Kritik fra FN’s Torturkomité (igen)
Danmark optræder ikke bare usolidarisk over for verdens flygtninge, men også over for vores nabolande, der allerede nu modtager hundrede af syriske flygtninge, der har forladt Danmark efter flere års ophold af frygt for tilbagesendelse til Syrien.Antallet af nye asylansøgere, der ankommer spontant til Danmark, er styrtdykket, bortset fra den glædeligt positive modtagelse af tusindvis af flygtende ukrainere.
Som advokat med særligt speciale i udlændingesager glæder det mig, at krigsflygtninge fra Ukraine tildeles beskyttelse som følge af de russiske bombardementer i deres hjemland.
Samtidig mener “strammerne”, at de russiske bombningerne i Syrien ikke længere er så alvorlige, at de syriske flygtninge skal kunne opretholde beskyttelsen i Danmark.
Denne besked er kommet verden rundt og medvirker naturligvis til, at ingen syriske asylansøgere af sig selv ville drømme om at komme til Danmark for at søge asyl nu.
For at være helt sikker på at lukke ethvert “smuthul” har regeringen dog yderligere igangsat det ultimative projekt Rwanda med henblik på afvisning/videresendelse af spontane asylansøgere til Afrika.
Dette med den officielle forklaring, at man vil redde flygtninge fra menneskesmuglerne, der bringer flygtningenes liv i fare i Middelhavet.
Sandheden er dog, at en dansk gennemførelse af projekt Rwanda ikke redder et eneste menneske fra druknedøden i Middelhavet.
Usolidarisk
Så længe alle andre europæiske lande modtager og behandler asylansøgernes sager, vil det ikke få nogen asylansøgere til at undlade at gå i de farlige både.
Det ved regeringen også godt, og derfor er projektet alene en yderligere sikring af, at Danmark kommer til at fremstå som det værst tænkelige sted i Europa at søge asyl.
Nu hvor det har været nytår, har vi dog lov til at håbe, at situationen i 2024 vil blive bedre for menneskerettighederne i Danmark for udlændinge og indbyggere med etnisk minoritetsbaggrund.
Hermed optræder Danmark ikke bare usolidarisk over for verdens flygtninge, men også over for vores nabolande, der allerede nu modtager hundrede af syriske flygtninge, der har forladt Danmark efter flere års ophold af frygt for tilbagesendelse til Syrien.
At vi som advokater også finder det utænkeligt, at der i Rwanda vil kunne opbygges et system med den fornødne retssikkerhed og hensyntagen til asylansøgers menneskerettigheder, er naturligvis selvklart for os.
Dette synes også at være opfattelse hos de engelske domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvorfor man i England har måttet opgive projektet.
Lovgivning er klar
Ikke desto mindre er der fortsat en lov vedtaget af det danske Folketing, der skal gøre det muligt, hvis man finder et samarbejdsland, der opfylder betingelserne.
Ligeledes har man planer om at oprette et fængsel i Kosovo til afsonere med udenlandsk baggrund.
Om det bliver til noget, ved vi ikke. Men senest har FN’s Torturkomité rettet en skarp kritik af Danmark, netop på grund af Rwanda-projektet, Kosovo-projektet samt forholdene på Kærshovedgård, Ellebæk og så videre.
Om dette kan få politisk indflydelse, så forholdene kan blive forbedret, er dog tvivlsomt.
Nu hvor det har været nytår, har vi dog lov til at håbe, at situationen i 2024 vil blive bedre for menneskerettighederne i Danmark for udlændinge og indbyggere med etnisk minoritetsbaggrund.
Det kan jo dårligt blive værre!
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.