For nylig udtalte et medlem af den amerikanske kommission, som for kongressen og præsidenten følger med i udviklingen af den religiøse frihed i udlandet, at den danske koranlov var et angreb på ytringsfriheden og uforenelig med menneskerettighederne.
Denne udtalelse er interessant, når man i den rapport, som PEN-Amerika har offentliggjort, kan læse, at der nu er 5894 bøger, der er forbudt i USA’s skoler.
Det er især bøger, der beskæftiger sig med LBGTQ- og racespørgsmål.
Den stat, der ligger i spidsen, er Florida, der tegner sig for 40 procent af de forbudte titler. Det kan ikke overraske, når man ved, at det er Trumps hjemstat.
Her er der vokset en række organisationer op, som systematisk kommer med forslag til, hvilke bøger der skal forbydes.
Et eksempel på forbudsvanviddet er forbuddet mod John Miltons bog “Det fortabte paradis” fra 1674. Bogen er blevet forbudt, fordi skolerne er bange for at overtræde den nye lov vedrørende materialer om seksuel adfærd.
Som en protest uddelte den amerikanske sanger PINK, sammen med PEN, ved to koncerter i Florida 2000 forbudte bøger, blandt andet af den kendte forfatter og nobelpristager Toni Morrison.
Også andre reagerer mod forbuddene. Forfatteren Lauren Groff vil åbne en boghandel i sin hjemby Gainesville i Florida, hvor det vil være muligt at købe de forbudte bøger, og en del af dem vil blive anbragt i udstillingsvinduerne.
For at skaffe penge til boghandlen er der startet en indsamling på nettet, en ide der kommer fra organisationen Bookshop, som har tilslutning af 1600 uafhængige boghandlere, og som siden 2020 har indsamlet cirka 200 millioner kroner til støtte for disse boghandlere.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.