Tirsdag den 7. november starter de to kendisbrødre Adam og James Price deres danmarksturné med showet “Brdr. Price i Live”. I løbet af turneen lægger de vejen forbi Vejle, Aalborg, Roskilde, København, Odense og Herning.
I alle byer forbereder lokale 3F-afdelinger at give brødrene en varm velkomst.
– Vejle Musikteater er deres første stop, og vi står klar udenfor med så mange fagforeningsfaner som muligt, fortæller Thenna Skjødt Fuglbjerg Madsen, der er faglig sekretær i PSHR-gruppen (Privat Service, Hotel og Restauration) i 3F Vejle, til Arbejderen.
3F har været i konflikt med Price-brødrene, siden de og restauranterne i Damgaard-koncernen opsagde overenskomsten med 3F og den 1. april 2023 lockoutede medlemmer af 3F.
Følgende restauranter i Damgaard & Brdr. Price-koncernen har opsagt overenskomsten med 3F, og som led i det har medlemmer af 3F været lockoutet siden 1. april 2023:
– Dragsholm Slot, Hørve i Odsherred
– Jørgensens Hotel Horsens
– Brdr. Price Herning
– Brdr. Price Tivoli / Prices Diner København
– Brdr. Price, Rosenborggade København
– A Hereford Beefstouw, København, Odense, Herning, Charlottenlund, Kolding og Skive.
– Restaurant Bøf, København
– Bryggeriet, Herning
– A Winstouw, Herning
– Niels Bugges Kro, Viborg
Som konsekvens af lockouten er 3F-medlemmer udelukket fra at tage på arbejde. De får ikke løn, men kan få konfliktunderstøttelse.
Kilde: Fagbladet 3F
Igennem mere end fire måneder forsøgte 3F at finde en løsning gennem forhandling med virksomhederne. Den 8. august slap tålmodigheden op, og 3F iværksatte en lovlig varslet konflikt mod restauratørerne.
– Lønnen i branchen er i forvejen ikke den bedste, og vi kan ikke leve med, at så kendt en kæde opsiger overenskomsten. Price vil aflønne deres ansatte langt under overenskomstens niveau og fratage de ansatte en lang række af de goder, som er i 3F-overenskomsten, forklarer Thenna Skjødt Fuglbjerg Madsen.
I det udspil til en anden overenskomst, som restauratørerne har fremlagt, opererer de ifølge 3F med et lønsystem, hvor nyansatte ufaglærte vil få 125 kroner i timen de første 3-12 måneder. Overtidsbetaling vil blive halveret, flere forskellige tillæg – blandt andet for at arbejde om aftenen eller i weekender og på helligdage – skal helt fjernes. Endelig vil de ufaglærte miste deres fem feriefridage, og de får otte færre friweekender i løbet af året.
Helt konkret vil eksempelvis en nyansat tjener gå 11.000 kroner ned i løn om måneden i forhold til den originale. Det har John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København, tidligere udtalt til Arbejderen.
3F mener, restauratørernes udspil er regulær løndumping.
Det afviser Brdr. Price på deres hjemmeside:
– INGEN af vores medarbejdere vil således gå ned i løn. Alle vores medarbejdere er garanteret at fortsætte med de lønninger, som de har i dag, og vores forslag til en omlægning af lønsystemet i en ny overenskomst har således intet med løndumping at gøre.
Branchen mangler folk
Thenna Skjødt Fuglbjerg Madsen håber, at den faglige happening i Vejle den 7. november kan skabe øget opmærksomhed på, hvad konflikten drejer sig om.
I en branche, der i forvejen har store vanskeligheder med at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede folk, nytter det efter hendes mening ikke at sætte lønnen yderligere ned.
– Hele restaurationsbranchen klager over, at de har store problemer med at skaffe folk. Det er måske ikke så mærkeligt. Vi ved, at rigtig mange kokke forlader faget, inden de fylder 30-31 år, fortæller hun og stiller derefter det retoriske spørgsmål:
– Hvorfor knokle til en elendig løn og arbejde både aften og helligdage, når man kan finde sig et arbejde på en fabrik med helt andre arbejdstider og til en væsentlig højere løn?
Hun ser heller ingen logik i, at det tager lige lang tid at uddanne sig til kok som at uddanne sig til murer, når der så er “en himmel til forskel på deres løn”.
– Det er så ærgerligt at bruge så mange penge og kræfter på at tage en uddannelse til kok og så stoppe efter få år på grund af forholdene i branchen, mener den faglige sekretær i 3F Vejle.
Gruppeformand trækker i kokkeuniform
Også i Aalborg bliver de røde fagforeningsfaner rullet ud forud for Adam og James Prices optræden i Musikkens Hus den 8. november.
– Vi har reserveret hele forpladsen. Kaffevognen fra ‘Arbejdere i bevægelse’ kommer, og så tager vi 3F Aalborgs pølsevogn med, fortæller Kurt Frederiksen til Arbejderen.
