COP28 gav et historisk resultat, men burde klimatopmøderne hellere handle om CO2-afgifter?
Hvis man for alvor vil stoppe OPEC-landene med at udvinde olie og gas, så må de rige olieproducerende OECD-lande, herunder Danmark, Norge, England, Canada og USA, starte med at frigøre deres egne samfund for afhængigheden af fossil energi og i øvrigt gå forrest ved at stoppe udvinding af fossile brændsler selv, skriver Thomas Meinert Larsen.På klimatopmødet i Forenede Arabiske Emirater (COP28) fik verden for første gang en aftaletekst, hvor det blev understreget, at verdens lande skal gøre endnu mere for at stoppe afbrænding af fossile brændsler.
Men selvom det i sig selv er historisk, så er det i virkeligheden kun et museskridt fremad. Teksten indeholder hverken en klar beslutning om et fuldt stop for nye fossile udvindingsprojekter eller en slutdato for, hvornår afbrændingen af de fossile brændsler skal ophøre.
Når nogle, herunder vestlige lande og medier, forsøger at få det til at se ud som om, at Saudi-Arabien kan gøres næsten eneansvarlig for at blokere den grønne omstilling, så er det hykleri.
Der er derudover ingen konkrete forpligtelser om fossil udfasning for nogen af de næsten 200 medlemslande, der deltog på klimatopmødet.
Saudi-Arabiens energiminister har da også efter COP28 meldt ud, at man ikke forventer, at aftalen vil påvirke landets olieeksport.
Hykleri
Det er helt sikkert, at OPEC-landene, herunder Saudi-Arabien og andre olieeksporterende lande, meget tydeligt har modarbejdet ethvert forsøg på at få formuleringer som “fossil udfasning” ind i COP-aftaleteksten.
Men når nogle, herunder vestlige lande og medier, forsøger at få det til at se ud som om, at Saudi-Arabien kan gøres næsten eneansvarlig for at blokere den grønne omstilling, så er det hykleri.
OPEC-lande som Saudi-Arabien kan kun udvinde og sælge olie og gas, så længe der er en efterspørgsel. Så hvis man for alvor vil stoppe OPEC-landene i at udvinde olie og gas, så må de rige olieproducerende OECD-lande, herunder Danmark, Norge, England, Canada og USA, starte med at frigøre deres egne samfund for afhængigheden af fossil energi og i øvrigt gå forrest ved at stoppe udvinding af fossile brændsler selv.
Men frigørelsen fra fossile brændsler vil mest effektivt kunne ske ved at etablere en høj pris på CO2-udledning samt etablere konkrete forbud mod brugen af fossile brændsler som eksempelvis et forbud for salg af fossilbiler.
CO2-afgifter
Måske er en høj CO2-pris faktisk den eneste reelle løsning for at sikre, at de fossile brændsler forbliver i jorden.
Men arbejdet med at beslutte (høje) CO2-afgifter er landene først for nylig gået i gang med. Visse lande giver endda stadig milliardstore tilskud til brugen af fossile brændsler.
Man kan spørge sig selv, om disse klimatopmøder i stedet for at bruge årevis på at forhandle om uforpligtende kollektive mål om fossil udfasning burde være gået direkte til kernen og forhandlet en CO2-pris-aftale. En aftale som blev udarbejdet ud fra et globalt retfærdighedsprincip, hvor en CO2-afgift bliver indfaset gradvist over tid og på tværs af regioner og sektorer, og hvor en del af provenuet kan gå til de lande, som bliver hårdest ramt af klimaforandringerne.
Men det er altså denne opgave, som landene nu hver især fortsat står for selv at skulle løse. Men det er en opgave, som de vil være forsigtige med at påtage sig, især hvis de ikke ved, om andre lande vil lave tilsvarende forpligtelser.
Mens vi venter på en gradvis indfasning af CO2-afgifter i hele verden, så kan vi kun håbe på, at én af COP28’s øvrige beslutninger, nemlig en tredobling af vedvarende energi og en fordobling af energieffektivisering, vil føre til så markante prisfald for disse teknologier, at disse teknologier bliver så billige, at efterspørgslen efter den fossile energi helt forsvinder.
Dette er et blog-indlæg, der alene er udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.