Mens nogle har travlt med at bygge højhuse i Aarhus, har andre nok at se til med at finde en plads på jorden.
De hjemløse, der tidligere brugte Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus midtby, er nu blevet flyttet til en ny varmestue udenfor midtbyen. SPOR 7 hedder varmestuen og ligger mellem en masse ufærdigt højhusbyggeri bag den gamle Godsbane og tæt på byens Ringgadebro.
Det er et par kilometer fra Aarhus Midtbyen og Banegården.
Kirkens Korshær (KK) flyttede i maj måned fra den gamle varmestue i Nørre Allé 25 i midten af byen. Den lå tæt på Kloster Torv, hvor de hjemløse holdt til. Det gav anledning til mange klager gennem mange år fra beboerne omkring torvet.
Vi vil gerne have vores eget, fordi det er nemmere at jage os væk fra et sted, hvis vi bare står som lejere.
Ole Thvilum, souschef hos Kirkens Korshær, Aarhus
At flytte problemet væk på den måde bekymrer Ole Thvilum, souschef ved Kirkens Korshær, Aarhus.
– Det, der bekymrer mig rigtig meget, er den stigende ulighed i samfundet, som skaber flere hjemløse. Og det bliver særligt gjort tydeligt, når vi taler om de store byer, hvor gentrificeringen finder sted – altså at almindelige mennesker bliver trængt ud af byen. Byen bliver kun for fine, velfungerende mennesker. Ude i periferien, i landområdet, dér ”kan fanden tage resten” – og det bekymrer mig virkelig meget, siger han til Arbejderen.
Gentrificering betyder, at beboere med lave indkomster og billige huslejer bliver trængt ud af et byområde på grund af nye dyre boligbyggerier med højere huslejer til følge.
Modvilje mod hjemløse
Ole Thvilum sidder på terrassen ved den nye varmestue, som ligger på Thomas Koppels Gade 51. Bag ham ligger det kreative område Institut for X. Varmestuen ligger i Den Grønne Kile, et område kommunen har tænkt som et samlende kreativt område for byen med kultur og natur.
Souschef ved Kirkens Korshær, Aarhus (KK).
- 67 år.
- Uddannet cand.merc. (økonom).
- Har været ansat ved KK i 14 år som leder af administration og økonomi.
- Kirkens Korshær, Aarhus har over 100 ansatte.
- Budgettet er på 40 millioner kroner.
- Har ansvaret for Helligsø-lejren med økonomi og vedligehold.
- Tidligere menighedsrådsformand i Gellerup Kirke.
- Har været økonomichef i den private sektor.
- Tidligere forvaltningschef i det offentlige.
- Går på pension til efteråret.
Ved siden af byggeriet langs med Den Grønne Kile hejser byggekraner planker og materialer op, mens lastbiler flytter grus og sten til byggeri af højhuse.
Her ved middagstid har flere af stedets brugere taget plads. Der dufter af mad, hver gang døren åbnes ind til varmestuen. Inden længe kan man købe varm middagsmad til en billig penge.

Foto: Karin Busk
– Gennem mange år har der været genereret sådan en vis modvilje mod hjemløse inde i centrum af Aarhus, altså socialt udsatte. Det er blandt andet gentrificeringspolitikken, der slår hårdt igennem her, siger Ole Thvilum og fortsætter undrende:
– Der har jo altid været skæve eksistenser på Kloster Torv – også da jeg var ung – og det er længe siden, smiler han. Ole Thvilum har arbejdet hos Kirkens Korshær i 14 år og går snart på efterløn.
Kirkens Korshær (KK) i Aarhus har eksisteret i over 100 år. Formålet er at hjælpe socialt udsatte som hjemløse, misbrugere, psykisk syge, ensomme og fattige børnefamilier. I KK’s varmestuer kan hjemløse få varme, mad, bad og hvile samt menneskeligt nærvær, fællesskab og samtale – kort sagt en slags hjem.
– Jeg har ikke tal på, hvor mange der kommer her, men jeg kan sige, hvor mange der kom på vores varmestue før coronaperioden, nemlig omkring 90 stykker i dagtimerne, måske nogle dage kun 50. Det varierede, siger Ole Thvilum.
Svær proces
Det var en svær proces at flytte Kirkens Korshærs varmestue bort fra Aarhus midtby. Historierne er mange om, hvor godt det gamle sted var, kan Ole Thvilum bedyre. Kirkens Korshær har haft varmestuen på Nørre Allé 25 i 30 år.
