal nægte våbentilladelser, hvis der er risiko for alvorlige krænkelser af menneskerettighederne og folkeretten. Den risiko er der, og det har en stribe FN-organisationer herunder højkommissæren for menneskerettigheder udtalt.
– Danmark bør derfor tage udtalelsen fra Den Internationale Domstol og dommen fra appelretten i Holland meget alvorligt. Vores vurdering er, at det betyder, der ikke kan ske eksport af våben eller våbendele, som kan ende i Israel, siger udenrigsordfører for De Radikale Christian Friis Bach til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér