“At sidde i Danmark og se film og billeder af kampklædte israelske soldater, der går i kampformationer og afsøger rum på de få hospitaler, hvor der endnu er et aktivt beredskab, er hjerteskærende og skræmmende.”
Sådan skriver knap 150 sygeplejersker og sygeplejerskestuderende i et åbent brev til Folketinget og den danske regering.
Det danske sundhedspersonale kan som alle andre følge med i den daglige nyhedsstrøm fra et sønderbombet Gaza, hvor der har boet omkring 2,3 millioner palæstinensere.
I brevet opfordres de danske politikere til at presse på internationalt for at få ophævet den israelske blokade, så nødhjælp som mad, medicin, vand og andre basale varer igen kan tilgå den palæstinensiske befolkning og sygeplejersker, læger og frivillige i Gaza.
“Som sygeplejersker i Danmark vil vi på det kraftigste opfordre Folketinget og den danske regering til at træde til på den internationale scene, og kræve et totalt ophør af krigshandlingerne fra Israels og Hamas’ side,” lyder det fra det danske sundhedspersonale.
En af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen er Ditte Krøyer. Hun har været sygeplejerske i 10 år og arbejder i dag med diabetespatienter.

– Det er rystende at se, hvordan vores kollegaer i Gaza hver dag behandler patienter under de værst tænkelige og helt umenneskelige vilkår. De mangler alt, og hospitalerne bliver bombet stik imod international lov. Indtil nu er mindst 374 sundhedsansatte og frivillige blevet dræbt i konflikten siden den 7. oktober, heraf 110 sygeplejersker, siger Ditte Krøyer til Arbejderen.
Kun otte hospitaler er i drift
Status er, at 28 ud af 36 hospitaler i Gaza er ude af drift. På de tilbageværende hospitaler udfører sygeplejersker, læger og frivillige deres arbejde under ekstremt vanskelige forhold. Den israelske blokade, der har varet i tre måneder, har medført mangel på blandt andet medicin, rent vand, helt basalt udstyr og elektricitet.
Operationer og amputationer foregår ofte på gulvet eller i et venteværelse helt uden bedøvelse og nogle gange kun ved lyset fra en mobiltelefon. Dertil kommer at arbejdet bliver udført med en konstant frygt for at blive udsat for nye bombardementer fra den israelske hær.
Krigen raser på tredje måned. Det nuværende dødstal i Gaza har oversteget 23.000. To tredjedele af dem er kvinder og børn, oplyser sundhedsmyndighederne i Gaza. Ifølge FN er 58.166 palæstinensere blevet såret siden den 7. oktober, og 1,9 millioner palæstinensere er internt fordrevne.
– At politikerne i Danmark ikke tager afstand fra det folkedrab, vi er vidner til, og ikke gør mere for at lægge internationalt pres på Israel, det forstår jeg simpelthen ikke, siger Ditte Krøyer:
– Mennesker i tusindvis bliver dræbt. De overlevende bliver frataget helt basale nødvendigheder. De har ingen muligheder for at flygte, og der er stadig blokade af nødhjælp som medicin, mad og vand.
Kontrasten til Ukraine
Personligt kan Ditte Krøyer ikke lade være med at sammenligne med reaktionerne, da Rusland i februar 2022 angreb Ukraine.
– Den måde, som den danske regering og det danske samfund har reageret på i den her krig, står i skærende kontrast til reaktionerne, da Rusland angreb Ukraine. Her var politikerne hurtigt ude og meget tydelige i deres fordømmelse af Rusland. Der blev iværksat omfattende hjælp til Ukraine og sanktioner mod Rusland, siger Ditte Krøyer og fortsætter:
– Selvom det var Hamas’ angreb den 7. oktober, der eskalerede den mangeårige konflikt mellem Israel og det palæstinensiske folk, så er efterspillet fra Israels side ude af proportioner.
At det er en meget ømtålelig konflikt har initiativtagerne til det åbne brev bemærket. Nogen har sagt nej til at skrive under på det åbne brev, og det tror Ditte Krøyer kan skyldes, at de er bange for at vælge side eller blive taget til indtægt for at støtte Hamas.
Ditte Krøyer understreger, at hun ikke støtter Hamas.
– I brevet slår vi på, at selv i krig skal de internationale love overholdes, og det er i strid med de internationale love, når hospitaler bliver krigszoner og sundhedspersonale dræbt. Ligesom civile ikke skal dø i den grad, som det sker nu, slutter den danske sygeplejerske med tanker på kollegerne mere end 3000 kilometer fra Danmark.