Sorgen over at skulle forlade den gamle varmestue viste sig at være størst for personalet.
– Vores brugere er meget mere vant til at navigere i kaos. Deres største bekymring var, om personalet flyttede med! Deres holdepunkt er personalet, som de kender – og ikke lokalerne, siger Ole Thvilum, der godt kan forstå, hvis nogle savner midtbyen.
– Jeg har det sådan selv, at jeg elsker at gå tur på Strøget, at gå rundt i byen og kigge på butikker og huse, sige hej til folk. Jeg tror, at brugerne her har det på samme måde. De vil mødes med venner, og det har de så gjort i midtbyen. Nu prøver vi på at tage den del med herud.
Den stigende ulighed i samfundet skaber flere hjemløse. Og det bliver særligt gjort tydeligt, når vi taler om de store byer, hvor gentrificeringen finder sted – altså at almindelige mennesker bliver trængt ud af byen.
Ole Thvilum
Ole Thvilums erfaring er, at de hjemløse bliver flyttet rundt i byen af kommunen. For nogle år siden var de hjemløse på pladsen foran Aarhus Domkirke, og tidligere har de været i Mølleparken. Begge steder ligger i Aarhus midtby. Sidste optælling i 2019 viste 750 hjemløse i Aarhus.
– Problemet er, at der kommer flere og flere hjemløse i Aarhus, og tallet stiger i de store byer progressivt med væksten. For det er nemmere at være hjemløs i Aarhus end i mindre byer som Hedensted eller Rønde, fortæller Ole Thvilum og uddyber:
– Fordi du kan få dine stoffer her, fordi der også er lidt mere plads til at være skæv. Du vil ikke være den eneste, der er sådan lidt skæv psykisk, lidt mystisk eller har identitetsproblemer. Eller misbruger lidt for meget eller en blanding af det hele!
Kirkens Korshær vil bygge selv
Med udsigt til flere hjemløse og til at kunne blive flyttet igen af kommunen, vil KK nu søge fonde for at kunne bygge en ny varmestue tæt på Ringgadebroen i Aarhus.
– Vi vil gerne have vores eget, fordi det er nemmere at jage os væk fra et sted, hvis vi bare står som lejere. Så kan udlejer bare sige, at der er kommet så mange klager over jeres adfærd, ud med jer! – Og det har vi rigtig mange dårlig erfaringer med fra andre varmestuer, siger han.
– Vi vil godt stå som ejerne, og hvis vi skal det, skal vi jo selv betale, og det har vi jo ikke midler til. På den anden side set kunne der jo godt være nogle fonde, der er socialt interesseret. Vi er så småt begyndt at søge, afsløret Ole Thvilum.
Fællesskab
En gang om året tager en flok af brugerne på SPOR 7 med op på Kirkens Korshærs lejr i Helligsø, Nordjylland. Alt er forberedt. Der må ikke finde misbrug sted på lejren, så hvis det er nødvendigt, får misbrugere af deres læge ordineret medicin, som hæmmer abstinenser.
Hvis Ole Thvilum skal udtrykke lejrens indhold i et ord, lyder det:
– Fællesskab! Fællesskab!
– Vi laver bålaftener, griller pølser og spiller bordtennis, kort og skak. Er der fodbold i tv, så ser vi landskamp! griner Ole vel vidende om, at der ikke vil være fred til andet.
– Det er jo også et fællesskab. Vi ser det sammen og jubler og skriger og ærgrer os over, når de andre får mål. Så får vi jo også dét der fællesskab, og det er jo et super fællesskab!
Lejren i Nordjylland ejer Kirkens Korshær selv, og de overvejer også selv at bygge og eje en ny varmestue i Aarhus. De ved ikke, hvor længe de kan blive på SPOR 7.
En anden retning med SPOR 7
Trods sin modvilje overfor gentrificeringen, der driver de hjemløse ud af byernes centrum, er Ole Thvilum egentlig ”meget begejstret” for den nye varmestue.
– Egentlig er den nogle barakker, men det ser slet ikke midlertidigt ud. Det er høj kvalitet, fin isolering, og der er lyst herude, siger Ole Thvilum og viser med hånden udover den store terrasse.
Ved siden af løber det gamle spor 7’s skinner ind til Godsbanen, men på varmestuen SPOR 7 er der mulighed for at tage en helt anden retning i livet.
