Hvis den danske regering virkelig bekymrer sig for regnskoven i Amazonas, bør den droppe sin støtte til EU-Mercosur-handelsaftalen. Den øger nemlig efterspørgslen på netop de varer, der er skyld i rydning af regnskoven.
Sådan lyder budskabet fra miljøbevægelserne NOAH og Greenpeace, efter at Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, i sidste måned meddelte, at regeringen vil donere 150 millioner kroner til Amazonas-fonden, der skal bekæmpe skovrydning i Amazonas.
– At stoppe rydningen af i Amazonskoven er en af de vigtigste opgaver på planeten. Her bør Danmark som et grønt foregangsland også bidrage. Hermed bidrager vi til at bekæmpe klimaforandringerne, bevare biodiversitet og understøtte oprindelige folks rettigheder, lød det glade budskab fra ministeren.
NOAH og Greenpeace glæder sig over donationen, men undrer sig over, at regeringen samtidig bakker op om EU’s Mercosur-aftale, en handels- og investeringsaftale med Mercosur-landene Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay.
– Løftet om 150 millioner kroner til Amazonas er et slag i luften. Hvis den danske regering for alvor vil gøre noget for Amazonas-regnskoven, biodiversiteten og de oprindelige folks rettigheder, så skal vi have stoppet EU-Mercosur-aftalen, siger Johan Keller fra NOAH til Arbejderen. Han har beskæftiget sig indgående med aftalen.
Aftale skader regnskoven
Mercosur-aftalen bliver kaldt for “biler for bøffer”-aftalen, fordi den gør det billigere for Mercosur-landene at købe biler produceret i EU og billigere for EU-landene at købe oksekød fra Mercosur-landene.
I dag kan Mercosur-landene sælge 200.000 ton oksekød til EU – det er Mercosurs samlede eksportkvote til EU. Aftalen øger denne kvote til 299.000 ton – altså en stigning på 50 procent. Det vil føre til en belastning af klimaet svarende til over syv millioner ton CO2 om året, forudser Greenpeace.
Amazonas er verdens største regnskov. Regnskoven er dobbelt så stor som Indien og strækker sig over otte lande. Regnskoven er hjemsted for omkring 400 milliarder træer, titusindvis af plantearter og 20 procent af verdens ferskvandsressourcer. Træerne optager kuldioxid og frigiver ilt, og derfor bliver regnskoven også betegnet som “planetens lunger”.
Amazonas er vigtig for både det lokale og globale klima. Så når der bliver fældet træer i regnskoven, er det med til at accelerere klimakrisen.
Danmark og EU har et ansvar
Miljøorganisationerne advarer om, at Mercosur-aftalen skader klimaet. Aftalen går nemlig grundlæggende ud på, at EU kan sælge ost, smør og benzin- og dieselbiler til Sydamerika. Til gengæld skal EU importere mere ethanol, oksekød og soja fra Mercosur-landene.
For at øge produktionen af oksekød og soja og efterkomme den forventede stigende efterspørgsel fra EU er der fældet store dele af Amazonas-regnskoven for at give plads til mere landbrugsjord i Mercosur-landene.
Aftalen betyder også, at tolden på passagerbiler fra EU skal afskaffes. Derfor var den europæiske bilindustri hurtigt ude og juble over principaftalen, der blev indgået i 2019.
EU udgør et enormt marked for brasiliansk soja og oksekød. Produktionen af soja og oksekød bidrager til afskovning og menneskerettighedskrænkelserne i Brasilien.
Derfor har EU – og især Danmark – et stort medansvar for afskovningen i Brasilien og de øvrige Mercosur-lande, mener Greenpeace.
– Danmark bærer et stort medansvar med en årlig import på 1,7 millioner ton sojaskrå til foder i kød- og mælkeindustrien. Vores efterspørgsel er med til at gøre skovrydningen i Brasilien og resten Sydamerika til en lukrativ business, konstaterer Kristine Clement fra Greenpeace i Danmark.
Ifølge Greenpeace sker 80 procent af skovødelæggelserne i Amazonas for at skabe plads til nye landbrugsarealer, så der kan dyrkes mere kød, sojafoder, palmeolie og kakao.
Aftalen er en katastrofe for klima, miljø og for mennesker i EU og de fire Mercosur-lande. De varer, som aftalen øger produktion, transport og forbrug af, er netop varer, som vi bør skære ned på hurtigst muligt.
Lis Cunha, Greenpeace i Tyskland
Samtidig lægger EU-Mercosur-aftalen op til at afskaffe toldafgiften på sprøjtegift fra EU til Mercosur-landene. Det vil øge eksporten af sprøjtegift fra EU til Mercosur-landene, advarer Greenpeace.
Det nuværende udkast til en Mercosur-aftale indeholder et såkaldt bæredygtighedskapitel med en række forpligtigelser, som binder staterne til at overholde de internationale aftaler i FN’s Internationale Arbejdsorganisation (ILO’s) konventioner for arbejderrettigheder og i FN’s klimaaftale, Parisaftalen.
Men der er ingen sanktionsmuligheder, hvis staterne ikke lever op til forpligtelserne om at sikre arbejderrettigheder, klima og miljø.
- En handels- og investeringsaftale mellem EU og Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay.