Krigens love
Krigens love bliver også kaldt for den ”humanitære folkeret” og er nedskrevet i Genevé-konventionerne
Ifølge krigens love er det forbudt at angribe civile, huse, skoler, hospitaler og ambulancer. Syge og sårede skal evakueres og tilbydes lægehjælp, hvis det er nødvendigt.
Militært og civilt sundhedspersonale skal beskyttes og gives al form for hjælp for at kunne udføre deres funktioner bedst muligt
Sygeplejersker og sygeplejerskestuderende, der har skrevet under på det åbne brev til Folketinget og den danske regering:
Hanin Ibrahim
Emina Garagić Baraković
Thomsen Lea
Charlotte Dyrehave
Sanaa Susu
Deborah Sumari Condemarin
Chili Cecilie Bayer
Rikke Bruun de Neergaard
Arzoo Ashraf
Maria Kamel
Nuray Ekinci
Sahra Ahmed
Emna Ferchichi
Fartun Umm Jamal
Amira A Halim
Rebecca Gylling
Umm Imaan
Lene Møller
Sara Jensen
Zeynep Gökçen
Maria Anastasia Lambropoulou
Sara Eltouki
Ebru Batak
Yerdanur Yildirim
Hafida Holalam
Oumayma Kadim
Ilham Sahsah
Seren Chreide
Mulki Abukar
Maria Al-Hassan
Ella Shamasneh
Linda Horsted Raimond
Lisbeth Hofman Andersen
Jamila Sb
Zahraa Ali Jaiashy
Luna Emilie Jakobsen
Sanne Storm
Louisa Yamina Mokhtar
Fatma Demirtas
Yasmin Na
Asgerdur Thorlacius
Sonja Mirlashari
Heidi Rose Lewkovitch
Line Marie Skjoldan
Nejla K. Keten
Børgit Soluna Hoier
Ruth Anna Britz
Marie-Louise Høj Thygesen
Kristina Robins
Melanie Clivaz-Nielsen
Sara Ref
Maya Bøllemose
Amira A. Deyl
Kristina Frederiksen
Tove Eriksen
Tenna Vebert Birk-Trojahn
Hanne Kiesbuy
Stine Timm Chahid
Camilla Bruun
Jannie Lundsgaard
Sabine Baltzer Jensen
Sara K Zamzam
Sofia Elamrani
Saphina Sommer
Samra Horic
Louise Bregnhøj Mortensen
Amina Joafi
Lene Jørgensen
Helle Skousborg
Louise Norman Skovgaard
Sarah Lindskov
Sarah Samama Hoffmann
Tina Melania Nørgaard
Vildana Basha
Nina BN
Maria Pedersen
Lisbeth Grevelund Ploug
Solveig Olafsdottir
Rikke Ebbenæs
Thor Hansen
Natasha Naona
Faten Wahdan
Ken Strøm Andersen
Anne-Louise Nørlev
Marie Baltser
Ilksen Yeser Celik
Julie Selzer Terkildsen
Mie Dahl-Hansen
Mohamad Abo-Houssain
Lea Maria Kielsholm
Signe Ezma Rasmussen
Sofie Rosenørn Wolsgaard
Rikke Wiwe
Emilie Haug Rasch
Mohammed Omairi
Nanna Marie Rasmussen
Nicoline Sjøberg
Ida Rindorf
Nynne Skotte Vejen Lindequist
Mette Erika Larsen
Marie-louise Wendel Volsing
Trine Friis
Karina Slot Lauridsen
Roda Osman
Sara Peghinelli Schumacker
Niels Thiim
Sanela Hasanagić
Sarah Garfield Lauridsen
Christian Fog
Gerda Deigaard Møller Kristensen
Cecilie Boye Filstrup
Laerke Navntoft
Katrine Louise Vilien
Lina Atıcı Kara
Louise Steinmetz
Asma Hussain
Bjarke Hørby Brandt
Kristina Mensberg
Louise Lindsteen Gulstad
Morten Møker
Maria A. Khan
Nijmeh Nasralla
Ronahi Bulut
Dea Guillaume Pilegaard
Maliha Birgitte Thisted
Amal Haykal
Yousef Ali
Mia Sofie Berg-Svendsen
Signe Dalsgaard Jakobsen
Fatima Fatima
Hval Puh
Roxann Bjerregaard Bankston
Cecilia Starkenberg
Aisha Abdulhadi
Monia Bouziyane
Thomas M. Sørensen
Nanna Susé
Mette Baltser Jacobsen
Signe Bjørn Olsen
Mikkel Thydal
Ditte Krøyer
Stine Roldgaard
Maia Holst Sund
Solveig Emilie
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.