- Grundlagt 1918.
- Cirka 65 heltidsansatte og 40 vikarer.
- Omkring 100 frivillige medarbejdere.
- SPOR 7, varmestue om dagen, Thomas Koppels Gade 51.
- Grønlandsk Varmestue på Kalkværksvej 2.
- Ungeherberget, Kalkværksvej 15, med overnatning og fixerum, et tilbud til unge mellem 18 og 30 år.
- Genbrugsbutikken Mö & Flöss, Mejlgade 19, pædagogisk værksted med redesign.
- Leder: Niels Bjørnø.
- Kirkens Korshær Aarhus dækker hele region Midtjylland, se mere her
Selv om det var svært at flytte herud, tror han alligevel, at strategien om at ”sprede” de hjemløse vil være godt på længere sagt. Nu behøver de ikke ind over midtbyen for at komme fra SPOR 7 til KK’s natvarmestue på Kalkværksvej ved Sydhavnen i Aarhus, siger han.
Et tog glider ud og ind ad Aarhus Banegård forbi parken af arbejdsløse IC4-tog. Biler krydser hen over Ringgadebroen i horisonten.

Foto: Karin Busk
Et godt sted
På terrassen sidder Bjarne, som har lavet mad i køkkenet på den gamle varmestue.
– Man kan mødes med vennerne her, siger Bjarne om Kirkens Korshærs nye varmestue.
– Det er et godt sted, de har fået herude. Man kan få noget frisk luft. Det har mange behov for. Mange af dem, der kommer her, har behov for det og for socialt samvær. Mange af dem sidder måske ensomme derhjemme, og hvad har de at gøre med? Flimmeren! Hernede kan de snakke og spille lidt, og en gang imellem går vi en tur på stien, siger Bjarne.
To slags hjemløse
På SPOR 7 kommer to slags hjemløse, fortæller Ole Thvilum. De facto-hjemløse, der ikke har nogen bolig overhovedet, og de funktionelt hjemløse, der har en bolig, men af forskellige grunde ikke kan holde ud at være der.
– Man kan ikke være i egen bolig. Måske fordi den er groet til i skidt og møg, og man ikke kan overskue det længere. Man kan også være uheldig at have fået en bolig, hvor der ”kommer slanger ud af radiatoren”, eller der er monteret stemmer i væggene – det synes man i hvert fald selv – og så vil man simpelthen ikke være der, forklarer Ole Thvilum.
Andre har så meget angst, at de ikke kan holde ud at være alene, så de sover sammen med andre på et gulv, med risiko for at få stjålet både sin telefon og andre sager.
Kirkens Korshær bygger bro
– De mennesker er altid velkomne her på SPOR 7. Vi vil selvfølgelig godt sørge for, at nogle af dem vitterligt kan komme tilbage i deres hjem, men med ordentlig bostøtte fra kommunen. Det er også det, de skriger på uden at formulere det. De mangler nogen til at hjælpe sig med at være i boligen, forklarer Ole Thvilum.
– Så bygger vi gerne bro til kommunens indsats, og vi har et meget tæt samarbejde, fortæller KK’s souchef og gør samtidig opmærksom på, at SPOR 7 ikke er til overnatning. I stedet kan hjemløse gå til Kalkværksvej 15, hvor KK har overnatning for varmestue brugere og et fixerum.
Forsyningslinjerne
For at den nye varmestue kan blive et sted, hvor man søger hen for at finde sine venner, må forsyningslinjerne være i orden, som Ole Thvilum udtrykker det. Der skal være busser og indkøbscentre. Man skal kunne købe sprut. Stofferne følger også med:
– Forsyningslinjerne flytter med, og vi er vant til at kunne håndtere forsyningslinjerne her. Vi har et stofindtagelsesrum. Vi har fået meget erfaring med det, forklarer Ole Thvilum og uddyber:
– Vi lavede faktisk i 2013 en aftale med Aarhus Kommune og Aarhus Politi om, at de seneste par hundrede meter ind til stofindtagelsesrummet, der kropsvisiterer de ikke nogen. Heller ikke selv om de ved, at nogle kommer med ulovlige stoffer, for ellers kan det ikke fungere med en varmestue.
Ole Thvilum mener, at Aarhus Politi har en god social forståelse og pragmatisk tilgang til tingene:
– De har forståelse for, at der er meget større forbrydere, som er vigtigere at få fat i, slutter han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.