- Blev efter 20 års forhandlinger færdiggjort i juni 2019. Aftalen omfatter 780 millioner mennesker og er den største handelsaftale i EU’s historie.
- Aftalen afskaffer over 90 procent af tolden på handel mellem EU og Mercosur og øger samtidig kvoterne for, hvor meget landene må handle med hinanden.
- EU eksporterer primært industriprodukter som biler, kemikalier og medicin til Mercosur. Mens Mercosur især eksporterer landbrugsprodukter som kød, soja, kaffe og tobak til EU.
Miljø- og menneskeretsorganisationer samt fagbevægelsen kritiserer aftalen for at:
- Vægte handelsliberalisering over hensyn til klima og menneskerettigheder.
- Hæve udledningen af CO2. Øge afskovningen i Amazonas.
- Mangle hensyn til oprindelige folks rettigheder.
- Mangle arbejdstagerrettigheder. Være forhandlet på et forældet og udemokratisk mandat.
450 ngo’er: Drop aftalen!
En koalition af mere end 450 ngo’er fra Latinamerika og Europa – heriblandt fagforeninger, små landmænd og sociale bevægelser og klimabevægelser – opfordrer til at droppe aftalen.
– Aftalen er en katastrofe for klima, miljø og for mennesker i EU og de fire Mercosur-lande. De varer, som aftalen øger produktion, transport og forbrug af, er netop varer, som vi bør skære ned på hurtigst muligt, siger Lis Cunha, Greenpeace i Tyskland, der er blandt initiativtagerne til appellen.
NOAH og det internationale klima- og miljønetværk Friends of the Earth er gået i gang med at samle underskrifter blandt medlemmerne i EU-parlamentet og blandt folkevalgte i de nationale parlamenter for at få dem til at stoppe aftalen.
I Danmark opfordrer seks klima- og solidaritetsorganisationer i et åbent brev den danske regering til ikke at ratificere EU-Mercosur-aftalen på grund af dens negative konsekvenser for klima, natur og mennesker.
I foråret var NOAH’s søsterorganisation Friends of the Earth Brasilien i Europa for at fortælle om konsekvenserne af den planlagte Mercosur-aftale. I seks videoer giver repræsentanter fra blandt andet de jordløses bevægelse deres argumenter mod handelsaftalen.
Læs også
Aftalen bliver også kritiseret af smålandbrug i både EU og i Mercosur-landene.
– Handelsaftaler gør det umuligt for små landbrug at leve af at dyrke jorden. Landmænd i EU og Mercosur ønsker ikke at producere til eksport og konkurrere indbyrdes. Vi ønsker at producere fødevarer til lokalsamfundet og prioritere lokal og national handel over international handel. Derfor opfordrer vi alle medlemmer af EU-parlamentet og i de nationale parlamenter til at komme med i kampen for fødevaresuverænitet og øge presset for at få stoppet EU-Mercosur-aftalen, siger koordinator hos La Via Campesina, Morgan Ody.
EU vil vedtage aftale uden demokratisk debat
I sin State of the Union-tale i denne måned gjorde EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen det klart, at EU bør arbejde for at lukke (det vil sige færdiggøre) Mercosur-aftalen inden årets udgang.
For to år siden blev forhandlingerne ellers sat i bero på grund af omfattende modstand fra flere hundrede ngo’er og lande som Frankrig, Østrig, Holland og Luxemburg.
Men nu har EU pustet liv i forhandlingerne om Mercosur-aftalen.
For at forsøge at imødekomme de mange kritiske røster blandt ngo’er og flere medlemslande, fremlagde EU i februar en såkaldt tillægsprotokol til Mercosur-aftalen med det officielle formål bedre at sikre natur og mennesker i aftalen.
I dokumentet, der blev lækket i marts, uddybes de grønne tiltag, der allerede er i Mercosur-aftalen, men de er hverken blevet forbedret eller juridisk mere bindende.
Klima- og miljøbevægelserne har da heller ikke meget til overs for EU’s nye tillægsprotokol.
– Ingen ekstra miljøprotokol vil nogensinde kunne fjerne truslerne mod mennesker, territorier og planeten, som er i denne nykoloniale og ensidigt profitorienterede frihandelsaftale, siger Alberto Villarreal fra Amigos de la Tierra América Latina y Caribe (ATALC).
I juli annoncerede lederne fra EU-landene og Mercosur-landene, at de håber at kunne afslutte forhandlingerne om handelsdelen i Mercosur-aftalen inden udgangen af 2023.
For at få aftalen hurtigt igennem vil EU-kommissionen splitte aftalen op, så landene i første omgang “kun” skal enes om en ren handelsaftale.
– Den afgående EU-kommission håber på at kunne vedtage aftalen, inden den til næste år går af, og der skal vælges et nyt EU-parlament og en ny EU-kommission, siger Johan Keller fra NOAH.
Han uddyber:
– Hvis EU-kommissionen splitter aftalen op, så der “kun” er tale om en handelsaftale – uden juridisk bindende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljø- og klimakrav, så kan den vedtages uden om de nationale parlamenter. Den oprindelige Mercosur-aftale er nemlig tidligere blevet forkastet af de nationale parlamenter i Frankrig, Østrig, Holland og Luxemburg. Derfor forsøger EU nu med en mere forenklet aftale, der ikke er afhængig af at skulle vedtages i de nationale parlamenter, forklarer Johan Keller.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.