Han er formand for Aalborg-afdelingens PSHR-gruppe og overvejer at tage sin egen kokkeuniform på, så han – i forbindelse med den faglige happening – kan lange pølser over disken med manér.
Brdr. Price har ikke haft restaurant i Aalborg siden starten af 2023. Alligevel mener 3F Aalborg, det er på sin plads, at TV-kokkene får en hilsen med fra Nordens Paris.
– Vi har haft en del medlemmer, der har reageret på, at de har opsagt overenskomsten. Det udspil, som restauratørerne er kommet med, og som de kalder en moderne overenskomst, er reelt bare en dårlig overenskomst, der handler om at sætte tjenerne ned i løn. Derfor skal vi sætte hælene i, lyder det fra Kurt Frederiksen.
I Aalborg forventer 3F opbakning fra mange andre faggrupper. De er opfordret til at deltage gennem Fagbevægelsens Hovedorganisation Nordjylland.
Videre rundt i landet
Fra Aalborg drager Price-brødrene til Roskilde den 9. november, hvor 3F Roskilde tager imod ved byens Kongrescenter.
Så skal de to smørglade kokke have luft, inden de igen skal optræde mandag den 12. november. Det bliver på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, og 3F København melder klar til at tage imod.
Mandag den 13. november optræder de to gange Price i ODEON i Odense.
Tirsdag den 14. november er turen kommet til Herning Kongrescenter, hvor den lokale 3F Midtjylland-afdeling får opbakning fra 3F i Esbjerg og 3F Esbjerg Transport. De to fagforeninger har sammen hyret “den store bus” og sætter allerede klokken 16 kurs mod den midtjyske messeby.
– Vi satser da på og forventer, at alle 72 sæder bliver besat. Os fra Esbjerg har jo en lang og stolt tradition for at bakke op, når der er faglige aktioner og demonstrationer til forsvar for vores overenskomster. Så selvfølgelig tager vi da til Herning, siger Gert Klyver, faglig sekretær i 3F Esbjerg.
Esbjergenserne har faner, bannere og fakler med i bussen. Efter cirka halvanden times kørsel lander de på Torvet i Herning, hvor de efter et kort ophold går i optog til Herning Kongrescenter.
– På den måde får vi skabt lidt opmærksomhed i byen, og hvem ved, måske kommer vi til at følges med nogle af dem, der har købt billet til showet, slutter Gert Klyver.
Herning har flere af de restauranter, som har opsagt 3F-overenskomsten. Det gælder således Price-brødrenes tredje restaurant, A Hereford Beefstouw, Bryggeriet og A Winstouw.
Den 15. november slutter Brdr. Price deres turné i Musikhuset i Aarhus.
Ifølge PSHR-gruppen i 3F Aarhus Rymarken er de ved at sammensætte et program, så de også får en varm velkomst der.
Folkene bag restauranterne og deres talsperson
Siden den 8. august har 3F flere gange om ugen aktioneret uden for Brdr. Prices restauranter i København og A Hereford Beefstouw på Axeltorv i København. Selv om konflikten er mellem 3F, Hereford og Brødrene Price, så har opbakningen fra mange andre fagforeninger været national og tværfaglig.
Indtil videre er der ikke udsigt til opblødning i konflikten, og derfor fortsætter de ugentlige markeringer.
Læs også
Kigger man lidt nærmere på nogle af folkene bag konflikten, så er det ikke alene bemærkelsesværdigt, at den involverer to TV-kendisser. Også navnet Katia Østergaard, der i dag er talsmand og forhandler på vegne af Brdr. Price og Hereford Beefstouw, er kendt i 3F.
Hun var i 11 år og indtil april 2021 administrerende direktør i HORESTA, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. Den består af en brancheforening og en arbejdsgiverforening, der varetager de arbejdsretlige interesser for sine cirka 2.000 medlemsvirksomheder fordelt over hele landet. Og som har forhandlet med netop 3F om overenskomster for de ansatte.
Katia Østergaard Neumann er indtrådt som næstformand i bestyrelsen på Dragsholm Slot i Odsherred, og det er en opgave, som den tidligere administrerende direktør for HORESTA glæder sig til. Det skriver Turistmonitor.dk.
“Det er ikke hver dag, man får mulighed for at blive en del af fremtiden for et over 800 år gammelt slot, der som en vigtig del af dansk kulturarv involverer både konger, adelsmænd, spøgelser – og i dag gourmet- og hotelgæster”, skriver hun i et LinkedIn-opslag.
Katie Østergaard er også trådt ind som næstformand i bestyrelsen for Jørgensens Hotel i Horsens.
Både Dragsholm Slot i Hørve i Odsherred og Jørgensens Hotel i Horsens er ejet af Damgaard-koncernen, der er blandt de restaurationer, der har opsagt 3F-overenskomsten.
Læs også
3F København sætter gang i konflikt for at få restauratører til at tegne overenskomst
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.